Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
20. 2. 2020,
6.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,37

2

Natisni članek

Valencia Atalanta UEFA liga prvakov Zlatko Zahović Josip Iličić

Četrtek, 20. 2. 2020, 6.00

1 leto

Prvi zadetek Slovenca v izločilnem delu lige prvakov

Mojstrovina, na katero je Slovenija čakala 28 let

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,37

2

Josip Iličić | Josip Iličić je šele osmi Slovenec, ki se je razveselil svojega zadetka v ligi prvakov. | Foto Reuters

Josip Iličić je šele osmi Slovenec, ki se je razveselil svojega zadetka v ligi prvakov.

Foto: Reuters

Mojstrski zadetek Josipa Iličića proti Valencii si je zagotovil prav poseben status v zgodovini slovenskega nogometa. Kranjčan je postal osmi Slovenec, ki je zadel v polno v ligi prvakov, a tudi prvi, ki mu je to uspelo na tekmi izločilnega dela. Dosegel je nekaj, česar ni pred njim še nihče izmed rojakov. Niti Zlatko Zahović, ki je z 11 zadetki še naprej slovenski rekorder v najmočnejšem tekmovanju, starem 28 let.

Manchester City
Sportal Četrtfinale brez dveh velikanov? Zidane in Ronaldo (ne)pričakovano v težavah.

Seznam, na katerem so bili Zlatko Zahović, Ante Šimundža, Milenko Ačimović, Valter Birsa, Luka Zahović, Damjan Bohar in Kevin Kampl, je v sredo zvečer doživel spremembo. Sedmim slovenskim strelcem v 28-letni zgodovini lige prvakov se je pridružil še osmi. To je postal Josip Iličić, ki se je izkazal proti Valencii in z zadetkom v 42. minuti, ko je povišal vodstvo Atalante na 2:0, poskrbel za enega najlepših trenutkov večera.

Raje atraktivno kot enostavno

V objemu soigralcev po prvem zadetku v karieri v ligi prvakov. | Foto: Reuters V objemu soigralcev po prvem zadetku v karieri v ligi prvakov. Foto: Reuters Mreže ni zatresel s svojo ''zlato'' levico, ampak kar z desno nogo. To je bil silovit projektil, premočan za vratarja Valencie, po katerem je slovenski reprezentant zmagoslavno dvignil roki, od sreče padel na kolena, nato pa pristal v objemu soigralcev. ''Pred tem sem skušal dvakrat streljati z levo nogo, a so mi to vedno preprečili, zato sem se tokrat odločil za strel z desno nogo. Na mojo srečo se mi je odlično izšlo. V drugem polčasu sem skušal doseči še en zadetek in žogo iz neposredne bližine odbiti v gol, a morda nisem sposoben doseganja enostavnih zadetkov,'' se je po tekmi, na kateri je dočakal prvi zadetek v ligi prvakov, v pogovoru za Sky Sport Italia pošalil Jojo.

Po svoje ima kar prav. Njegovi zadetki so vse prej enostavni, ampak ponavadi tako atraktivni, da tekmujejo v izboru za naj gol tedna. V zadnjem tednu je navduševal tako z zadetki, doseženimi s peto, kot tudi takšnimi, ki jih je dal skoraj s polovice igrišča. Vse prej kot enostavno.

Atalanta že dolgo ne velja za presenečenje

Atalanta je na dobri poti, da se uvrsti med osem najboljših v ligi prvakov. | Foto: Reuters Atalanta je na dobri poti, da se uvrsti med osem najboljših v ligi prvakov. Foto: Reuters Še bolj kot s svojim strelskim prvencem v ligi prvakov, s katerim je zagotovo uresničil dolgoletno željo, je bil 32-letni slovenski junak zadovoljen s skupno zmago Atalante, ki je premagala Valencio kar s 4:1. ''Atalanta že dolgo ni več presenečenje. Že večkrat smo dokazali, da se ne predajamo. Uspevajo nam zelo pomembne stvari,'' je navdušen nad dogajanjem.

Za nastop si je prislužil zelo visoke ocene, višje je prejel le dvakratni strelec Hans Hateboer, ki je bil tudi razglašen za igralca tekme. Iličić je duša zvezne vrste in napada, igra imenitno, soigralce hrani z natančnimi in domiselnimi podajami. Njegove poteze so atraktivne, za tekme na tako visoki ravni pa je treba imeti veliko znanja, drznosti in poguma, da lahko razvajaš navijače tako temeljito kot jih vroči Slovenec.

Njegova podaja s peto je bila izbrana za najbolj tehnično dopadljiv trenutek srečanja po izboru Evropske nogometne zveze (Uefa). Kakšna fantazija Gorenjca, ki igra v življenjski formi.

''Zaslužil si je prvi zadetek v ligi prvakov. Srečni smo zanj. Josip je postal zelo zrel nogometaš, to je več kot opazno. Igra najboljši nogomet v karieri, dosegel je vrh,'' je Iličića pohvalil direktor Atalante Luca Percassi.

liga prvakov, lovorika
Sportal Ples petičnežev, ki prinaša nesmrtnost in milijone

Filmski preobrat Boginje

Z Atalanto je v uvodnih treh nastopih v ligi prvakov ostal brez točk, nato so ga pestile še zdravstvene težave, a je moštvu iz Bergama vendarle uspel pravcati čudež. | Foto: Reuters Z Atalanto je v uvodnih treh nastopih v ligi prvakov ostal brez točk, nato so ga pestile še zdravstvene težave, a je moštvu iz Bergama vendarle uspel pravcati čudež. Foto: Reuters Iličić ima opravka s krstno sezono med najboljšimi, prvič nastopa v ligi prvakov, začelo pa se je, to se je treba spomniti, kot v nočnih morah. Najprej je z Atalanto doživel pekel v Zagrebu, nato ostal praznih rok še doma proti Šahtarju, obenem pa zapravil 11-metrovko, sledil je hud poraz v Manchestru. Moštvo iz Bergama je bilo na robu evropske katastrofe, a ni odstopalo od svoje filozofije. Še naprej je vztrajalo z napadalnim pristopom, v katerem je najbolj pomembno, da dosežeš zadetek več od tekmeca. Stvari so se spremenile, zgodila sta se filmski preobrat in povratek. Najprej remi, nato pa dve zmagi in srečen preboj med 16 najboljših. Pravljica pa se kar noče končati.

Žreb je Atalanti v osmini finala nameril enega najlažjih zmagovalcev skupin, Valencio, proti kateri je La Dea (Boginja) uprizorila imenitno predstavo, v kateri so na svoj račun prišli nogometni sladokusci. Znova. Gostitelji so na San Siru zaigrali odprto, všečno, napadalno, spremljala jih je tudi sreča, saj so netopirji zapravili celo vrsto zrelih priložnosti, zadeli tudi okvir vrat, med vratnicama pa je blestel vratar Atalante, tako da se je končalo s prepričljivimi 4:1. Atalanta z dirigentom Iličićem živi sanje. Po novem bi bilo 10. marca veliko presenečenje, če se med najboljših osem v Evropi ne bi uvrstila Atalanta.

Nogometaši Atalante veljajo za najboljšo ekipo v serie A, kar zadeva število doseženih zadetkov. Vedno bolj razigrani so tudi v Evropi. | Foto: Reuters Nogometaši Atalante veljajo za najboljšo ekipo v serie A, kar zadeva število doseženih zadetkov. Vedno bolj razigrani so tudi v Evropi. Foto: Reuters

"Na Mestalli bo nekoliko drugače. Tam sem igral dve prijateljski tekmi in se prepričal, kako lahko navijači vplivajo in dvignejo domače igralce. Moramo ostati osredotočeni zlasti na začetek dvoboja, saj bo Valencia po zaostanku z 1:4 zagotovo pritisnila. Če bomo odigrali tako kot smo v Milanu, jim bomo povzročili nove težave. Ob tej priložnosti bi se zahvalil tudi Pierluigiju Gollini, ki je bil izvrsten v najbolj zahtevnih trenutkih," je pohvalil vratarja in napovedal zelo zahtevno povratno tekmo v Španiji.

Erling Haaland Borussia Dortmund
Sportal Najstnik obnorel svet z goloma in norim šprintom, Neymar jezen na PSG
Slovenski strelci v ligi prvakov Tekma Datum
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Rosenborg 3:0 - za 1:0 30. oktober 1996
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Olympiakos 2:2 - za 1:0 16. september 1998
Zlatko Zahović (Porto) Ajax : Porto 2:1 - za 1:1 30. september 1998
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Croatia Zagreb 3:0 - za 2:0 21. oktober 1998
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Croatia Zagreb 3:0 - za 3:0 21. oktober 1998
Zlatko Zahović (Porto) Olympiakos : Porto 2:1 - za 2:1 25. november 1998
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Ajax 3:0 - za 1:0 9. december 1998
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Ajax 3:0 - za 2:0 9. december 1998
Ante Šimundža (Maribor) Dinamo Kijev : Maribor 0:1 - za 0:1 14. september 1999
Zlatko Zahović (Olympiakos) Olympiakos : Real Madrid 3:3 - za 3:2 15. september 1999
Zlatko Zahović (Olympiakos) Molde : Olympiacos 3:2 - za 0:2  20. oktober 1999
Zlatko Zahović (Valencia) Valencia : Lyon 1:0 - za 1:0 27. september 2000
Milenko Ačimović (Lille) Lille : Manchester United 1:0 - za 1:0 2. november 2005
Valter Birsa (Auxerre) Ajax : Auxerre 2:1 - za 2:1 19. oktober 2010
Luka Zahović (Maribor) Maribor : Sporting Lizbona 1:1 - za 1:1 17. september 2014
Damjan Bohar (Maribor) Schalke : Maribor 1:1 - za 0:1 30. september 2014
Kevin Kampl (Bayer Leverkusen) Bayer Leverkusen : Roma 4:4 - za 3:4 20. oktober 2015
Kevin Kampl (Bayer Leverkusen) Tottenham : Bayer Leverkusen 0:1 - za 0:1 2. november 2016
Damjan Bohar (Maribor) Maribor : Spartak Moskva 1:1 - za 1:1 13. september 2017
Josip Iličić (Atalanta) Atalanta : Valencia 4:1 - za 2:0 19. februar 2020

Zlatko Zahović je bil najbolj zaslužen, da Josip Iličić pred devetimi leti ni prekinil nogometne kariere, ampak se preselil v Ljudski vrt in oblekel vijoličasti dres. | Foto: Vid Ponikvar Zlatko Zahović je bil najbolj zaslužen, da Josip Iličić pred devetimi leti ni prekinil nogometne kariere, ampak se preselil v Ljudski vrt in oblekel vijoličasti dres. Foto: Vid Ponikvar Iličić je torej postal prvi slovenski strelec v izločilnem delu lige prvakov. Česa podobnega ni dočakal niti njegov nekdanji športni direktor pri Mariboru Zlatko Zahović, ki se je pred 24 leti prvič vpisal med strelce v elitnem klubskem tekmovanju, nato pa zadel v polno še desetkrat. Z 11 goli, večino je prispeval v dresu Porta, je še vedno z naskokom najboljši slovenski strelec v ligi prvakov, a je vselej tresel mreže v skupinskem delu.

Ko je napočil izločilni del, so njegove žoge vedno zgrešile cilj. Tako je bilo tudi pred 19 leti v finalu lige prvakov v Milanu, kjer je zapravil nekaj priložnosti za zadetek, nato pa mu je takratni vratar Bayerna Oliver Kahn ubranil še strel z bele točke.

Slovenija je torej na junaka, ki bo dal gol v izločilnem delu lige prvakov, čakala skoraj 30 let. Ne Zlatko, ne njegov sin Luka, ne Kevin Kampl ali Damjan Bohar, ki sta se v ligi prvakov veselila dveh zadetkov, ne Milenko Ačimović, Ante Šimundža ali Valter Birsa. Nove mejnike slovenskega nogometa premika Iličić, ki mu gre tako dobro, da se ne bi čudili, če bi zadel v polno v tej evropski sezoni še kdaj. Zakaj pa ne. ''Atalanta ni več presenečenje,'' namreč pojasnjuje Jojo, Valencia pa je na prvi tekmi v Milanu dodobra spoznala, s kakšnim asom bo imela opravka še enkrat ...

Ne spreglejte