Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
15. 5. 2013,
20.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kevin Kampl Jan Oblak Jan Oblak

Sreda, 15. 5. 2013, 20.01

7 let, 12 mesecev

Kampl in Oblak naznanila bogato žetev slovenskih lovorik

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropski seznam dobitnikov lovorik se pridno polni. Med najboljšimi sta že Jan Oblak (Benfica) in Kevin Kampl (Salzburg), kmalu pa se jim bi lahko pridružilo še ogromno slovenskih legionarjev.

Z izjemo prvoligaških tekmovanj v nekaterih skandinavskih državah ter še nekaj manjših, ki zaradi specifičnih podnebnih razmer prisegajo na igranje v "toplejših" mesecih, se bo ligaško in pokalno dogajanje za večino Evrope končalo maja. V mnogo državah potekajo razburljivi zaključki, v najmočnejših ligah pa si je novo zvezdico do zdaj priigral le Bayern München. Nemški prestol je pod vodstvom Josepa Guardiole zasedel že sedem krogov pred koncem ligaške sezone, kar je novi "hitrostni" rekord, tik pred potrditvijo sta Juventus (Italja) in PSG (Francija), v Angliji in Španiji pa bo očitno napeto do zadnje sekunde.

Oblak v igri še za tri lovorike, Kampl v polfinalu pokala

Državno zvezdico, svojo prvo v karieri, sta v tej sezoni dočakala mlada slovenska dragulja. Jan Oblak je pomagal Benfici do portugalskega naslova, Kevin Kampl, po mnenju mnogih najboljši posameznik avstrijskega prvenstva, pa je premočno osvojil bundesligo pri slovenskih severnih sosedih. Oba zvezdnika slovenskega nogometa se potegujeta tudi za pokalno lovoriko, Benfica celo za dve (tako v državnem kot ligaškem finalu, na obeh tekmah bo nasproti stal Rio Ave Etiena Velikonje), orli pa so tudi v igri za najboljšega v ligi Europa.

S tem pa se slovenski seznam prvakov v tujih ligah še ne končuje. Tik pred ubranitvijo naslova sta Ludogorec Razgrad Romana Bezjaka ter Šerif Tiraspol Mirala Samardžića v Moldaviji. Obema se nasmiha celo dvojna krona, saj se je Ludogorec že uvrstil v finale pokala, Šerif pa je med štirimi najboljšimi. V Srbiji kaže imenitno Stojanovićevi Crveni zvezdi, kjer igrata Nejc Pečnik in Dejan Kelhar, na Madžarskem je v vodstvu Debrecen Reneja Miheliča, tik za njim pa branilci naslova Györ Roka Kronavetra.

Koren v finalu na Wembleyju, Iličićeve vijolice z Napolijem

Pokalna tekmovanja bi lahko osrečila ogromno slovenskih src. Kekova Rijeka je v igri za hrvaško pokalno lovoriko, graški Sturm Darka Milaniča in Roberta Berića je v avstrijskem pokalnem tekmovanju v polfinalu, na Poljskem bo v finalu pokala nastopil Zagłębie Lubin Elvedina Džinića.

Izjemno čast bo doživel nekdanji kapetan slovenske reprezentance Robert Koren, ki se bo 17. maja na veličastnem Wembleyju s Hull Cityjem pomeril proti Arsenalu v finalu angleškega pokala FA, le en korak do pokalne lovorike deli tudi Josipa Iličiča, ki bo s Fiorentino skušal ugnati Napoli.

V Sloveniji je šest krogov pred koncem v najboljšem položaju branilec naslova iz Maribora. Vijolice imajo pred Koprčani osem točk prednosti, v igri so tudi za pokalni naslov. V pokalu jim lahko načrte prepreči Gorica, finale bo 21. maja na koprski Bonifiki.

Ne spreglejte