Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
12. 7. 2014,
18.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Brazilija Nizozemska

Sobota, 12. 7. 2014, 18.31

8 let

Ko se igra za medalje, Nizozemska vedno izgubi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odlična novica za nogometne sladokusce. Od SP 1974 se na tekmi, ki odloča o tretjem mestu, še ni pripetilo, da bi videli manj kot tri zadetke. Bosta Brazilija in Nizozemska zvečer nadaljevali niz?

Tekma za tretje mesto je z redkima izjemama (1930 in 1950) postala stalnica svetovnih prvenstev. Če jo primerjamo z zgodovino evropskih prvenstev, ki se je dvoboju za bron odpovedala po letu 1980, je na mundialih še vedno priljubljena. Letos ima le smolo, da bosta v njej nastopili reprezentanci, ki še nista preboleli šoka po polfinalnih porazih. Brazilija bo na dan, ko bo že prebolela ponižanje (1:7 proti Nemčiji, ki se je po pričevanju nekaterih nogometašev med polčasom celo domenila, da bo v drugem polčasu polna milosti do gostiteljev), morala še dolgo čakati, Nizozemci pa so prek selektorja Louisa van Gaala jasno in glasno dali vedeti, da bi morali dvoboj za tretje mesto kar črtati s seznama.

Tako se med udeleženci tekem za tretje mesto krešejo nasprotna mnenja. Nekateri pač menijo, da se je po porazu v polfinalu lažje vrniti v domovino z zmago in občutkom, da si vendarle končal tekmovanje na zmagovalnem odru, drugi pa so prepričani, da je to tekma, ki jo moraš igrati v neprimernem času po sili razmer in je povsem nepotrebna.

Kar lahko veseli ljubitelje nogometa, je podatek, da na srečanjih za tretje mesto, pogosto poimenovanih ''mali finale'', ne manjka zadetkov. Ponavadi se prebudijo kandidati za najboljšega strelca prvenstva. Tako so si Italijan Salvatore Schillaci (1990), Hrvat Davor Šuker (1998) in Nemec Thomas Müller (2010) ravno na teh dvobojih zagotovili priznanje za najboljšega strelca.

Ogromna čast za afriškega sodnika

Ker za današnji spopad žal ne kandidira poškodovani Brazilec Neymar, ki je na tem prvenstvu dosegel štiri zadetke in bi se teoretično še lahko vmešal v boj za najboljšega strelca (prvi je Kolumbijec James Rodriguez s šestimi), pri Nizozemcih pa sta do zdaj največ zadetkov dosegla Robin van Persie in Arjen Robben (oba tri), tega letos verjetno ne bomo dočakali.

Po letu 1974, ko so Poljaki na SP v ZRN z 1:0 ugnali Braziljo, je na dvobojih za tretje mesto padlo vsaj tri, na večini pa še več zadetkov. Zato velja strelski obračun pričakovati tudi zvečer, ko se bosta v Brasilii pomerili ranjeni izbrani vrsti Brazilije ter Nizozemske.

Današnja tekma bo nekaj posebnega, saj se bo vpisala v zgodovino tudi zaradi delivca pravice. Prvič v zgodovini svetovnih prvenstev bo tako pomembno srečanje, ki odloča o medaljah, vodil Afričan. Veliko čast je dočakal Alžirec Djamel Hamoudi.

Ne spreglejte