Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
12. 7. 2014,
15.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Toni Kroos Miroslav Klose Bayern München Real Madrid

Sobota, 12. 7. 2014, 15.53

7 let, 12 mesecev

Kdo je nemški natakar, zaradi katerega se Münchenčani tolčejo po glavi?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Toni Kroos še zdaleč ni neznanka, v dresu Nemčije igra že nekaj časa, a šele z odličnimi igrami na letošnjem svetovnem prvenstvu in predvsem briljantno predstavo v polfinalu je dokončno opozoril nase.

Bil je krvnik Brazilije. Pri zmagi z 7:1, ki bo še desetletja odmevala v športnem svetu, je bil brez dvoma najboljši posameznik Nemcev. Dvakrat je zadel, podal je za prvi gol Thomasa Müllerja v mreži Julia Cesarja, sodeloval je tudi pri preostalih zadetkih. "Žogo vedno prinese, kot da bi jo nesel na pladnju," je 24-letnega ofenzivnega vezista pohvalil soigralec Miroslav Klose, po novem rekorder po številu zadetkov na svetovnih prvenstvih. Zato ne čudi, da se je Tonija Kroosa že pred časom prijel vzdevek natakar.

Nogometaš, ki v zadnjih tednih navdušuje svet, je produkt mladinskega ustroja Bayerna. V Münchnu je storil prve resne nogometne korake, tam za člansko ekipo igra že vrsto let. Toda letos poleti se bo njegova pot ločila od tiste, po kateri hodi bavarski nogometni velikan. Z Bayernom ga pogodba veže le še za eno leto, v zadnjem letu je večkrat želel izsiliti novo, vredno kar deset milijonov evrov, po kateri bi bil v najvišjem plačilnem razredu Bayerna. Neuspešno, v klubu niso imeli posluha zanj, zato se je že pred časom odločil, da odide drugam.

V Madridu se smejijo

"Vem, kje bom igral v naslednji sezoni, a bom o tem govoril šele po prvenstvu," je v zadnjih dneh večkrat dejal, a skrivnosti ni. Odšel bo v Real Madrid, ta bo zanj odštel le 25 milijonov evrov, kar je – glede na to, kaj odlični vezist kaže na letošnjem svetovnem prvenstvu – malo. Zelo malo. Zato ne dvomimo o tem, da se Madridčanom v teh dneh ob spremljanju nemške reprezentance smeji, medtem ko se Münchenčani tolčejo po glavi. Kako se tudi ne bi, ostali bodo brez mladeniča, ki so ga vzgojili v enega najboljših na svetu, a bodo zdaj, ko je postal član elite, ostali brez njega.

"Toni je družinski projekt," je o sinu, na katerega je seveda zelo ponosen, večkrat dejal njegov oče Roland. Šola 182 centimetrov visokemu mladeniču nikoli ni šla od rok. Ni bil neumen, tudi razgrajal ni, a knjige ga pač niso zanimale. Videl je le nogometno žogo in bil za njo nenavadno nadarjen. Z njo je hitro prišel do članske ekipe Bayerna.

Debitiral pri 17 letih in takoj navdušil

Med člani je debitiral septembra leta 2007, pri prvenstveni zmagi nad Energie Cottbusom s 5:0 je za dve podaji, obe za zadetka Kloseja, potreboval vsega 17 minut. V isti sezoni je pri porazu proti Crveni zvezdi z 2:3 dočakal tudi prvi gol. Sezono zatem je dočakal še prvenstveni prvenec, pospravil ga je v mrežo Wolfsburga. Zanimivo, tudi takrat so Bavarci izgubili (1:2).

Potem je januarja 2009 odšel v Leverkusen. Bayern ga je posodil Bayerju, tam je igral redno in se razvil v vrhunskega nogometaša. Predvsem v drugi sezoni je navdušil, bil med najboljšimi posamezniki lekarnarjev, ti so ob koncu prvenstva končali na četrtem mestu. Kroos je zadel kar devetkrat. Jasno, pri Bayernu so ga pred začetkom nove sezone poklicali nazaj k sebi.

Z Bayernom je osvojil kar dvanajst lovorik

Od takrat naprej je v postavi Bayerna nepogrešljiv. V štirih sezonah je zbral prek 150 nastopov, kar nekaj zadetkov in še nekajkrat več podaj. Z Bavarci je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Najbolj je seveda ponosen na naslov evropskega prvaka iz leta 2013. Istega leta je zmagal tudi v nemškem prvenstvu in pokalu, bil najboljši na klubskem svetovnem prvenstvu in osvojil tudi evropski superpokal.

Dvakrat se je veselil tudi lovorike v nemškem superpokalu in enkrat v zdaj že nekdanjem ligaškem pokalu. Še dvakrat je bil državni prvak in dodal tudi dve lovoriki v nemškem pokalu. Skupaj torej že kar dvanajst lovorik, morebitna 13., ki jo bo z Nemčijo naskakoval na kultnem štadionu Maracana, bi bila seveda najbolj pomembna.

Prvič kot član udarne postave, takoj je navdušil

Na poti do današnjega velikega spektakla v Riu de Janeiru je odigral natanko 50 tekem v nemški reprezentanci (zadel je sedemkrat). Blestel je že v mlajših selekcijah, igral je za praktično vse, med člani je debitiral marca 2010. Na prijateljski tekmi proti, zanimivo, Argentini. Še istega leta je potoval na svetovno prvenstvo v Afriko in tam ob pohodu do brona nastopil na štirih tekmah. Tudi v četrtfinalu, polfinalu in tekmi za tretje mesto. Na vseh je na igrišče prišel s klopi.

Na evropskem prvenstvu pred dvema letoma, Nemci so izpadli v polfinalu, je igral na vseh tekmah, tudi na Poljskem in v Ukrajini je na igrišče prihajal s klopi. V Brazilijo je prišel kot član udarne enajsterice. Preostanek zgodbe je znan. Kako se bo končal? Odgovor bomo dobili že čez nekaj ur.

Ne spreglejte