Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
14. 11. 2020,
18.34

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

1

Natisni članek

Matjaž Kek Miha Blažič slovenska nogometna reprezentanca

Sobota, 14. 11. 2020, 18.34

3 leta, 5 mesecev

Selektor Slovenije pred tekmo s Kosovom

Kek po dolgočasni želi perfektno Slovenijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

1

Slovensko nogometno reprezentanco po ne najboljši predstavi na sredini prijateljski tekmi proti Azerbajdžanu v Stožicah v nedeljo zvečer na istem prizorišču čaka še tekma proti Kosovu. "Pred nami je tekma, ki bo zahtevala perfektno Slovenijo," dan pred predzadnjo tekmo lige narodov, v kateri se v poteguje za prvo mesto, pravi selektor Matjaž Kek, ki poraza ne pozna že šest tekem.

Matjaž Kek | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Sportal Ura in pol dolgčasa za podaljšanje lepega niza Slovenije

"Pred nami je tekma, polna izzivov in motivov. Naš cilj bo, tako kot vedno, zmaga. K nam prihaja kakovostna ekipa, sestavljena iz zvezdnikov velikih evropskih ekip. Eno je bila tekma v Prištini, drugo bo tekma v Ljubljani, toda kdorkoli je nasproti nas, bomo vedno imeli svoje cilje in želje. Jasno je, da ne bo šlo vedno naprej, a trenutno smo v dobri situaciji, ko sami odločamo o sebi," pred tekmo s Kosovom, ki ga je prejšnji mesec v Prištini premagal z 1:0, pravi Matjaž Kek.

Selektor Slovenije se ob tem zaveda, da so Kosovci v Ljubljano pripotovali v precej drugačni, boljši podobi, kot so bili na prvi tekmi. Med drugim bo v Stožicah slovenske branilce teroriziral tudi zvezdnik rimskega Lazia Vedat Muriqi, a ga, tako kot vedno, bolj kot nasprotnik zanima slovenska reprezentanca. Ta si je po sredini neprepričljivi predstavi proti 114. reprezentanci sveta Azerbajdžanu, proti kateremu v prvem polčasu proti nasprotnikovim vratom ni merila niti enkrat, prislužila kar nekaj kritik. Upravičeno, a je hkrati jasno, da je bila to tekma, v kateri je selektor preizkusil številne možnosti.

Sportal Kosovski Zlatan Ibrahimović z brazgotinami krvave vojne

Kaj pripravlja selektor in kam bo postavil Josipa Iličića?

Tokratna slovenska reprezentanca bo, vsaj na papirju, zagotovo precej drugačna. V zapisniku za tekmo lahko pričakujemo kar nekaj sprememb. Zagotovo vsaj pet. Med vratnici se seveda vrača zvezdnik Atletico Madrida Jan Oblak. Spremembo pričakujemo na levi strani obrambe, kamor se vrača Jure Balkovec. Morda tudi na desni strani, kjer je v zadnjem času standarden Peter Stojanović. V osrčju obrambe bo Mihi Mevlji družbo spet delal Miha Blažič. Na desni strani slovenskega napada bo najverjetneje spet igral Damjan Bohar, na levi pa lahko pričakujemo Benjamina Verbiča, ki ima sicer nekaj zdravstvenih težav.

Josip Iličić | Foto: Grega Valančič / Sportida Foto: Grega Valančič / Sportida

Največja sprememba utegne biti ta, da se na položaj za napadalca vrača povratnik v slovensko reprezentanco Josip Iličić, ki se na desnem krilu v sredo ni obnesel. To bi seveda pomenilo, da se bo nekoliko bolj nazaj premaknil novinec Sandi Lovrič in se na igrišču postavil ob Jasmina Kurtića na sredini igrišča. Kdo bo v konici napada? Pred oktobrom in v zadnjih slovenskih kvalifikacijah je bil številka ena slovenskega napada Andraž Šporar, toda potem s kar petimi goli na treh tekmah zablestel Haris Vučkić. Napadalec španskega drugoligaša Zaragoze, ki še čaka na prvi gol v majici novega kluba, je imel v zadnjih dneh nekaj zdravstvenih težav, ki pa jih je odpravil in bo tokrat nared. Ali bo igral od prve minute, se bo selektor najverjetneje odločil tik pred zdajci.

"Naredili bomo vse, da bodo tisti, ki bodo igrali, na najvišji ravni. Moramo biti odločni, pokazati željo. Slovenija mora biti vedno stoodstotna. Le tako lahko pridemo do dobrih in odmevnih rezultatov. S taktično zrelostjo bomo skušali priti do novih točk. S fanti se pogovarjamo po vsaki tekmi, po vsakem treningu. Treba se je zavedati svojih napak in jih poskušati odpraviti. Vemo, da imamo kakovost, kar smo že pokazali. Vemo pa tudi, da če nismo stoodstotni, agresivni in taktično zreli, hitro ni dobro. Takrat imamo lahko težave tudi proti slabšim tekmecem, kot je Kosovo," je še povedal Kek pred tekmo s Kosovom, ki je trenutno še tri mesta nižje od Azerbajdžana na jakostni lestvici Fife, na 117. mestu.

Matjaž Kek
Sportal Kek nalil čistega vina igralcem

Na voljo možnost, ki bi lahko približala svetovno prvenstvo

Veliko bolj kot mesta na takšnih in podobnih lestvicah pa selektorja Slovenije seveda zanima razmerje moči na lestvici skupine, v kateri je v skupini C lige narodov Slovenija. Ta ima v družbi Grčije, Moldavije in Kosova deset točk in je na vrhu. Ne samo svoje skupine, ampak vseh štirih skupin tretjega razreda lige narodov, kar ji lahko ob spletu takšnih in drugačnih naključij prihodnje leto prinese še veliko.

Dve mesti v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 namreč prinaša tudi liga narodov. Zanje se bodo potegovale vse zmagovalke 16 skupin od A do D v ligi narodov, ki se na prvenstvo v Katarju ne bodo uvrstile neposredno oziroma si bodo zagotovile dodatne kvalifikacije.

Slovenija bi v primeru najboljšega izkupička med vsemi štirimi zmagovalkami skupin v ligi C na tej lestvici torej zasedala 9. mesto. Če bi se na SP v Katarju oziroma v dodatne kvalifikacije torej prebilo sedem od osmih reprezentanc pred njo, bi si dodatne kvalifikacije zagotovila Slovenija. Če se seveda tja ali pa kar neposredno na SP ne bi uvrstila že pred tem, kar je velika želja vseh slovenskih navijačev, ki na novo uvrstitev na veliko tekmovanje zdaj čakajo že debelo desetletje.  

Kosovo : Slovenija, slovenska nogometna reprezentanca, Matjaž Kek | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nikoli ni računal, tudi tokrat ne bo

"Trenutno me zanima predvsem naslednji trening in priprava na naslednjo tekmo. To je naš naslednji vrhunec, ki nam bo pokazal, v katero smer bomo šli. Držimo serijo, ki jo seveda želimo nadaljevati. Vsaka tekma je pomembna. Ne glede na to, ali zmagamo ali ne. Tudi zaradi tega, kaj lahko iz nje povlečemo. Če bi začel preračunavati, kaj bi bilo, če bi bilo, bi bilo nesmiselno. Tega nikoli nisem počel in tudi zdaj ne bom. Vsak naslednji korak je najpomembnejši in zahteva najboljšo Slovenijo," je v svojem slogu še povedal eden od dveh selektorjev, ki so Slovenijo popeljali na veliko tekmovanje.

Drugi je seveda Srečko Katanec, ki si lasti tudi dva najdaljša niza neporaženosti v zgodovini slovenske reprezentance. Med letoma 2001 in 2002 je bil neporažen rekordnih osem tekem. Leta 1999 je bila Slovenija pod njegovim vodstvom neporažena sedem tekem.

Če Kek ne bo izgubil proti Kosovu, bo prav tako pri številki sedem in bo ponovil podvig svojega predhodnika iz kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2000. Potem bo imel že tri dni pozneje, v sredo v Grčiji, možnost, da izenači rekorden niz. Za enega je pred časom sicer že poskrbel. Slovenija namreč pod Kekovim vodstvom gola ni prejela že 549 minut, kar je najdaljši niz brez prejetega zadetka v najboljši slovenski nogometni izbrani vrsti. Če ga bodo Kekovi varovanci v nedeljo še podaljšali za uro in pol, bo Slovenija zelo blizu novega dobrega rezultata. To pa je proti Kosovu lahko le zmaga.

Sportal Kek napada Katanca

Miha Blažič: Težje bo, kot je bilo v Prištini

Miha Blažič | Foto: Reuters Foto: Reuters Ob selektorju je pred novinarje, s katerimi sta spet komunicirala prek videoklica, sedel tudi Miha Blažič, ki se je v zadnjem obdobju uveljavil v obrambi Slovenije, pri kateri ga od prve minute pričakujemo tudi proti Kosovu.

"Čaka nas trda tekma. Bo težje, kot je bilo v Prištini, tako da bomo morali dati vse od sebe. Pokazati še več, kot smo do zdaj, in nadgraditi svojo igro. V zadnjem času dosegamo dobre rezultate, a prostora za napredek je še kar nekaj," je povedal primorski branilec, ki v tej sezoni s Ferencvarošom igra tudi v ligi prvakov in je, skupaj z reprezentanco, odigral že 17 tekem.

"Počutim se dobro. Verjamem, da lahko še napredujem. K temu tudi stremim. Tako pristopam tudi v reprezentanci in delam z željo, da dobro formo kažem tudi v reprezentančnem dresu," je še povedal ob Oblaku edini slovenski reprezentant, ki je igral tako proti Lionelu Messiju kot Cristianu Ronaldu. Proti obema v vsega nekaj tednih, o čemer si lahko preberete na spodnji povezavi.

Sportal Tri ure za večnost v družbi Messija in Ronalda
Ne spreglejte