Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
12. 11. 2015,
14.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Ukrajina Josip Iličić Andraž Kirm

Četrtek, 12. 11. 2015, 14.07

8 let

Josip Iličić: Ne sme se ponoviti Švica, ker ...

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska nogometna reprezentanca je na Gorenjskem opravila zadnji trening pred odhodom v Lvov. Vesela novica je, da so vsi kandidati zdravi, tudi Valter Birsa, ki je v sredo prejel udarec v gleženj.

Selektor Srečko Katanec pred tekmama dodatnih kvalifikacij noče ničesar prepustiti naključju. Zadnji trening na slovenskih tleh je v prekrasnem Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju, obsijanem s toplim gorenjskim soncem, opravil za zaprtimi vrati, na njem pa je sodelovalo vseh 24 kandidatov. Med njimi je bil tudi Valter Birsa, ki je v sredo prejel močan udarec v gleženj in poskrbel za prekinitev treninga. Primorec je dan pozneje že veselo poskakoval in brez težav sledil navodilom ter ukazom selektorja in njegovega pomočnika Aleša Čeha.

Ozračje v gorenjski nogometni oazi je bilo popolno. Nogometaši so bili sproščeni in dobre volje, hkrati pa povsem zbrani, ko je bilo treba uresničevati navodila selektorja. Zavedajo se, da se v soboto in torek ne bosta igrali navadni tekmi. Mnogi to doživljajo kot izziv kariere, temu primerni so tudi delovna volja, visoka raven discipline in zbranosti ter resen pristop, ko gre zares.

Če v zgodbo vključiš še sanjsko vremensko kuliso, prekrasen vadbeni center, najnovejšo pridobitev Nogometne zveze Slovenije (NZS), in zlasti dobro zdravstveno stanje slovenskih igralcev, je četrtkov obisk Brda pri Kranju resnično ponujal prizor nogometnih nebes.

Iličić: Ko vzamemo žogo, jo moramo zadržati

Občudovanje omenjenega prizora ni trajalo dolgo časa. Predstavniki medijev in redki navijači, ki so prišli pozdravit Katančevo četo, smo morali prizorišče treninga zapustiti po uvodnih 15 minutah. Ostali so le mladi nogometaši kranjskega Triglava, ki so sodelovali kot pobiralci žog ter komaj čakali, da se bodo slovenski reprezentanti razdelili v dve ekipi in odigrali medsebojno srečanje.

Ko je novinarski konvoj zapustil prizorišče, se je selektor lahko bolj sproščeno osredotočil na iskanje taktičnih rešitev, s katerimi želi v soboto razorožiti motivirane Ukrajince.

"Zelo so močni na krilnih položajih, a če dobro pritisneš na njih, ne bo imel nihče možnosti, da bi preigral kar pet ali šest naših igralcev. Moramo ostati čvrsti. Ko vzamemo žogo, jo moramo zadržati. To je zelo pomembno," je poudaril Josip Iličić, ki si je pred četrtkovim treningom vzel malo časa za novinarje. Pred njim se je pred mikrofoni ustavil še Andraž Kirm in razkril, da v teh dneh v slovenskem taboru še ni čutiti večje napetosti.

"Dan pred tekmo in na dan tekme pa bo adrenalina vseeno nekoliko več," je dodal izkušeni Ljubljančan, ki se je slovenski reprezentanci v operaciji Ukrajina priključil zadnji.

Kirm ne pričakuje presenečenj

Na Brdo pri Kranju je prispel šele v torek zvečer, vzporedno s treningi pa spoznava tudi tekmeca. Tako so si najboljši slovenski nogometaši po mnenju selektorja Katanca v sredo ogledali kvalifikacijsko tekmo med Ukrajino in Španijo.

"Selektor nam je dal nekaj informacij. Dobro se bomo pripravili, presenečenj ne pričakujem," pravi Kirm. Dolgo časa je bil standardni član začetne enajsterice, letos pa je drugače. Poraja se vprašanje, ali bo v Lvovu zaigral od prve minute.

Ker je bil zadnji trening zaprt za medije, Katančevi izbranci pa so v 15 minutah opravili le začetne ogrevalne vaje, nato pa nekaj časa posvetili priljubljeni igri pepček, ki jo igrajo v treh različnih skupinah, še naprej ostaja neznanka, na katerem igralnem položaju bo v soboto igral Kevin Kampl.

Sam bi si želel zaigrati v zadnjem delu zvezne vrste, a je pogosto opravljal naloge nekoliko višje ali celo na krilnih položajih. "Vseeno mi je, kje bom igral, samo da se začne tekma v Lvovu," v teh dneh na Gorenjskem razmišlja nogometaš Bayerja iz Leverkusna, ki s Slovenijo v nasprotju z nekaterimi izkušenejšimi rojaki še ni nastopil na velikem tekmovanju.

Drugačna tekma, kot so bile preostale

Podobno velja za Iličića, ki je v zadnjih tednih pri Fiorentini v življenjski formi in dosega zadetke z neverjetno lahkoto, s podajami pa tudi razigrava soigralce. "Evropsko prvenstvo je zame in vse fante dodana vrednost. Vsak si želi iti na veliko tekmovanje," ne skriva želje, da bi prihodnje leto odpotoval v Francijo in zastopal barve domovine na večtedenskem nogometnem prazniku.

V soboto pričakuje posebno tekmo. "To bo drugačna tekma, kot so bile preostale v kvalifikacijah. Odgovornost je velika. Tukaj si ne smemo več privoščiti napak. Ne sme se ponoviti Švica, saj bi nas potem vse življenje spremljalo vprašanje, zakaj nismo v določenem trenutku dali vse od sebe, da bi se uvrstili na Euro," je spomnil na zamujeno priložnost na gostovanju v Švici, ko je Slovenija zapravila dva zadetka prednosti.

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič in zadnjič na veliko tekmovanje uvrstila leta 1999. Takrat je bila njena tekmica Ukrajina. V omenjeno državo se bo Katančeva zasedba odpravila v petek dopoldne in proti večeru na Areni Lvov, ki je pred tremi leti gostila tekme EP 2012, opravila še uraden trening.

Takrat bo imel selektor Katanec pripravljenih že več odgovorov na vprašanja. Tudi tistega, kdo bo vztrajal na desnem bočnem branilskem položaju in se spustil v neposreden boj s hitrim Jevgenom Konopljanko. Bo to Mišo Brečko, ki se je pred šestimi leti izkazal s pokrivanjem hitronogega Rusa Andreja Aršavina, ali Andraž Struna, ki je na tem položaju zaigral na zadnjih tekmah?

To zanima tudi strokovno vodstvo ukrajinske reprezentance, zato je bila odločitev NZS, da bo današnji trening potekal za zaprtimi vrati, po svoje tudi logična. Ne igra se vsak dan dvoboj, ki prinaša tako veliko …

Ne spreglejte