Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
18. 11. 2014,
20.13

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dejan Lazarević Nejc Pečnik Srečko Katanec Jose Pekerman James Rodriguez slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 18. 11. 2014, 20.13

5 let, 7 mesecev

Jose Pekerman Ljubljančanom privoščil 73 minut užitka

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska nogometna reprezentanca je v zadnji tekmi v letošnjem letu izgubila. Z 1:0 jo je v Stožicah premagala Kolumbija.

Slovenski selektor, ki je tokrat pogrešal kar devet nosilcev, vsem je Srečko Katanec namenil počitek, je na igrišče postavil zelo spremenjeno enajsterico, ki je v takšni zasedbi verjetno igrala prvič in zadnjič. Gostujoči selektor Jose Pekerman je tekmo očitno vzel zelo resno, na zelenico je poslal udarno zasedbo. Od prve minute je igrala tudi zvezdniška trojica, ki jo sestavljajo Juan Cuadrado, Jackson Martinez in James Rodriguez.

Upravičil je zvezdniški status

Prav zvezdnik Reala, Madridčani so letos zanj odšteli kar 80 milijonov evrov, je bil v tekmi, na katero je prišlo več kot 15 tisoč navijačev, med njimi tudi vsaj 500 Kolumbijcev, vseskozi v središču pozornosti. Status, ki ga je prinesel s seboj, je upravičil. S kapetanskim trakom na roki je vseskozi poveljeval južnoameriški zasedbi, ob vsakem dotiku z žogo je bil nevaren, malodane vsaka njegova podaja je našla pravega naslovnika.

Kar 73 minut je 23-letnega mladeniča, verjetno kar prvo ime letošnjega svetovnega prvenstva, Argentinec na klopi Kolumbije držal na igrišču in ljubljanskemu občinstvu privoščil nepričakovano veliko nogometnih užitkov. Še pred tem je nogometaš, ki na hrbtu seveda nosi kultno številko 10, poskrel tudi za gol, ki je odločil o zmagovalcu.

Prvo ime letošnjega svetovnega prvenstva prelisičil Slovence

V 43. minuti, po prekršku Slovencev daleč od vrat, so domači delovali naivno. Medtem ko so se prepirali, prednjačil je predvsem Dominic Maroh, z grškim sodnikom Andreasom Pappasom, ta je bil naklonjen gostom, je Rodriguez zvito izvajal prosti strel, z natančno podajo po tleh zaposlil Adriana Ramosa, napadalec Borussie Dortmund pa je sam pritekel pred vratarja Jana Oblaka, ga zlahka obšel in zatresel prazno mrežo.

''Goooool!'' se je drl komentator kolumbijske televizije, ki je sedel tik nad našim reporterskim mestom, in nehal ni niti takrat, ko so Slovenci že krenili s sredine igrišča in nadaljevali igro. Južnoameriški temperament pač. Medtem so domači navijači jezili in žvižgali grškemu sodniku. Selektor Katanec je bil ob njegovi odločitvi, napad Kolumbijcev bi lahko tudi prekinil, tako zelo razburjen, da ga je ob polčasu počakal ob robu igrišča in mu namenil nekaj krepkih. K sreči ni bil kaznovan.

Nevarna je bila predvsem zvezdniška trojka

Kaj se je dogajalo sicer? Prvo priložnost na tekmi so imeli Slovenci, ko je do strela po treh minutah igre prišel Nejc Pečnik, tokrat prvič kapetan Slovenije, a je iz ugodnega položaja meril malce mimo leve vratnice kolumbijskega vratarja. Prvi polčas je bil veliko boljši od drugega, pričakovano so imeli premoč Kolumbijci, nogometaši trenutno tretje najboljše reprezentance na svetu, upoštevajoč lestvico mednarodne nogometne zveze.

Pri Kolumbijcih so bili nevarni Alexander Meija, Cuadraro in napadalec Porta Martinez dvakrat, nevaren je bil predvsem njegov strel z glavo po podaji Rodrigueza, enkrat je poskusil tudi on. Slovenija je bila blizu gola predvsem v 38. minuti, ko je strel Dejana Lazarevića za las zgrešil cilj. V drugem polčasu, igro so prekinjale predvsem številne menjave, je dvakrat s prostega strela poizkusil Rodriguez, a obakrat meril čez slovenski gol, gledalcem pa je dih zastal predvsem v sodnikovem podaljšku, ko je s prostega strela močno udaril Pečnik, a je strel končal v rokah kolumbijskega vratarja.

Šest porazov na osmih tekmah

Slovenija je tako dosegla še šesti poraz na osmih tekmah v letu 2014, medtem ko so Kolumbijci skupaj z navijači proslavljali četrto zaporedno zmago in leto končali z devetimi zmagami, dvema remijema in le dvema porazoma.

Ne spreglejte