Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
15. 10. 2016,
22.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

5

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Luka Elsner Darko Milanič Prva liga Telekom Slovenije nogomet

Sobota, 15. 10. 2016, 22.30

6 let, 6 mesecev

Poročilo s tekme Olimpija : Maribor

Krepka mariborska zaušnica sredi Ljubljane

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

5

Maribor je na težko pričakovanem derbiju slovenskega nogometnega prvenstva v Stožicah zmagal s 3:1. Mariborčani so se še vedno vodilni Olimpiji približali na točko zaostanka.

Na tribunah v Stožicah se je zbralo blizu 14 tisoč navijačev, kar nekaj privržencev organizirane navijaške skupine gostov pa je na tekmo zamudilo, saj naj bi jih policija zadrževala v garaži pod štadionom. Težko pričakovan derbi je bolje začela Olimpija.

Prvaki, na njihovi klopi je na derbiju prvič sedel Luka Elsner, ki je imel odlično popotnico – šest tekem in šest zmag –, so bili v očeh širše javnosti velik favorit. Poleg kakovosti igralcev, ne nazadnje je imel domači trener na voljo tudi Roka Kronavetra, ki je pred natanko enim tednom reprezentanci prinesel pomembno zmago nad Slovaško z 1:0 na istem prizorišču, je v njihovo korist govoril tudi položaj na lestvici. Pred Mariborom so imeli štiri točke prednosti.

Nekaj zanimivosti:

  • Olimpija je v tej sezoni na domačem igrišču v prvenstvu zabeležila štiri zmage in trikrat izgubila. Maribor je v gosteh štirikrat zmagal, dvakrat je remiziral in enkrat izgubil.
  • Maribor je na derbijih v Stožicah izjemno uspešen. Sedemkrat je zmagal, šestkrat remiziral in dvakrat izgubil.
  • Milivoje Novaković je v dresu Maribora proti Olimpiji zelo učinkovit. To je bil njegov četrti derbi, zadel je že na treh. Med strelci je bil na zadnjih treh.
  • V primerjavi z zadnjim derbijem v Stožicah, v 33. prvenstvenem krogu prejšnje sezone 7. maja letos, je bilo v enajstericah obeh ekip devet sprememb, pri Olimpiji pet (zdaj ni bilo Nejca Vidmarja, Miroslava Radovića, Matica Finka, Arisa Zarifovića in Nemanje Mitrovića), pri Mariboru pa ena manj (Amir Dervišević, Mitja Viler, Damjan Bohar in Aleš Mertelj).
  • Luka Elsner je po šestih zmagah, odkar je sedel na klop Olimpije (pet v prvenstvu in ena v pokalu), prvič izgubil.

V prvem polčasu je bil nevaren le Hrvat

Na tribunah je gorelo. | Foto: Na tribunah je gorelo. Besed, ki so iz ust številnih strokovnjakov prihajale pred začetkom derbija, v prvem polčasu niso upravičili. Res je, da so imeli žogo v prvih minutah več v svojih nogah, a niso bili nevarni. Le poskus Leona Benka v četrti minuti, a je Hrvatov strel iz obrata Jasmin Handanović brez težav ustavil, to pa je bilo tudi vse.

Na drugi strani tudi gostje niso bili preveč nevarni, a ko so zapretili, so se ljubljanski navijači tresli. V 22. minuti je vsega 17-letnega Roka Vodiška v vratih Olimpije, tudi zanj je bil to prvi derbi, skoraj presenetil Marcos Tavares. Po strelu kapetana gostov z roba kazenskega prostora z desne strani je žoga končala v prečki. 

Veselje Milivoja Novakovića in soigralcev v prvem polčasu. | Foto: Veselje Milivoja Novakovića in soigralcev v prvem polčasu.

Milivoje Novaković je "strup" za Olimpijo

Ko je bil Maribor nevaren drugič, je domače občinstvo obnemelo. V 35. minuti se je na levi strani veliko prostora odprlo Tavaresu. Stekel je proti kotu in podal v osrčje kazenskega prostora. Tam je z glavo mojstrsko streljal Milivoje Novaković in zadel. Nekdanji mladinec Olimpije, ki je v začetku leta dvignil prah s prestopom v Maribor, je na derbijih zadel še tretjič zapored.

Gostujoči navijači na južni tribuni so vodstvo proslavili zelo goreče. Dobesedno. Z metanjem pirotehničnih sredstev na zelenico so poskrbeli, da je bila tekma prekinjena za pet minut. Po prekinitvi se je derbi mirno nadaljeval. Olimpija je še v prvem delu igre poskusila izenačiti, a ji ni uspelo. Maribor je na odmor odšel z vodstvom 1:0.

STATISTIKA Olimpija Maribor
Posest žoge 55 45
Streli proti golu 9 6
Streli v gol 4 5
Prekrški 12 16
Koti 3 2

Sanjski začetek drugega polčasa za Maribor

Takole je zadel Aleks Pihler. | Foto: Takole je zadel Aleks Pihler. Na začetku drugega polčasa je domači trener menjal. Neopaznega napadalca Blessinga Elekeja je zamenjal s še enim Afričanom, na igrišče je pritekel Julius Wobay. Menjava ni prinesla želenega učinka, Maribor je bil na začetku drugega dela igre še naprej boljši.

Premoč so gostje unovčili že ob prvi naslednji priložnosti. V 50. minuti je žogo ob slabem posredovanju obrambe Olimpije priigral Tavares. S hrbtom obrnjen proti vratom je žogo vrnil, do nje je pritekel reprezentant Aleks Pihler, ki ni zapravil izjemne priložnosti. Z nekaj metrov je žogo zabil v nebranjeno mrežo in stekel pod južno tribuno proslavljat visoko vodstvo s svojimi navijači.

Luka Zahović je postavil piko na i

Olimpija je potrebovala nekaj časa, da se je vsaj malce pobrala po velikem šoku in dobila priložnost v 59. minuti, ko je po lepi akciji s strelom z glavo poskusil Wobay. Na nesrečo navijačev Olimpije ni bil tako natančen, kot je bil pred njim Novaković. Ljubljančani niso zadeli.

Do konca tekme je Olimpija poizkušala, a ji ni uspelo pripraviti popolnega preobrata. Rok Kronaveter je tik pred koncem sicer zmanjšal zaostanek na 1:2, a je Maribor kljub temu derbi mirno pripeljal do konca. Ne samo to, rezervist Luka Zahović je v zadnjih sekundah tekme celo potrdil zmago gostov.

Po zadnjem žvižgu sodnika Mateja Juga, ki je imel tokrat kar nekaj dela in je podelil veliko število rumenih kartonov, so se Mariborčani prešerno veselili, medtem ko so Ljubljančani otožno pogledovali proti tlom.

Boj za lovoriko se je začel na novo

Mariborčani so vnovič dokazali, da se v Stožicah izjemno dobro znajdejo, in se vrnili v igro za naslov. Po prvi tekmi druge tretjine prvenstva za Olimpijo, ki ostaja na prvem mestu, zaostajajo za točko. Ni kaj, obeta se izjemno zanimiv razplet prvenstva.

Fotogalerija
1 / 36

Kratka analiza tekme:

Čeprav je bila Olimpija velik favorit, je Maribor dokazal, da je še vedno konkurenčen. Številne izkušnje, ki so jih Mariborčani skozi zgodovino nabrali v Evropi, na takšnih tekmah, kot je derbi, pomenijo veliko.

Da je res tako, potrjuje tudi dejstvo, da sta bila pri gostih najbolj opazna strelec Milivoje Novaković in dvakratni podajalec Marcos Tavares. V zadnjem času pogosto kritizirana napadalca sta dokazala, kdo in kaj sta. Trener gostov Darko Milanič je ob tem verjetno zadovoljno ugotovil, da je imel prav, ker ju je porival v ospredje.

Pri Olimpiji je razočaral Miha Zajc. Najboljši strelec in najboljši igralec lige v tej sezoni je bil povsem neopazen.


Olimpija : Maribor 1:3 (0:1)

Prva Liga Telekom Slovenije, 13. krog. Štadion Stožice v Ljubljani, gledalcev 13.770. Sodnik: Matej Jug. Pomočnika: Robert Vukan in Matej Žunič. Četrti sodnik: Miran Bukovec.

Strelca: 0:1 Novaković 35., 0:2 Pihler 50., 1:2 Kronaveter 86., 1:3 Zahović 95.

Olimpija: Vodišek; Krefl, Klinar, Delamea Mlinar, Kelhar; Matić (od 53. Miškić), Zajc, Kirm (od 73. Velikonja); Kronaveter, Benko, Eleke (od 46. Wobay). Trener: Luka Elsner
Maribor: Handanović; Janža, Šme, Šuler, Defendi; Vršič (od 83. Vrhovec), Kabha, Pihler, Sallalich; Tavares (od 87. Zahović), Novaković. Trener: Darko Milanič.

Rumeni kartoni: Kabha 12. (Maribor), Tavares 12. (Maribor), Vršič 63. (Maribor), Novaković 64. (Maribor), Krefl 81. (Olimpija), Janža 82. (Maribor), Handanović 90. (Maribor).


Morda vas iz rubrike nogomet na Siol.net zanima še:

Ne spreglejte