Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
14. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Dalibor Stevanović Slaven Belupo Hrvaška slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec

Petek, 14. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Zakaj ne igra Dalibor Stevanović?

Zdravje se je poigralo s Slovencem, na katerega je še lani računal Katanec

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Dalibor Stevanović | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Občasni slovenski reprezentant Dalibor Stevanović je prejšnji mesec presenetil javnost s sklenitvijo dogovora s hrvaškim prvoligaškim klubom Slaven Belupom. Po podpisu pogodbe sploh še ni zaigral za klub iz Koprivnice, saj še okreva po operaciji slepiča.

Ko je selektor članske slovenske reprezentance Srečko Katanec v zadnjih letih iskal najbolj primerne kandidate za igralni položaj zadnjega zveznega igralca, je računal tudi na Daliborja Stevanovića. Sčasoma pa se nekdanji nogometaš Domžal, s katerimi je postal tudi slovenski prvak, ni več pojavljal na seznamu.

Nazadnje je barve domovine branil 5. septembra 2015 na nesrečnem gostovanju v Baslu, kjer je Slovenija v kvalifikacijah za EP 2016 zapravila vodstvo z 2:0 in na koncu ostala praznih rok (2:3).

Z Olimpijo ni našel skupnega jezika

Konec leta 2005 je sklenil dogovor s španskim prvoligaškim klubom Real Sociedad. | Foto: Vid Ponikvar Konec leta 2005 je sklenil dogovor s španskim prvoligaškim klubom Real Sociedad. Foto: Vid Ponikvar V prejšnji sezoni si je Stevanović služil kruh v ruskem prvenstvu. Bil je nogometaš Mordovie, po koncu sezone pa se je odločil, da bo poiskal novega delodajalca. Poleti se je namigovalo, da bi se lahko vrnil v Slovenijo in po desetih letih zaigral v 1. SNL, a se to ni zgodilo.

Nesojena okrepitev Olimpije z vodstvom slovenskega prvaka ni našla skupnega jezika. Ko mu je padla v vodo možnost nadaljevanja kariere pri zeleno-belih, ga je na cedilu pustilo še zdravje.

"Avgusta sem imel smolo. Naenkrat so se pojavil neznosne bolečine, zdravniški pregled pa je pokazal, da se mi je vnel slepič. Takoj sem moral pod nož. V trenutku mi je postalo jasno, da bom nekje v tujini težko nadaljeval pot, saj ne bi mogel opraviti zdravniškega pregleda, brez katerega ne bi mogel podpisati pogodbe. Zato je bila začasna selitev v kraje blizu doma najboljša rešitev. Najbolj vztrajen je bil Slaven Belupo," je 32-letni zvezni igralec pojasnil razloge, zaradi katerih se je odločil za nadaljevanje kariere na Hrvaškem.

Pridružil se je Keku, Pušniku, Črnicu in Stojanoviću

V državnem dresu je v članski konkurenci odigral 21 tekem. | Foto: Vid Ponikvar V državnem dresu je v članski konkurenci odigral 21 tekem. Foto: Vid Ponikvar Zaradi okrevanja po operaciji slepiča še ni mogel kandidirati za nastop v hrvaškem prvenstvu, kjer v tej sezoni v najboljših klubih mrgoli Slovencev. Na Hrvaškem se dokazujejo trener Matjaž Kek in reprezentant Matic Črnic (pri vodilni Rijeki), reprezentant Petar Stojanović (pri zagrebškem Dinamu) in trener Marijan Pušnik (pri splitskem Hajduku).

Po novem je v njihovi druščini še občasni slovenski reprezentant, ki ga je Slaven Belupo prejšnji mesec predstavil kot veliko okrepitev. Da je njegovo zdravstveno stanje vedno boljše, dokazuje tudi to, da se je po individualnih treningih že priključil ekipi, tako da bi lahko jeseni končno debitiral na Hrvaškem.

Pred desetletjem je izvedel odmeven prestop

Premore ogromno izkušenj. Pred desetimi leti se je iz Domžal preselil v San Sebastian. Podpisal je za Real Sociedad, ki je bil v tistem obdobju eden boljših španskih klubov. To je bil svojčas eden največjih slovenskih prestopov iz 1. SNL v tujino.

Njegov zadetek je  Domžale popeljal do odmevne evropske zmage nad Stuttgartom (1:0). | Foto: Vid Ponikvar Njegov zadetek je Domžale popeljal do odmevne evropske zmage nad Stuttgartom (1:0). Foto: Vid Ponikvar

V Baskiji se pozneje ni naigral. Odšel je v Izrael, nato pa tisto, česar ni našel v Španiji, našel na Nizozemskem. Z redno tekmovalno formo se je lahko pohvalil v dresu Vitesseja. V zadnjih letih ga je nogometna pot peljala v vzhodne evropske države. Bil je v Ukrajini (Volin), na Poljskem (Slask) in v Rusiji (Torpedo, Mordovia), nato pa se zaradi bližine doma odločil, da se preizkusi še na Hrvaškem. Čaka le, da mu zeleno luč prižgejo še klubski zdravniki.

Ne spreglejte