Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
25. 4. 2013,
11.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zlatko Dedić Bayern München Borussia Dortmund

Četrtek, 25. 4. 2013, 11.19

7 let, 12 mesecev

"Kapa dol Bayernu, lahko je vzor velikim klubom"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
O podvigih Borussie in Bayerna, ki sta na prvih polfinalnih srečanjih lige prvakov brutalno pometla z Realom in Barcelono, skupna razlika v golih je bila kar 8:1, smo se pogovarjali z Zlatkom Dedićem.

Slovenski legionar v Nemčiji živi in igra v Bochumu. V mestu, ki je od Dortmunda, po novem najbolj ponosnega nemškega prizorišča, oddaljen le nekaj deset kilometrov. Zato nas ni začudilo, da je imel opravka z evforijo rumeno-črnih tudi v četrtkovih dopoldanskih urah. "Lahko bi rekel, da še vedno odmeva (smeh). Skorajda se sliši v Bochum, saj je Dortmund od nas oddaljen le 20 km. Tudi sam sem vesel za Borussio. Zasluženo je zmagala, igrala fantastično. Pričakoval sem, da bo Real v najslabšem primeru remiziral v Dortmundu, potem pa takole … Borussia se je res izkazala. Po vsem, kar se je dogajalo z Götzejem, sem bil prepričan, da bo rumeno-črnim padla zbranost, a so odigrali vrhunsko," je Sportalu iz Nemčije sporočil Zlatko Dedić. Ker je z mislimi že zatopljen na petkovo srečanje Bochuma, na katerem bo reševal drugoligaško usodo, se v sredo ni odpravil v Dortmund. Srečanje, ki je "pretreslo" Evropo, najbolj pa privržence madridskega velikana, je spremljal v družinskem gnezdecu. Borussia je po njegovem mnenju, podobnega deli tudi evropska nogometna javnost, naredil ogromen korak proti finalu, a tudi opozarja, da nemški nogomet ne odobrava fenomena pretirane evforije, ki se lahko kaj kmalu sprevrže v zahrbtno vlogo dvoreznega meča. Nogometaši v tem okolju se za razliko od nekaterih bolj temperamentnih držav po odličnem rezultatu na prvi tekmi zavedajo, da je treba delo opraviti do konca. In prihodnji torek bo povratno srečanje v Madridu. "Pot še ni zaključena. In tudi nemška mentaliteta je takšna, da se na to vseskozi opozarja. Danes so igralci Borussie že trenirali in so osredotočeni na nove cilje. Storjen je bil velik korak, a še ni stoodstoten. Malo še manjka," pravi Primorec, ki v Nemčiji vztraja od leta 2009.

Bayern letos nima konkurence, nihče mu ne more niti blizu

Kje tiči skrivnost, da sta nemška predstavnika tako silovito opravila s španskima velikanoma, ki naj bi imela v svojih vrstah najboljše nogometaše na svetu? "Ne bom lagal. To, kako sta padla Real in Barcelona, me je presenetilo. Dobro, pri Barceloni se je na tekmah v Milanu in s PSG-jem videlo, da to ni več tista ekipa, ki igra v najboljši formi. Tudi Messi ni v formi. Pričakoval sem, da bo imela velike težave v Münchnu, da pa bo tako nemočna, to pa nikakor. Kar pa se tiče Reala, sem bil prepričan, da ne bo izgubil v Dortmundu. Zato kapa dol nemškim ekipam," je čestital nemškima junakoma v ligi prvakov. Bayernu ter Borussii, neposrednemu sosedu. Bochum z moštvom iz Dortmunda veže veliko rivalstvo, ki pa v zadnjih sezonah, ko je zdrsnil v drugo ligo, ne prihaja do izraza. "Je pa res, da nisem v Bochumu nikoli zasledil nobenega navijača v dresu Borussie. Mogoče je kdo prišel parkirati avtomobil dva kilometra od mesta, ker je bila taka gneča (smeh), v mestu pa ni bilo nobenega," je pojasnil 28-letni slovenski reprezentant, ki se je po dolgih letih v Italiji odlično navadil na Nemčijo, kjer uživa z mlado in vedno bolj številčno družino. Všeč mu je marsikaj. Predvsem organizacija in finančna disciplina, ki ji v svetu verjetno ni videti para. Tu pa nastopi Dedićev odgovor na to, zakaj sta nemška kluba prva favorita za nastop v londonskem finalu lige prvakov. "Za pričakovati je bilo, da bodo začeli nemški klubi prevladovati. Ob takšnem razmišljanju, organizaciji in finančnem poslovanju, kjer Nemci res obvladajo zadeve, je bilo samo vprašanje časa, kdaj bomo to dočakali. Najlepši primer sta Bayern in Borussia. Bayern še posebej. Letos nima konkurence, nihče mu ne more niti blizu. Saj doseže na vsaki tekmi pet, šest golov (smeh) … Predstavlja izrazito moč in se ne ustavlja. Zdaj prihajata še Guardiola in Götze. Nemška liga postaja najmočnejša v Evropi. Upam, da bo Dortmund še kaj dodal zraven, da ne bo Bayern preveč izstopal in bo monotono, a tudi Schalke je finančno zelo močan klub, pa še kdo drug," napoveduje "slovenski Nemec".

Lewandowski je med najboljšimi v Evropi

Kot napadalec je z odprtimi usti spremljal mojstrovine Roberta Lewandowskega, ki je mrežo Reala zatresel kar štirikrat, in mu večkrat zaploskal. "Fantastično. Pri vseh zadetkih je reagiral fantastično. Njegovo gibanje, moč in tehnika so izjemni. Je kompleten napadalec, med najboljšimi v Evropi. Prav zanima me, kako bo, če bo res šel v Bayern. In ne verjamem, da bi potem ostali v Münchnu vsi trije (Mandžukić, Gomez in Pizarro, op. p.) napadalci. Gotovo se bo kak poslovil. Bo pa toliko bolj težko za Guardiolo ponoviti vse, kar je osvojil Heynckes." Pri Bayernu ga je očaralo še nekaj drugega poleg očitne kakovosti igralskega kadra in všečnih predstav. Finančni fair-play. Nekaj, kar nekateri drugi klubski povzpetniki z bogatim (predvsem arabskim) kapitalom ne poznajo. "Bayern ima dovolj denarja, da si lahko privošči to, da se s klubi sploh ne pogaja o prestopih, pač pa plača klavzulo. Tako je bilo pri Martinezu, tako bo pri Götzeju. Je tako močan klub, da dobi vse te igralce na ta način. Kapa dol Bayernu, lahko je vzor velikim klubom," meni najboljši strelec Bochuma, o katerem bo na Sportalu več govora v petek, ko nam bo najboljši klubski strelec predstavil razmišljanja pred napeto končnico v drugi nemški ligi. Kaj pa njegov favorit v nemškem finalu lige prvakov? Če bo prišlo do njega, bo Dedić navijal za nogomet. Za to, da bo veliko golov. Sam nima srčnega favorita, je pa prepričan, da bodo gledalci videli veliko zadetkov, ker sta obe ekipi vrhunski. In igrata dopadljiv nogomet. To pa obožujemo vsi.

Ne spreglejte