Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2023,
23.00

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Arthur Cabral Basel West Ham Fiorentina AZ Alkmaar konferenčna liga

Četrtek, 11. 5. 2023, 23.00

11 mesecev, 3 tedne

Konferenčna liga, polfinale (prve tekme)

Cabral spet zabil, a je Fiorentina v škripcih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Fiorentina Arthur Cabral | Arthur Cabral je znova zabil za Fiorentino. | Foto Reuters

Arthur Cabral je znova zabil za Fiorentino.

Foto: Reuters

Nogometaši West Hama in Basla so si na prvih polfinalnih tekmah konferenčne lige priigrali rahlo prednost. Londončani so doma z 2:1 premagali Alkmaar, Basel pa v gosteh z enakim izidom Fiorentino. Povratni tekmi bost prihodnji četrtek.

V konferenčni ligi ni kluba, ki bi v tej sezoni dosegel toliko zadetkov kot Fiorentina. Vijolicam iz Firenc je uspelo doseči 32 golov, od tega sta jih Luka Jović in Arthur Cabral že pred to tekmo dosegla po šest. Fiorentina čaka na klubsko lovoriko vse od leta 2001, ko je osvojila italijanski pokal. V Evropi je bila najboljša daljnega leta 1961, ko je osvojil takratni pokal pokalnih zmagovalcev.

West Ham je v tej sezoni skromen v angleškem prvenstvu, v Evropi pa si vseeno lahko zagotovi vstopnico za skupinski del evropske lige. Pri Londončanih nastopata Čeha Vladimir Coufal in Tomaš Souček, ki nočeta zapraviti priložnosti za nastop v finalu v Pragi. Sklepno dejanje konferenčne lige bo sedmega junija namreč na stadionu Eden Arena. West Ham je zadnjo klubsko lovoriko osvojil leta 1980 (pokal FA), v tej sezoni pa je v Evropi skoraj nedotakljiv. Na 12 tekmah je vknjižil 11 zmag, enkrat pa je remiziral.

Nizozemski AZ Alkmaar se je uvrstil v polfinale evropskega tekmovanja prvič po 18 letih. Takrat je ostal praznih rok proti Sportingu iz Lizbone, zdaj pa upa, da bo boljše sreče proti angleškemu predstavniku. V Alkmaarju so zelo ponosni na svojo mladinsko zasedbo, ki je osvojila mladinsko ligo prvakov in prejšnji mesec v finalu v Ženevi nadigrala splitski Hajduk (5:0).

Kdo je zabil tokrat

V Firencah je Fiorentina povedla v 25. minuti, ko je z glavo zadel Cabral. Ta je zdaj s sedmimi zadetki prvi strelec tekmovanja. Tako dolgo časa želena nova lovorika se jim oddaljuje, saj je Andy Diouf za Švicarje izenačil v 71. minuti, za popoln preobrat pa je v 93. minuti poskrbel Zeki Amdouni.

Londončani so v boj z Alkmaarjem vstopili kot favoriti. Toda v prvem polčasu je nizozemska zasedba povedla, potem ko je Tijani Reijnders zadel v 41. minuti. West Ham je v 66. minuti prišel do enajstmetrovke, to je uspešno izvedel Mohamed Said Benrahma. Le malce pozneje je domača zasedba tudi povedla, v 76. minuti se je namreč med strelce vpisal Michail Antonio, ko je zadel iz bližine. 

Konferenčna liga, polfinale (prvi tekmi):

Četrtek, 11. maj:

Inter Edin Džeko
Sportal Inter po začetni eksploziji do lepe prednosti
AS Roma navijači
Sportal Čeferin videl zmago Rome, Juventus zabil v 97. minuti
Ne spreglejte