Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
29. 1. 2015,
1.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Arda Turan Gabi Neymar Barcelona Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak

Četrtek, 29. 1. 2015, 1.48

6 let, 7 mesecev

Ko Turek zaluča čevelj v sodnika in zasenči pet golov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Povratni četrtfinalni pokalni dvoboj med Atleticom in Barcelono je prinesel več veselja Kataloncem, po tekmi pa se ni govorilo le o zadetkih, ampak tudi o nekaterih nerazjasnjenih pripetljajih.

Tisti pripetljaj, ki je na Pirenejskem polotoku dvignil največ prahu, je zakuhal Arda Turan. Kapetan turške reprezentance in zvezni igralec Atletica je na začetku drugega polčasa v enem izmed napadov, ki se je končal tako, da so mu branilci Barcelone vzeli žogo, ostal brez nogometnega čevlja. Prepričan je bil, da bi moral sodnik piskati prekršek v njegovo korist. Bil je zelo razjarjen.

Prijel je čevelj in ga močno zalučal proti stranskemu sodniku, ki se lahko zahvali le nenatančnosti zvezdnika španskih prvakov, da v glavo ni dobil močnega projektila. "Nisem vedel, ali bi se smejal ali se odzval kako drugače. To je bil zelo vroč odziv, tako kot skoraj celotna igra Atletica. Na koncu smo vsi srečni, da nam je uspelo," je za časnik Mundo Deportivo o odzivu Turana dejal zvezni igralec Barcelone Ivan Rakitić.

Turan se je po tem, ko so mu čevelj prinesli nazaj na igrišče, počasi hladnokrvno obul in nadaljeval igro, glavni sodnik Gil Manzano pa mu je na štadionu Vicente Calderon pokazal rumeni karton. V Španiji prevladuje mnenje, da bi mu lahko mirne vesti pokazal tudi rdečega, saj si je Turek dovolil nekaj zelo drznega in nešportnega, česar na športnih igriščih ne videvamo. Zdaj lahko Turana kaznuje disciplinska komisija, grozi mu tudi prepoved do osmih srečanj.

Najprej je pokazal na belo točko, drugič pa ne

Po dvoboju, ki je postregel s petimi zadetki, žal so trije zatresli mrežo Jana Oblaka, se je ogromno govorilo o sodnikovih odločitvah. Gostje iz Katalonije so bili ogorčeni, ko je Manzano v 28. minuti pokazal na belo točko, čeprav so poznejši počasni posnetki razkrili, da je bil prekršek Javierja Mascherana nad Juanfranom storjen zunaj kazenskega prostora. Delivec pravice je vseeno pokazal na belo točko.

Navijači Atletica so po strelu Antoina Griezmanna, ki ga je levi bočni branilec Jordi Alba v 43. minuti ustavil z roko v nič kaj naravnem položaju, pričakovali še en kazenski strel v prid rdeče-belih, a je sodnik le zamahnil z roko. Morda je vmes spoznal napako in se skušal gostom odkupiti za nepravilno oceno pri prvi 11-metrovki. Medtem ko so se nogometaši Atletica še čudili sodnikovi nedoslednosti, pa so Katalonci švignili v protinapad, ki ga je s pomočjo hitrega Albe in imenitne podaje v drugi zadetek na tekmi kronal prvi junak Barcelone Neymar.

Gabija moti, kako se obnaša Neymar

Brazilec je zelo težko prenašal žvižge na svoj račun, ki so bili zelo glasni, sploh v drugem polčasu. Ko je zapuščal igrišče, je moral poslušati glasen koncert, obogaten z žaljivkami na njegov račun. Podobno velja tudi za domačega kapetana Gabija, ki je po koncu polčasa, ko se je s soigralci in tekmeci odpravil proti slačilnicam, izgubil živce. Skoraj bi se začela prerivati z Neymarjem, ki mu je imelo marsikaj za povedati še nekaj igralcev Atletica, v predoru pa naj bi Gabi sodniku med naštevanjem napak pokazal še sredinec. Tako je dejal sodnik, Gabi pa je bil razočaran, ker ni želel prisluhniti njegovim očitkom, da bi moral v 41. minuti po Griezmannovem strelu pokazati na belo točko ter izključiti Albo. Zmotil pa ga je tudi dvakratni strelec iz Brazilije.

"Neymar takrat, ko zmaguje, igra zelo nenavadno. Takrat dela tudi čudne izraze na obrazu. Nihče ne mara izgubljati, zato lahko njegovo vedenje doživlja kot moteče," je po tekmi priznal, da ga moti vedenje brazilskega zvezdnika. Zadovoljen ni bil niti s sodnikom. Dejal je, da mu manjka bolj trden značaj, saj mu ni hotel priznati svojih napak, še manj pa poslušati njegovih očitkov.

Trener Barcelone navdušen nad Neymarjem

Atletico je tako v drugi polčas, v katerem je napadal čudežne tri zadetke za napredovanje v polfinale, vstopil zgolj z desetimi igralci, kar je bilo premalo za preobrat. Gostitelji so dvoboj končali zgolj z devetimi igralci, saj je drugi rumeni karton prejel še Mario Suarez, Barcelona pa se ni naprezala, ampak s polovico moči zadržala vodstvo in se iz Madrida vrnila s sladko zmago ter prebojem med štiri najboljše v pokalu.

Trener Luis Enrique je po tekmi pričakovano najbolj izpostavil Neymarja: "Pomeni nam veliko. Dosega zadetke, preigrava in je zelo hraber. Odigral je odlično tekmo." Tako je Neymar odločil srečanje v korist Barcelone, dvoboj pa bo ostal najbolj v spominu po Turanovem metu čevlja, ki je na socialnih omrežjih doživel že kopico parodij.

Ne spreglejte