Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 10. 2017,
13.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

1

Natisni članek

Mile Svilar UEFA liga prvakov Manchester United Benfica Lizbona Nemanja Matić Romelu Lukaku Jose Mourinho Rui Vitoria

Četrtek, 19. 10. 2017, 13.00

12 mesecev

Kruto: Mourinho v jok spravil srbskega Jana Oblaka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

1

Mile Svilar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sinoči se je v ligi prvakov pisala zgodovina. V vratih Benfice je proti Manchester Unitedu debitiral komaj 18-letni Mile Svilar in postal najmlajši vratar vseh časov, ki je nastopil v tem elitnem tekmovanju.

V Belgiji rojeni vratarski biser je po poti Jana Oblaka poleti iz mladinskih vrst Anderlechta prestopil k Benfici, a za razliko od Škofjeločana je mladi Mile hitro dobil priložnost tudi v članski vrsti orlov. Tako hitro, da je za več kot dva meseca zrušil zrušil celo rekord Ikerja Casillasa, legendarnega vratarja, iz leta 1999, ko je debitiral v vratih Reala.

Najstnik pokvaril debi najstnika

Ko je sodniška ura zapiskala, je bilo jasno, da je mladenič žogo v celoti ponesel v svoj gol. | Foto: Reuters Ko je sodniška ura zapiskala, je bilo jasno, da je mladenič žogo v celoti ponesel v svoj gol. Foto: Reuters Sin jugoslovanskega vratarja Ratka Svilarja je z 18 leti, enim mesecem in 22 dnevi za več kot dva meseca izboljšal rekord legendarnega Španca, vseeno pa je ta rekord ob koncu tekme šel malce v pozabo, saj je ravno najstnik storil začetniško napako in gostom iz Manchestra dovolil, da so prišli do tretje zaporedne zmage, Lizbončani pa so ostali na ničli.

Šlo je za 64. minuto, ko je iz več kot 30 metrov prosti udarec izvedel še en najstnik na tej tekmi, Marcus Rashford in reprezentanta mladih belgijskih selekcij prisil, da z žogo poleti v svoja vrata. Nihče ne ve, zakaj žoge ni izboksal proti sredini igrišča, a Svilar je bil prepričan, da je bilo vse v redu.

Na koncu ni bilo. Žoga je prečkala golovo črto in rdeči vragi so se veselili zadetka, na koncu tudi zmage.

Velika napaka mladega vratarja:

Novi rekorder: Žal se časa ne da zavrteti nazaj

''Lahko bi posredoval veliko bolje, a zdaj ne morem ničesar popraviti. Ta poteza ne bo pustila posledic, na take stvari sem pripravljen. To je del odraščanja, pridobivanja izkušenj, žal se časa ne da zavrteti nazaj. Vesel sem za rekord, a Benfica je klub, ki želi zmagati na vsaki tekmi, sploh doma pred našimi navijači,'' ni hotel pokazati žalosti pred novinarji, a po tekmi se mu je videlo, da mu je hudo in da je na robu solz.

Po tekmi sta nesrečnika objela tudi rojak Romelu Lukaku in Nemanja Matić. Vratar Benfice ima namreč dvojno državljanstvo. | Foto: Reuters Po tekmi sta nesrečnika objela tudi rojak Romelu Lukaku in Nemanja Matić. Vratar Benfice ima namreč dvojno državljanstvo. Foto: Reuters

To so opazili tudi njegovi soigralci, do njega pa so pristopili tudi igralci Uniteda. Prvi je do njega prišel Romelu Lukaku, za njim še Nemanja Matić in pokazala, da je nogomet šport, kjer ne šteje le zmaga.

Kruta taktika, ki je na koncu obrodila sadove

A vse le ni bilo tako nedolžno, po tekmi je Matić priznal, da jim je dal Jose Mourinho posebna navodila, kako v nelagoden položaj postaviti debitanta v najmočnejšem klubskem tekmovanju.

''Trener nam je dejal, da poskušamo s streli z vseh položajev, saj je vratar še mlad. Tudi ob kotih so ga naši fantje vedno obkolili. Na koncu je res storil napako, a to je nogomet. Vem, da je odličen vratar in želim mu vse najboljše v prihodnosti,'' je priznal Matić, ki bi lahko čez čas s Svilarjem združil moči tudi v srbski izbrani vrsti. Glede na to, da ima tudi srbski potni list, ima mladenič vse možnosti, da to tudi uresniči. Najbrž je to tudi velika želja njegovega očeta.

Bo Mile Svilar kdaj tako dober kot Jan Oblak?

  • Da.
    21,78 %
    76 glasov
  • Ne.
    70,77 %
    247 glasov
  • Ne. Boljši bo.
    7,45 %
    26 glasov
Oddanih 349 glasov

Trener Benfice: Mile bo branil tudi v nedeljo

Po napaki se je oglasil tudi trener Benfice, ki bil nič jezen. Nasprotno. ''To nikakor ni bila lahka tekma za debi. A tako se razvija in raste. Pred njim je še veliko dela, a verjamem, da bo nekoč vrhunski vratar. Že zdaj lahko povem, da bo v vratih stal tudi v nedeljo,'' je potrdil zaupanje v mladega vratarja Rui Vitoria.

Ne spreglejte