Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
14. 6. 2015,
12.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovenija Anglija nogomet

Nedelja, 14. 6. 2015, 12.04

8 let

Kaj je treba vedeti pred tekmo z Anglijo?

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
O tekmi med Slovenijo in Anglijo je bilo v preteklih dneh napisano veliko, vseeno pa smo zbrali stvari, ki bi jih pred spektaklom v Stožicah morali vedeti.

Slovenci so ves teden poudarjali, da so veliki favoriti Angleži, a se ne bodo vnaprej predali. A poln štadion, zvrhana mera poguma in mogoče malce sreče bi lahko letvico prevesili tudi v slovensko stran.

Čeprav Srečko Katanec noče niti slišati o slabi formi Anglije, rezultati in trenutna forma treh levov niso na ravni, ki bi si jo sami želeli. Jasno je kot beli dan, da bo zelo težko prebiti gostujočo obrambo, saj so v tem elementu res izjemni, zato pa imajo toliko več težav v napadu.

Selektorja pred tekmo

"Želim si, da bi proti Sloveniji več pokazali v zadnji tretjini igrišča. Našega nasprotnika hočemo zlomiti, zadeti nekaj zadetkov in zmagati. Vseeno mi je, kako, zaradi mene lahko zmagamo tudi s pomočjo sreče. Po tekmi bodo štele samo točke in ne umetniški vtis," razmišlja angleški selektor Roy Hodgson.

"Z Anglijo se ne moremo kosati v nobenem parametru. Povsod so boljši, a v nogometu se lahko zgodi vse. To sem občutil tudi na lastni koži. Če bi igrali košarko, bi imeli Angleži 90-odstotne možnosti za zmago, v nogometu so stvari drugačne," pa pred tekmo meni slovenski selektor Srečko Katanec.

Kdo bo začel v prvi postavi?

Pri Sloveniji je dilema samo ena. Ali bo v prvi postavi začel Valter Birsa ali Kevin Kampl. Denimo proti San Marinu so igrali vsi trije (Iličić, Kampl, Birsa), a nikakor ne gre verjeti, da bo Katanec tudi proti Angliji v ogenj od samega začetka poslal tri tako napadalno naravnane nogometaše. Zato bo skoraj zagotovo začel tudi "delavec" Andraž Kirm, ki bo tekel in lovil Angleže tudi v obrambnih nalogah.

Anglija? Tudi tukaj je bolj ali manj vse jasno. Edina dilema je napadalna trojka. Ob Theu Walcottu, ki bo v prvi postavi zamenjal zmedenega in razglašenega Raheema Sterlinga, in Waynu Rooneyju bo najverjetneje začel James Milner ali Adam Lallana.

Medsebojne tekme

Do zdaj sta se Slovenija in Anglija srečali trikrat. Vse tri dvoboje so dobili trije levi, ki so dosegli šest zadetkov in dva prejeli. Je napočil čas, da kakšno točko Angležem odščipnejo tudi Slovenci?

Vrednost reprezentanc

Anglija je po navedbah spletne strani www.tranfermakrt.de vredna kar 353 milijonov evrov, kjer prednjači kapetan Wayne Rooney (45 milijonov evrov), za njim pa še Raheem Sterling (30) in Theo Walcott (28). Na drugi strani je kader slovenske izbrane vrste vreden okoli 63 milijonov evrov, z 18 milijoni pa je najdražji Slovenec Samir Handanović

Položaj na Fifini lestvici

Ni treba dvakrat pomisliti, da pridemo do spoznanja, da so Angleži višje na lestvici. A ne tako visoko, kot bi marsikdo mislil. Najdemo jih na 15. mestu, leta 2012 so bili denimo celo tretji, Slovenci pa zasedajo 48. mesto.

Angleški mediji o Sloveniji

Angleški mediji o Sloveniji niso izgubljali besed, če pa že, so o njej pisali arogantno, skratka nič drugače kot z drugimi domnevnimi palčki. Čeprav je slovenski selektor dejal, da ne verjame, da bodo Angleži v Stožice prišli igrat rekreacijo, pa je splošno mnenje angleških medijev in ljudi, da se kaj drugega kot gladka zmaga Angležev v Stožicah sploh ne more zgoditi. "Slovenija ima, če malce pogledamo skozi prste Josipu Iličiću, le tri kakovostne igralce, od tega sta dva vratarja (op. p., Samirja Handanovića in Jana Oblaka)," smo v preteklih dneh lahko prebrali na Guardianu.

Pogled iz Londona

Enega izmed mnogih Slovencev, ki živijo v Londonu, smo povprašali, če se sploh kaj govori o nedeljski tekmi proti Sloveniji? "Vedo za nedeljsko tekmo, a ni prav nobene v evforije. Kvalifikacije so drugotna tema. Drugače je, ko ge za evropsko ali svetovno prvenstvo. Če se malce pošalimo, Angleže bolj skrbi, kdaj bo zavrela voda za čaj kot pa tekma s Slovenijo. Včeraj nas je obiskal brat od kolega in ni niti vedel, s kom igra Anglija. Te kvalifikacije jih res ne zanimajo, ker vedo, da bo Anglija zagotovo zaigrala na evropskem," nam je zaupal Gregor Pelc, ki je dodal, da je povsem drugačna zgodba, ko gre za njihov ljubljen klub. Ko gre za Anglijo, pa te čustvene navezanosti, razen seveda nekaterih izjem, pri Londončanih ni občutil.

Kje si bo ogledal tekmo? "V bližnjem pubu, a ne vem še, v katerem," je še povedal Pelc.

Kaj pravijo stavnice?

Prav vse dajejo veliko možnosti Angležem. Za zmago Slovenije slovenske e-stave ponujajo kvoto štiri, kar pomeni, da bi ob vložku 100 evrov na zmago Slovenije prejeli 400 evrov. Seveda mora Slovenija nato premagati Angleže. Pogledali smo še bwin in bet365. Prva za zmago Slovenije ponuja še za desetinko več (4,10), na zmago Anglije pa 1,87. Še bolj prepričani o zmagi Anglije oz. o tem, da Slovenija ne more zmagati, so pri bet365, ki ponujajo za zmago Slovenije kvoto v višini 4,75, za Angleže pa 1,85.

E-Stave: zmaga Slovenije: 4, remi: 3,3, zmaga Anglije: 1,8 Bwin: zmaga Slovenije: 4,1, remi: 3,4, zmaga Anglije: 1,87 Bet365: zmaga Slovenije: 4,75, remi: 3,6, zmaga Anglije: 1,85

Kdaj se tekma začne?

Tekma med Slovenijo in Anglijo se bo začela že ob 18. uri, organizatorji pa naprošajo vse, ki imajo dragocen listič, s katerim prideš na štadion, da se na pot odpravijo vsaj eno uro prej, saj promet upočasnjuje prireditev Franja.

Ne spreglejte