Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
21. 2. 2016,
19.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Milenko Ačimović NK Olimpija NK Olimpija Milan Mandarić Izet Rastoder Ranko Stojić Ezekiel Henty Dare Vršič Andraž Šporar

Nedelja, 21. 2. 2016, 19.39

8 let

Kako je Milenko Ačimović Olimpiji pomagal do desetih milijonov evrov?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dareta Vršiča, Andraža Šporarja in Ezekiela Hentyja, ki so Olimpiji prinesli ogromno denarja, je pripeljal nekdanji športni direktor Ljubljančanov Milenko Ačimović, o katerem je danes malo govora.

Zdaj se v novem vodstvu Olimpije, ki je v klub prišlo pred začetkom sezone, s predsednikom Milanom Mandarićem in športnim direktorjem Rankom Stojićem na čelu, upravičeno hvalijo z vsem denarjem, ki so ga zaslužili z zgolj dvema januarskima bogatima prodajama v tujino, a ob tem nihče izmed njih niti enkrat ni omenil človeka, ki je v marsičem zaslužen, da je zdajšnji predsednik s skoraj osmimi milijoni evrov zaslužka od prodaj že krepko povrnil ves denar, ki ga je poleti vložil v klub. Štiri milijone za odkup dolga prejšnjemu prvemu možu Izetu Rastoderju in približno dva milijona za tekoče poslovanje (ni skrivnost, da so plače pri Olimpiji zdaj vsaj trikrat, štirikrat višje od tistih, ki so jih nogometaši prejemali pred časom).

Milenko Ačimović je tisti, ki je, tudi s podporo prejšnjega predsednika, vložil veliko truda in časa v to, da je v klub zvabil tri nogometaše, ki so Olimpiji prinesli rekordno število denarja. V Olimpijo je pripeljal Ezekiela Hentyja, ki je pred kratkim za rekordnih in malodane neverjetnih pet milijonov evrov prestopil v moskovsko Lokomotivo, Andraža Šporarja, čigar prodaja v Basel je v klubsko blagajno prinesla 2,8 milijona evrov, in tudi Dareta Vršiča. Z njegovo prodajo v dunajsko Austrio je Olimpija pred tremi leti in pol zaslužila 700 tisoč evrov. Skupaj torej kar 8,5 milijona evrov oziroma skoraj deset, če bodo Ljubljančani unovčili še bonuse, ki so zapisani v Šporarjevi prodajni pogodbi (če bo Basel osvojil naslov državnega prvaka, kar se bo skorajda zagotovo zgodilo).

Dare Vršič se je v Olimpiji vrnil med žive

Vršiča je Ačimović v Olimpijo pripeljal pred natanko petimi leti. Takrat je bil nogometaš, ki je le pol leta pred tem osvojil naslov prvaka s Koprom, na bojni nogi s takratnim delodajalcem s FC Timisoaro. Z Romuni je bil v sporu in v Sloveniji je, čeprav je imel pogodbo z njimi, čakal na to, kaj se bo zgodilo. Spogledoval se je tudi s tem, da bi nogometne čevlje za vedno postavil v kot.

Takrat je stopil v akcijo Ačimović, igralcu verjel na besedo, da ima v sporu z Romuni prav in da bo na sodišču zmagal, kar se je pozneje tudi zgodilo. Pristojni na Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) so ob velikih prizadevanjih Olimpije objavili razveljavitev pogodbe s Timisoaro in Vršič je kot prost igralec brez odškodnine prišel v Ljubljano. Tam je v prvega pol leta lovil formo, potem pa v sezoni 2011/12 postal z naskokom najboljši igralec slovenske lige, se vrnil v reprezentanco in poleti 2012 poskrbel za odmeven prestop v Avstrijo.

Andraža Šporarja je speljal Domžalam in Mariboru

Šporar je v Olimpijo prišel leta 2012. Tudi z njim je imel Ačimović ogromno dela, da ga je pripeljal v klub. Takrat najstnik, ki je obetal zelo veliko, je imel na mizi zelo mikavni ponudbi Domžal in Maribora, a ga je takratni športni direktor Olimpije prepričal, da pride v Stožice.

Sprva zastonj, a s klavzulo v pogodbi, da bo Interblock od njegove prodaje zaslužil polovico denarja od naslednje prodaje. Pozneje ga je Rastoder odkupil za med 200 in 300 tisoč evrov in poskrbel, da je Olimpija zdaj z njim zaslužila ves denar, ki ga je dobila iz Švice. Ko je prišel v Olimpijo, je Ačimović Šporarju jasno dal vedeti, da resno računa nanj, tudi s tem, ko mu je v roke dal dres s kultno številko 10. Pozneje je mladenič dobil tudi kapetanski trak.

Ezekiel Henty je poskrbel za rekord

Še najbolj zapleteno je bilo s svežim rekorderjem Hentyjem. Ta je Ačimoviću v oko padel v prvi polovici sezone 2014/15, ko je kot posojeni nogometaš slovitega Milana igral za Gorico. Ker tam ni bilo denarja, je bil januarja 2015 brez kluba in v izgubljenem položaju. Pri Milanu so ga odpisali, prav veliko drugih rešitev ni bilo.

Ko je slišal, da si ga želi Olimpija, je bil navdušen, a pred prihodom v Ljubljano je bilo treba postoriti še marsikaj. Kar nekaj neprespanih noči je minilo, preden se je Ačimović z Milančani dogovoril, da bo v Ljubljano posojen do konca sezone z možnostjo odkupa za 300 tisoč evrov, Milančani so namreč zahtevali kar trikrat več, kar je bil za Ljubljančane seveda prevelik zalogaj.

Po drugi polovici sezone, v kateri je za Olimpijo zabil štiri gole, ga je zdaj že novo vodstvo kluba, Ačimović je medtem že zapustil Stožice, kupilo za 200 tisoč evrov in ga že čez nekaj mesecev prodalo za veliko več. S tem pa poskrbelo za najboljši posel v zgodovini kluba.

Postal je član njihovih družin

"V veliko zadovoljstvo si štejem, da sem pomagal tem fantom, ki so v prvi vrsti s svojim trudom poskrbeli, da so zdaj tam, kjer so. Predvsem pa me veseli, da se zdaj počutim kot del njihovih družin. Tega, da sem jim pomagal, niso nikoli pozabili. Z vsemi sem še vedno redno v stikih," je pred časom povedal Ačimović, ki pa se mu še ni zahvalil nihče od tistih, ki so zdaj v klubu.

Ne spreglejte