Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
2. 2. 2016,
7.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tim Matavž Andraž Šporar Petar Stojanović

Torek, 2. 2. 2016, 7.36

8 let

Kitajci in Josep Guardiola so zasenčili vse

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Januarski nogometni prestopni rok je za nami. V tujini je bilo dolgčas, medtem ko je bilo v Sloveniji pestro kot že dolgo ne. Kaj vse se je dogajalo?

Če smo bili v prejšnjih letih vajeni odmevnih prestopov, o katerih se govori še danes, je bil letošnji januar na svetovni nogometni tržnici zelo miren. Nekaj bogatih prestopov se je zgodilo, a imena nogometašev, ki so sodelovali v njih, občasnim spremljevalcem nogometne igre ne pomenijo veliko. Da so se ob njih kljub temu zavrtele astronomske številke, je poskrbela predvsem vse večja kupna moč Kitajcev, ki počasi silijo v ospredje na svetovnem nogometnem trgu.

Mnogi bodo presenečeni, a poskrbeli so za tri od štirih najdražjih zimskih prestopov letošnjega leta. Brazilec Ramires je tako iz londonskega Chelseaja v JS Suning odšel za kar 28 milijonov evrov, kar je rekord letošnjega januarja. SIPG je za širšim množicam neznanega brazilskega napadalca Eelksona tekmecu iz kitajske lige GZ Evergrandu odštel 18,5 milijona evrov, medtem ko je z reprezentantom Slonokoščene obale Gervinhom Roma na račun prodaje v HB China Fortun zaslužila 500 tisoč evrov manj.

Stoke City je za rekord poskrbel nekaj minut pred polnočjo

Med te prestope se je zrinil rekorden prestop zadnjega, ponedeljkovega dne zimske tržnice. Kje drugje kot v Angliji, kjer je Stoke City dobesedno tik pred polnočjo, ko se je poslovanje tam končalo, poskrbel za najdražji nakup v 153-letni zgodovini kluba. Za v Belgiji rojenega 23-letnega francoskega vezista Giannellija Imbulo, ki še ni zaigral za člansko reprezentanco, je Portu odštel kar 24,25 milijona evrov.

Tudi drugi najdražji zimski prestop, ki se je zgodil v Evropi, je bil izpeljan tik pred zdajci. Zanj je istega večera poskrbel Everton, ki je za senegalskega napadalca Oumarja Niasseja moskovski Lokomotivi odštel 17,9 milijona evrov.

Ob naštetih prestopih jih je januarja letos le še 13 preseglo mejo desetih milijonov evrov. Za še tri med njimi so poskrbeli Kitajci.

Trener je zasenčil vse nogometaše

Pod zagotovo najbolj odmeven januarski prestop, ki to za zdaj sploh še ni, pa se je pravzaprav podpisal trener, ne nogometaš.

Eden izmed najboljših trenerjev zadnjega desetletja Josep Guardiola je namreč prav na zadnji dan prestopnega roka razkril to, na kar so mnogi namigovali že nekaj časa. Po koncu sezone se bo s klopi münchenskega Bayerna preselil v Manchester City.

Za rekorden prestop je poskrbel as Olimpije

Kaj pa Slovenci? Za najbolj odmeven prestop je poskrbel še vedno najboljši strelec prve slovenske lige Andraž Šporar. Z 21-letnim napadalcem je Olimpija na račun prodaje v švicarski Basel zaslužila kar 2,8 milijona evrov, kar je rekord slovenske lige, v prihodnosti pa utegne v njeno blagajno kapniti še nekaj denarja.

Močno je odjeknil tudi prestop Petra Stojanovića, 19-letnika je Maribor za dva milijona evrov prodal v zagrebški Dinamo.

Klube je zamenjalo še nekaj reprezentantov. Prav na zadnji dan zimskega prestopnega roka si je novega delodajalca našel napadalec Tim Matavž. Nekoč strah in trepet nizozemskih prvoligaških zelenic, ki pa v zadnjem času ni ravno blestel, se je iz nemškega Augsburga vsaj do konca sezone kot posojen nogometaš preselil v vrste italijanskega prvoligaša Genoe. Podobno velja za Bojana Jokića, ki je španski Villarreal zamenjal za Nottingham Forest. Branko Ilić se je iz kazahstanske Astane preselil na Japonsko, okrepil je Urawo Red Diamonds. V isti državi, a z novim delodajalcem je ostal Nejc Pečnik. JEF United je zamenjal za Omiyo Ardijo.

Še vedno ni znana usoda izkušenega napadalca Milivoja Novakovića, ki je po prekinitvi pogodbe z japonsko Nagoyo Grampus še vedno brez kluba. Bil je blizu Olimpije, a potem se prestop v trenutno vodilnega slovenskega prvoligaša ni zgodil. Nogometno pot naj bi nadaljeval v tujini, ker je brez pogodbe, lahko nov klub poišče tudi pozneje, a prav dolgega čakanja si ne bo smel privoščiti.

Nigerijec je poskrbel za slovenski rekord

Če je bilo v tujini dogajanje na zimski nogometni tržnici dokaj dolgočasno, pa ravno nasprotno velja za slovensko prvo ligo. Tam je prednjačila Olimpija, ki je za Nigerijca Blessinga Elekeja Gorici odštela kar 800 tisoč evrov, kar je nov rekord, iz Domžal pa za 180 tisoč evrov pripeljala reprezentančnega vratarja Nejca Vidmarja.

Medtem je njen največji tekmec Maribor vse štiri okrepitve, ki jih je pripeljal (Bosanec Amar Rahmanović, Brazilec z italijanskim potnim listom Rodrigo Difendi, Denis Šme in Matej Palčič), dobil zastonj. Odjeknil je tudi prestop, za katerega je poskrbel Koper.

Na Bonifiko se je iz Zavrča preselil nekdanji španski reprezentant Albert Riera, ki se lahko pohvali z bogatim nogometnim življenjepisom. Igral je tudi za velikane, kot so Liverpool, Galatasaray in Olympiakos.

Ne spreglejte