Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
19. 9. 2013,
22.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Liga Europa NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 19. 9. 2013, 22.44

7 let, 12 mesecev

Kljub najboljši evropski tekmi poraz z 2:5

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Maribor je skupinski del lige Europa začel s porazom. V Ljudskem vrtu je bil s 5:2 boljši bogati ruski prvoligaš Rubin Kazan.

Prvič je Maribor v Evropi igral brez zvezdnika Agima Ibraimija, ki se je preselil v Italijo, kar je prav gotovo narekovalo tudi nekatere taktične spremembe v ekipi Anteja Čačića, ki je tekmo tokrat začel z dvema napadalcema v sistemu 4-2-2. Pred približno osem tisoč gledalci so Mariborčani v Ljudskem vrtu krenili dobro in bili na začetku tekme boljši od nasprotnika, katerega tržna vrednost znaša natanko sto milijonov evrov in je vsaj desetkrat višja od tiste, s katero se ponaša slovenski prvak.

Prva priložnost pripadla Mariboru, potem hladen tuš

Po devetih minutah igre so Mariborčani prišli do prve priložnosti, ko je po podaji Damjana Boharja v kazenskem prostoru streljal Jean-Philipp Mendy, ki je priložnost od prve minute nazadnje dočakal tudi v Evropi. Ko se je zdelo, da slovenski prvak nadzira potek dogajanj na igrišču, in so bili Rusi povsem nenevarni, pa je sledil hladen tuš za vse domače navijače. V 23. minuti so nogometaši Rubina Kazana kaznovali napako mariborske obrambe, predvsem Željka Filipovića, ki je Gökdenizu Karadenizu dovolil, da mu je ušel, kar je kapetan gostov s pridom izkoristil, prišel do strela v kazenskem prostoru in neubranljivo zadel. Gol je šokiral Mariborčane, Rusom pa vlil dodatnih moči. Tri minute za tem je s strelom od daleč zapretil Francoz Yann M'Villa, a se je Jasmin Handanović izkazal z dobro obrambo in žogo odbil v kot.

Po tem so se domači igralci ubranili in žogo odbili v nov kot, iz katerega so Rusi povišali vodstvo. Spet napaka obrambe, Arghusu je ušel branilec Ivan Marcano, ki je na drugi vratnici ostal povsem sam in mu ni bilo težko zadeti nebranjenega dela mreže.

Evrogol Milca za upanje

Po drugem golu se je zdelo, da je Maribor brez možnosti, a potem je prišla 35. minuta in solo prodor tudi tokrat odličnega Martina Milca, ki je na desni strani preigral nasprotnika, prišel v kazenski prostor in z levo nogo razparal bližnji zgornji kot nasprotnikovega vratarja.

Evrogol, po katerem so se vijoličasti spet prebudili. Še pred odhodom na polčas velika priložnost za Rubin, ko je Arghusu ušel najnevarnejši nasprotnikov nogometaš, Venezuelec Jose Salomon Rondon, se znašel iz oči v oči z mariborskim vratarjem, a k sreči zgrešil. Ta akcija je očitno povsem razjezila trenerja Maribora, ki se je odločil, da bo brazilskega branilca menjal kar minuto pred koncem polčasa. Čudna poteza.

Izjemna priložnost kapetana za izenačenje

V drugem polčasu so domači nogometaši odločno krenili po izenačenje. Že po šestih minutah igre bi jim skorajda uspelo. Goran Cvijanović je poslal odlično globinsko žogo za Marcosa Tavaresa, ki se je znašel sam pred nasprotnikovimi vrati, streljal z levo nogo (morda bi bilo bolje, če bi poskusil z desno), a za las zgrešil vrata. Škoda, izenačenje je bilo res blizu in vprašanje je, kako bi tekma potekala, če bi se na semaforju izpisal rezultat 2:2. Po 67 minutah igre se je iz oči v oči s Handanovićem spet znašel Rondon, ga s prefinjenim strelom že premagal, a je žogo na črti izbil Željko Filipović, ki se je po odhodu Arghusa z igrišča premaknil v obrambo. Dve minuti za tem je bil Filipović spet akter Rubinove priložnosti, ki se je tokrat žal končala s tretjim golom v mreži Maribora. Roman Eremenko, ki je na igrišče prišel le malce pred tem, je Ljubljančanu z desne strani meril med noge in presenetil Handanovića. Spet se je zdelo, da so Rusi praktično že osvojili tri točke in je vsega konec, a je že nekaj minut za tem Ljudski vrt spet eksplodiral. Po kotu Cvijanovića je najprej poskušal Aleksander Rajčević, v nadaljevanju akcije pa je gol zabil rezervist Nusmir Fajić, ki mu ni bilo težko zadeti z nekaj metrov.

Dva gola v zadnjem delu za previsoko zmago

Jasno je bilo, da bodo Mariborčani odločno še tretjič krenili po izenačenje, in to se je tudi zgodilo. Pritiskali so proti nasprotnikovim vratom, Rusi so se branili in ob tem tudi zavlačevali, še najbližje tretjemu golu pa so bili vijoličasti pet minut pred koncem tekme, ko je z roba kazenskega prostora poskušal mladi Matic Črnic, ki je na igrišče prišel s klopi, a se je z odlično obrambo izkazal Sergej Rižkov. V zadnjem delu tekme so Rusi z novim evropskim golom Rondona in potem še Aleksandra Rjazanceva dosegli visoko zmago, ki je, glede na prikazano na igrišču, vsekakor previsoka.

Optimizem pred nadaljevanjem

Maribor je tokrat nedvomno pokazal več, kot je na prejšnjih tekmah. Verjetno je bila to celo najboljša evropska tekma slovenskega prvaka v tej sezoni. Pred nadaljevanjem skupinskega dela lige Europa smo lahko zmerni optimisti. Tudi zato, ker sta se na drugi tekmi mariborske skupine Zulte-Waregem in Wigan razšla z remijem.

Ne spreglejte