Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
15. 10. 2016,
11.00

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Pogled s tribune Stožice NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor

Sobota, 15. 10. 2016, 11.00

4 leta, 7 mesecev

Pogled s tribune

V inflaciji vrhunskega evropskega nogometa zmagujejo domači derbiji

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Nogometna ponudba je bolj bogata in bolj dostopna kot kadarkoli do zdaj, nekoliko paradoksalno pa je, da deloma tudi zaradi tega na moči in ugledu pridobivajo sicer – v primerjavi z najmočnejšimi ligami – kakovostno podhranjeni domači obračuni.  

Dan d. Dan za derbi. Stožice, 20.30: Olimpija : Maribor | Foto: Dan d. Dan za derbi. Stožice, 20.30: Olimpija : Maribor

Nogometni sladokusec leta 2016 le stežka najde tekmo, ki si je ne more ogledati. Razmah specializiranih športnih televizijskih programov, obogatena domača ponudba in spletni prenosi v slovenske domove prinašajo praktično vse, kar ponuja svetovni nogomet.

Zdi se, da so se v pravi inflaciji vrhunskega klubskega nogometa izgubili nogometna rdeča nit, splošno sprejeta hierarhična lestvica tekmovanj in televizijska nogometna ledena gora.



Je nogometa preveč?

Jasno, najbolj zagrizeni nogometni navdušenci, ki pritrjujejo reklu o nogometu kot svojevrstni religiji in kot definicijo prostega časa razumejo predvsem ure pred malimi ekrani, se nad široko ponudbo ne pritožujejo. Končno so postali gospodarji svojega časa ter nogometnega prostora in ne več ujetniki nekdaj skromne ponudbe televizijskega monopolista.

Več težav pa imajo tisti športni navdušenci, ki si ob stalnem usklajevanju med aktivnostmi in privzetem občutku o kroničnem primanjkovanju časa vseeno z veseljem pogledajo, povsem preprosto povedano – "dober fuzbal". Dogaja se jim, da se izgubljajo v vsebinah. Nemara se sliši protislovno, a zanje je vrhunskega nogometa preprosto preveč, da bi ob zares velikih tekmah čutili pravi naboj in se veselili "tiste" tekme.

Že zgolj liga prvakov in liga Europa ponujata zvrhan koš vrhunskosti, praktično pa ne mine vikend, ko ne bi bili v vsaj eni ligi priča takšnemu ali drugačnemu derbiju. Ne le v Angliji, Španiji, Franciji, Nemčiji ali Italiji. Zaradi skupne preteklost, vpetosti v regijo in v zadnjem obdobju tudi slovenskega trenersko-igralskega prispevka se na seznamu potencialnih tekem za ogled ponujajo tudi odmevnejši obračuni iz Srbije in Hrvaške.     

 | Foto:

Derbi!

Tudi ta podaljšani športni konec tedna bi zlahka preživeli zgolj v nogometnih ritmih pred televizijskimi ekrani ter preklapljali med Messijem, Ronaldom, Pogbajem, Buffonom in Lewandovskim, se navduševali nad njihovimi nespornimi nogometnimi mojstrovinami ter se zadovoljno muzali, da se v tej konkurenci dobro znajde tudi kakšen Slovenec.  

Po drugi strani pa bo na vrhu nogometnega sita marsikaterega "vikend športnega zanesenjaka" ostaja zgolj tekma, ki se po velikosti štadiona, zvezdniških imenih, dinamiki in tehniki iger ter še marsičem ne more primerjati z evropsko smetano. Olimpija – Maribor, nesporni derbi 13. kroga Prve lige Telekom Slovenije.

 | Foto:

Nekaj več

Prva skupina nogometnih zanesenjakov iz pričujočega zapisa bo v ljubljansko-mariborskem obračunu prav gotovo zlahka našla kopico argumentov, s katerimi bodo pojasnjevali velikanski razkorak med slovensko in najboljšimi tujimi ligami. Več pa utegne biti takšnih, ki bodo v tekmi, ki se bo na Stožicah začela ob 20.30, našli tisto, kar v tujini nezavedno pogrešajo. Vpetost v lokalno okolje, lažje razumljivi tekmovalni naboj, širši prostor za poistovetenje in celo fizično dostopnost.

Oklepajoč se teh elementov, ki pogosto prekrijejo nižjo kakovostno raven nogometne igre, je prej omenjena inflacija celo velika usluga slovenskemu derbiju in pravzaprav prenekaterim lokalnim obračunom celo v nižjih ligaških tekmovanjih.



Tokratni derbi bo imel še dodaten naboj. Poleg v sebi skritega antagonizma največjih slovenskih mest in priponke večni derbi, ki se ohranja kljub dejstvu, da nova Olimpija (leta 2005 nastala kot NK Bežigrad) nima nikakršne pravne povezave s predhodno Olimpijo, tekmi posebno mikavnost dajeta konec pretekle sezone in trenutni položaj na lestvici. Posebno uslugo derbiju pa "dela" tudi krizno stanje ostalih športih kolektivov iz Maribora in Ljubljane. 

 

Ne spreglejte