Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
29. 8. 2014,
13.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca Luka Zahović Josip Iličić

Petek, 29. 8. 2014, 13.10

8 let

Katanec ni vpoklical Zahovića, prečrtal tudi Iličića

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Selektor slovenske izbrane vrste Srečko Katanec je razkril seznam kandidatov za nastop na kvalifikacijskih tekmah s Švico in Litvo. Presenetljivo na njem ni Josipa Iličića, manjka tudi Luka Zahović.

Slovensko nogometno javnost je zelo zanimalo, ali se bo na seznamu znašel tudi Luka Zahović, ki je v zadnjih tednih dvigoval prah s pomislekom, ali nositi slovenski ali pa portugalski državni dres. Ko je vroče olje prilil še njegov oče Zlatko in dejal, da pride v poštev le vpoklic članske reprezentance, sam pa navija za možnost, da bi Luka igral za Slovenijo, so bile vse oči uprte v selektorja Srečka Katanca, s katerim se je pred 12 leti v Južni Koreji razšel v vse prej kot prijaznih odnosih.

"Luka potrebuje še kilometrino."

Selektor se je odločil, da za vpoklic mladega napadalca Maribora še ni napočil primeren trenutek, nato pa v prostorih pred kratkim odprte uradne prodajalne Nogometne zveze Slovenije (NZS) v središču Ljubljane še pojasnil razloge, ki so botrovali k takšni odločitvi.

"Luka je zanimiv igralec. Star je 18 let in potrebuje še kilometrino, da pride do določene ravni. Njegov oče Zlatko to dobro ve. Kar vprašajte ga, kakšen je bil njegov razvoj, da je prišel do vrhunske ravni pri Portu. Če je za vas logično, da 18-letni fant igra za člansko reprezentanco ... Menim, da ne potrebuje odvetnika, a oče je oče, to je treba spoštovati. Ne verjamem, da gre za izsiljevanje, vseeno pa upam in srčno verjamem, da to ni bilo narejeno z namenom, da bi potem na tekmi v Mariboru gledali, kaj se bo dogajalo," si Katanec ne želi nikakršnih težav, ki bi kakorkoli vplivale na negativen sprejem slovenske reprezentance s strani občinstva na zelo pomembni kvalifikacijski tekmi s Švico.

Po nogometnih kriterijih še ne more biti v reprezentanci

Predstavnike sedme sile je tudi prosil, naj se bolj ukvarjamo z dejanskimi težavami. "Luka ni težava. Je pa moralno-etično sporno, da fantu uničim željo igranja za Portugalsko, če ga zdaj vpokličem in mu podarim minuto, potem pa mi bo kdaj očital, da sem ga zafrknil. Po nogometnih kriterijih še ne more biti v reprezentanci. Gledam njegove nastope za Maribor, ima nekaj nogometnega, ima nos za zadetek, a ne pozabite. Če že delate primerjave, morate upoštevati, da so reprezentančne tekme na veliko višji ravni od drugih," je odločen selektor, ki se je za oktobrski preizkušnji odločil za preverjene kandidate, na katere je v preteklosti že računal.

Presenetljivo med kandidati ni Josipa Iličića. "Ni odpisan, a v tej akciji ga ni zraven. Določene zahteve do igralcev imam, a v reprezentanci potrebujemo dokazovanja lačne igralce, ne pa famozne. To mora biti naš prvi kriterij," ni želel bolj podrobno govoriti o konkretnih očitkih na račun zveznega igralca Fiorentine, ki podobno kot soigralci na uvodnem kvalifikacijskem dvoboju v Estoniji ni navdušil.

Slovenska reprezentanca na štirih letošnjih tekmah še ni dosegla zadetka, prejela pa jih je že sedem. Razmišlja selektor o drugačni postavitvi v napadu in morda igri z dvema napadalcema? "Bomo videli. Glede napadalcev menim, da mi tip napadalcev iz starejše generacije, to sta Ljubijankić in Novaković, tu je tudi še Matavž, bolj ustreza. Spremljam tudi Bezjaka, ki je specifičen napadalec. Za to akcijo menim, da bodo dovolj trije," se je sprehodil čez seznam napadalcev, na katerem ni tudi v zadnjem času razigranih strelcev v avstrijskem prvenstvu, Roberta Berića (Rapid Dunaj) in Tadeja Trdino (WAC), seznama pa ne bo spreminjal ne glede na predstavo Bezjaka proti madridskemu Realu, s katerim se bo v ligi prvakov pomeril danes.

Reprezentanca je višja raven od klubskih tekem

Ponovno je čestital vijolicam, ki so v Gelsenkirchnu osvojile zlata vredno točko in presenetile močni Schalke. "Vse čestitke Mariboru za to, kar dela. A reprezentanca je druga raven tekmovanja. Vsi, ki igrajo za reprezentanco, vedo, kaj prinašajo takšne tekme. V reprezentanci so zbrani vsi najboljši nogometaši iz različnih ekip," je poudaril selektor, ki si želi, da bi bilo vzdušje 9. oktobra proti Švici takšno, kot vlada na domačih tekmah Maribora.

Na seznamu so ponovno trije nogometaši slovenskega predstavnika v ligi prvakov. V Talinu ni nihče dočakal priložnosti. Se bo za Željka Filipovića, Mitjo Vilerja in Aleša Mertlja našla kakšna minuta na zelenici v Ljudskem vrtu, ki jo poznajo do zadnje potankosti? O tem se bo slovenski selektor odločil med pripravljalnim obdobjem, ki ga bo reprezentanca pred dvobojem s Švico opravila na Ptuju in v Kidričevem.

Reprezentančni zbor bo v nedeljo na Ptuju, zaradi zdravstvenih razlogov pa na seznamu manjkata Bojan Jokić (Villarreal) in Miral Samardžić (Rijeka).

Ne spreglejte