Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
23. 11. 2014,
10.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hajduk Split Dinamo Zagreb Torcida Zdravko Mamić

Nedelja, 23. 11. 2014, 10.15

7 let, 12 mesecev

Kaos na Hrvaškem: za ene sramota, za druge junaški podvig (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nenavadno. Dalmatinska prestolnica in Poljud sta v soboto gorela, čeprav se ni igrala tekma. Več tisoč navijačev se je ponosno zahvalilo igralcem in vodstvu, da so v Zagrebu izkazali solidarnost.

Hajduk v Dalmaciji ne predstavlja običajnega nogometnega kluba, ampak pooseblja način življenja. Zato se navijači močno trudijo, da ga ne bi izgubili, saj bi ostali brez duševne hrane in simbola, s katerim se radi poistovetijo. Ostajajo mu zvesti tudi v mukotrpnem obdobju finančnih tegob, kot tudi rezultatskih in evropskih neuspehov, ki jih nekdanji klubski velikan prej ni bil vajen. "Sredozemska mesta s pristanišči imajo posebno navijaško dušo. Njihov temperament je drugačen od drugih," rad ponavlja eden najboljših slovenskih nogometašev vseh časov Zlatko Zahović. O tem se je prepričal, ko je igral v Pireju in Valencii, na seznam neizmernega izliva navijaških strasti pa poleg Aten, Marseilla ali Neaplja uvršča tudi Split, kjer je pomembna leta v svoji karieri prebil tudi Branko Oblak.

Zgodilo se je nekaj revolucionarnega

Kaj Hajduk pomeni Dalmatincem in kakšno simbiozo je zgradil z navijači, se je lahko nogometna javnost prepričala v soboto. S pregovorno trmo, vročekrvnim odzivom navijačev in drzno potezo klubskega vodstva se je zgodilo nekaj nezaslišanega. Večni hrvaški derbi med Dinamom in Hajdukom, ki je dolgo časa veljal za nekaj najbolj prestižnega in svetega v hrvaškem nogometu, zaradi zavrnitve vodstva Hajduka sploh ni bil odigran.

Kmalu se je razširilo prepričanje, da se je klubsko vodstvo tako odločilo zaradi ukaza navijaške skupine Torcida oziroma strahu, da bi po vrnitvi izkusili jezo navijačev, če bi vseeno odigrali tekmo. Vodstvo Hajduka bo razloge za takšno odločitev javnosti predstavilo danes, že zdaj pa je jasno, da se je zgodilo nekaj revolucionarnega. Že tako zapleten vozel klubskega dogajanja na Hrvaškem, kjer v zadnjih letih ni zaznati pretirano veliko pozitivne energije, se je še bolj zategnil.

Če bi se takšen trend razširil po vsem svetu, bi nastal kaos, ki bi ga bilo težko obvladati. Ker pa se dvoboji ponavadi niso odpovedovali zaradi sočutja do usod navijačev, takšnega početja pa ne odobravajo niti pravilniki, lahko od disciplinske komisije Hrvaške nogometne zveze pričakujejo ostro kazen, ki bo romala na naslov Hajduka. "Ulica ne sme voditi kluba," s prstom na splitski klub kažejo tisti, ki menijo, da je storil nespametno napako, ki jo bo nekoč še obžaloval.

Dinamo Zagreb bo tožil splitski klub

V Dalmaciji razmišljajo drugače. V vlogo žrtve, nad katero naj bi se znašala "alfa in omega" hrvaškega nogometa Zdravko Mamić in Hrvaška nogometna zveza na čelu s predsednikom Davorjem Šukerjem, se postavljajo že nekaj časa. Nekaj časa je vodstvo kluba s tem krepilo obrambni mehanizem in v času, ko je naredilo preveč napak, preusmerjalo pozornost drugam, zdaj pa je s tem drugače. Nastala je evforija. Ogromna evforija. Dalmacija je tako ponosna na neigranje Hajduka na derbiju v Zagrebu, da je rezultat padel na stranski tir in je v tej zgodbi še najmanj pomemben.

Zdaj gre za načela. Navijači so dočakali novo poglavje v bogati klubski zgodovini, ko je več kot sto let star klub preživel različne vladavine in v sebi ostal zaznamovan kot upornik, ki se po novem požvižga na pozive iz Zagreba. Direktor Dinama Tomislav Svetina je že sporočil, da bo hrvaški prvak po tem, ko bo tekma registrirana v njihov prid, tožil Hajduk, saj je v organizacijo neodigrane tekme vložil veliko denarja. "To je najbolj žalosten dan v zgodovini hrvaškega nogometa, Torcida pa je vladar Hajduka," je ogorčen Zagrebčan, podobne naslove pa je zaslediti tudi v hrvaških medijih, kjer se opozarja, da se je pravkar zgodil pogreb hrvaškega prvenstva ter da se je Hajduk z bojkotom pahnil v hudo sramoto.

Na Poljudu jih je pričakalo osem tisoč navijačev

Nezadovoljstvo je ogromno tudi v Splitu, le da zaradi drugačnih razlogov. Dalmacija doživlja Zagreb kot Beograd, ki je osrednjo moč v različnih pogledih predstavljal v prejšnji skupni domovini. Na jugu so stvari vedno bolj obarvane s čustvi, zato ni čudno, kako veličasten sprejem so le v nekaj urah pripravili nogometašem Hajduka. V soboto sploh niso zaigrali v Zagrebu, splitski klub bo srečanje, kot kaže, izgubil za zeleno mizo, a se je nato na Poljudu zbralo ogromno navijačev in igralcem priredilo nepozaben sprejem. Čeprav so se iz Zagreba vrnili šele po 21. uri, jih je pričakala polna severna tribuna, kjer se je stiskalo osem tisoč navijačev.

Pesem, pirotehnična sredstva, izražene parole proti Zagrebu in Hrvaški nogometni zvezi ter ogromno izkazane ljubezni in ponosa do kluba, ki si je prvič dovolil prestopiti mejo nezaslišanega in se postavil po robu vplivnim sovražnikom, pričajo o tem, kako je poteza vodstva Hajduka v Dalmaciji naletela na veliko odobravanje. Ne gre več le za obračun s spornim seznamom nezaželenih navijačev, ki je dvignil na noge Torcido, saj naj bi se na njem znašli tudi navijači, ki niso bili nikoli obravnavani za kriminalna dejanja in iz neznanih razlogov niso smeli kupiti vstopnice za ogled srečanja. Zdaj je splitski klub s številčno vojsko navijačev odprl novo poglavje boja s krovno zvezo, v kateri se počuti neenakopravnega udeleženca.

Cena za neigranje v derbiju bo ogromna. Disciplinska komisija Hrvaške nogometne zveze je v tej sezoni Splitčane zaradi navijaških izgredov že trikrat kaznovala z igranjem pred praznimi tribunami. Dvoboj se bo z veliko verjetnostjo zapisal z rezultatom 3:0 za Dinamo, Hajduk, ki že tako razpolaga z manj kakovostno ekipo od Dinama in Rijeke ter ne more kandidirati za naslov prvaka, pa bi lahko doletele še nove kazenske točke ali pa nadaljevanje igranja pred praznimi tribunami. Tega pa je v tej sezoni po svoje že vajen, tako da to zanj ne bo velik šok. Sploh zdaj, ko se je zgodil zgodovinski trenutek.

Ne spreglejte