Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
25. 5. 2016,
20.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Bayern München PSG Manchester United Barcelona Real Madrid nogomet vrednost najbogatejši

Sreda, 25. 5. 2016, 20.38

6 let, 6 mesecev

Kateri so najvrednejši nogometni klubi na svetu

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Foto: Reuters

Medtem ko je Real Madrid na Forbesovi vrednostni lestvici na prvem mestu, pa njegov tekmec v sobotnem finalu lige prvakov Atletico ne spada niti med najboljšo deseterico. Kateri klubi so pravzaprav vredni največ in kako ustvarjajo svoje prihodke?

V soboto zvečer (20.45) bo Milano, kjer se bosta za naslov najboljše ekipe v ligi prvakov pomerila madridska kluba Atletico in Real, v središču pozornosti. Ne le športne. Nogomet namreč velja za največji evropski športni posel, kar potrjujejo tudi spodnje številke.

V finalu brez Angležev, toda ...

Investitorji, ki so svoj denar vložili v nakup nogometnega kluba, so lahko zelo zadovoljni s svojo naložbo. To še posebej velja za nakupe klubov v angleški ligi, katerih vrednost predvsem na račun rekordnih pogodb za TV-pravice raste najhitreje. Osem izmed 20 najvrednejših nogometnih klubov prihaja iz Anglije. V sezoni 2015/16 je UEFA za 50 odstotkov dvignila nagradni sklad za igranje v ligi prvakov, zneske ekipam pa povečujejo tudi njihovi uradni opremljevalci s športno opremo.

Najvrednejši klubi glede na leto 2015 vredni četrtino več

Povprečna vrednost kluba na lestvici najvrednejših 20 nogometnih klubov na svetu se je v letu 2016 na letni ravni dvignila za slabih 25 odstotkov. Največji del rasti je povezan z višjimi pogodbami za prodajo TV-pravic, predvsem v Angliji. Klubi v angleški Premier League si bojo z novo pogodbo za TV-pravice s Sky Sports in BTSport v prihodnjih treh sezonah razdelili 2,28 milijarde evrov letno.

Opazen delež k rasti vrednosti prispevajo tudi boljše pogodbe s športnimi opremljevalci nogometnih ekip. Manchester United je v letu 2014 podpisal desetletno pogodbo z opremljevalcem Adidas, vredno 920 milijonov evrov (750 milijonov funtov) letno. Real Madrid je prvi klub, ki je z vrednostjo pogodbe z opremljevalcem presegel milijardo funtov, Barcelona je tik pred podpisom novega rekordnega zneska z opremljevalcem Nike.

Real Madrid vreden največ, Barcelona na prehitevalnem pasu

Nogometni klub iz prestolnice Španije je najvrednejši nogometni klub v letu 2016, kar je že 11. sezona zapored. Glede na vrednost med vsemi športnimi klubi na svetu zaostaja le za Kavboji iz Dallasa, ki tekmujejo v ameriškem nogometu (NFL). Klub je na letni ravni svojo vrednost povečal za 12 odstotkov in prihodke za sedem odstotkov. Najbolj zaradi igranja v ligi prvakov in pogodbe s športnim opremljevalcem.

Real Madridu na drugem mestu sledi Barcelona, ki je imela tako kot Real Madrid na letni ravni za 12 odstotkov višjo vrednost. Svoje prihodke je Barcelona večala na račun druge osvojene trojne krone (liga, pokal, liga prvakov) v zgodovini kluba. Zaradi 350 milijonov evrov investicije v posodobitev in širitev štadiona je pričakovati, da bo Barcelona zelo kmalu prehitela Real Madrid po vrednosti in prihodkih.

 

Ne spreglejte