Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 5. 2014,
8.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Diego Simeone Jose Mourinho Atletico Madrid Chelsea Koke Thibaut Courtois liga prvakov

Četrtek, 1. 5. 2014, 8.48

7 let, 12 mesecev

Junak Simeone po zgodovinskem uspehu: Hvala materam mojih igralcev

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V ponedeljek je praznoval 44. rojstni dan, dva dni pozneje pa proslavljal največji uspeh v kratki, a zelo uspešni trenerski karieri. Diego Simeone je popeljal Atletico v finale lige prvakov.

S kakšno nogometno pravljico imajo opravka navijači Atletica, pove že podatek, da je vodilni španski klub edini, ki je v tej sezoni lige prvakov še neporažen. Pa čeprav je odigral že 12 tekem in le trikrat remiziral. V skupinskem delu je nadigral Zenit, Porto in dunajsko Austrio, nato izločil še Milan, Barcelono in Chelsea. Na poti do finala je tako odpravil kar štiri nekdanje evropske prvake, kot zadnjega tudi Mourinhov Chelsea, ki mu do napredovanja ni pomagala niti strnjena obramba.

''Tako kot Real smo si tudi mi zaslužili napredovanje v finale. Po zadetku Torresa smo hitro izenačili. Naš prvi zadetek je naredil tekmo povsem odprto. Odigrali smo jo na visoki ravni, z izjemnim moštvenim duhom, ki nam je prinesel lepo nagrado, napredovanje v finale,'' je po najverjetneje največji zmagi v trenerski karieri povedal Diego Simeone, ki je tako prejel najlepše rojstnodnevno darilo.

V nogometu ni vse le tek

Argentinec je z Atleticom že osvojil ligo Europa, postal zmagovalec evropskega superpokala, veselil se je tudi lovorike v španskem pokalu. Manjkata še največji lovoriki, španska in evropska krona, ki ju s hrabro in uigrano zasedbo naskakuje v tej sezoni.

''Rad bi se zahvalil materam igralcev, da so jih rodile tako pogumne (izrazil se je s frazo, da so jih rodile s tako velikimi j..., op. p.). V nogometu ni vse le v teku, razvite moraš imeti tudi taktične sposobnosti,'' je poudaril 44-letni strokovnjak, najbolj opevani nogometni trener na svetu v tem trenutku. Španije in Evrope se je lotil osvajati skozi majhna vrata, brez pretencioznih napovedi, zdaj je tik pred tem, da konča mojstrovino na kraljevski način.

Presrečen, da so razveselili navijače

Atletico se je po sušnih 40 letih uvrstil v veliki evropski finale, liga prvakov pa bo prvič v zgodovini v finalu pozdravila mestni obračun. ''To je bil čudovit, nepozaben večer. Presrečen sem, da smo razveselili navijače, ki so plačali veliko denarja, da so nas bodrili v Londonu. Način, kako se je moštvo odzvalo na vodstvo Chelseaja, jim bo ostal v večnem spominu,'' je v pogovoru za Canal Plus poudaril ''El Cholo''.

Čestital je vsem igralcem, opozoril je njihov moštveni duh ter sodelovanje, zelo sta ga navdušila motor zvezne vrste Koke in vratar Thibaut Courtois (posodil ga je Chelsea, op. p.). Prizadeval si bo, da bi čim prej podaljšala sodelovanje z rdeče-belimi in ostala v Madridu.

Mourinho ga je zasipal s pohvalami

Jose Mourinho je stanovskemu kolegu, s katerim se je v španskem prvenstvu pogosteje srečeval v prejšnji sezoni, po tekmi čestital in ga zasipal s pohvalami. O tem, kaj je rekel Simeoneju, Argentinec ni želel govoriti, je pa priznal, da mu pohvale njegovega nekdanjega učitelja zelo godijo in mu pomenijo veliko. Ko je Portugalec pred leti vodil Inter, Argentinec pa šele začenjal trenersko kariero, se je za teden dni odpravil v Milano ter Mourinha opazoval pri delu. Nogometni sladokusci so veseli, da Mourinhovega pragmatizma, ki je Inter, po večini pa tudi Chelsea, kakršnega spremljamo v tej sezoni, spremenil v moštvo, ki se na tekmah proti najboljšim oprijema skrajno obrambnih prijemov.

Atletico se je odločil za drugačen pristop, kjer kar vrvi od nevarnih, poskočnih napadov in ubijalskih protinapadov. Postal je nekaj posebnega. Ko je Simeone vanj vlil svojo dušo in filozofijo, ta pa je osvojila igralce, slačilnico in postopno še navijače, je nastala rdeče-bela rapsodija, ki se ji nasmihata dve mogočni lovoriki. Naslov španskega in evropskega prvaka. Za obe se bo udarila z istim tekmecem. Z madridskim Realom, ki se je tako izognil možnosti, da bi se za evropsko krono potegoval proti nekdanjemu trenerju Mourinhu. Čakal ga bo ljubljenec Vicente Calderona, neustrašni El Cholo. Veselimo se že 24. maja in poslastice v Lizboni.

Ne spreglejte