Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
14.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Islandija slovenska nogometna reprezentanca Robin van Persie Edin Džeko

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 14.58

8 let

Islandija ima nekaj, kar imajo le še Nemčija, Anglija in BiH

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Islandija, neposredna tekmica slovenske izbrane vrste za drugo mesto v skupini E, ima štiri nogometaše, ki so v kvalifikacijah dosegli vsaj tri zadetke. S tem se lahko v Evropi pohvalijo le še trije.

Nogometna izbrana vrsta Islandije je pred največjim uspehom. Če bo v Oslu osvojila vsaj toliko točk kot Slovenija v Švici, ustreza ji tudi eden izmed scenarijev, ko izgubijo tako ribiči kot Katančevi fantje, bo brazilsko vozovnico lovila v dodatnih kvalifikacijah, kar bi bil izjemen dosežek za tako majhno državo. Islandija pa ima še nekaj, kar manjka večini evropskih reprezentanc. Široko paleto razigranih strelcev. Število islandskih nogometašev, ki so v tem kvalifikacijskem ciklusu dosegli vsaj tri zadetke, je nadpovprečno visoko. Vsaj štiri "superstrelce" premorejo le še Nemčija, Anglija in BiH. Nemci so se že uvrstili na SP v Braziliji, Anglija in BiH sta na odlični poti, saj v torek potrebujeta le še zmago (trije levi doma s Poljsko, Sušićeva četa pri Litvi), Islandija pa se zelo uspešno poteguje za drugo mesto. V Oslu mora še premešati štrene ranjeni Norveški, ali pa ji tudi ne bo treba, če bo Slovenija neuspešna na točkovnem pohodu v Bernu. Islandija je pred domačim občinstvom že ugnala Norveško, če jo bo tudi na Ullevaalu, se ji obetajo sanjski dnevi.

Po Nemčiji, BiH, Angliji in Islandiji na lestvici, ki zajema le nogometaše z izdatnejšim številom doseženih zadetkov, sledi še nekaj reprezentanc, ki imajo v svojih vrstah tri nogometaše z vsaj tremi doseženimi goli. Med njimi je tudi Nizozemska, ki je ponosna na Robina van Persieja, z 11 zadetki najboljšega strelca kvalifikacijskega ciklusa (prvi zasledovalec Edin Džeko jih je dal deset), po novem pa tudi najboljšega strelca v dresu tulipanov vseh časov, saj je na večni lestvici prehitel tudi Patricka Kluiverta.

S trojico izbrancev se lahko pohvalijo še Portugalska, Rusija, Ukrajina in, zanimivo, Avstrija. Le severna slovenska soseda je že ostala brez možnosti za napredovanje.

Kaj pa Slovenija in Švica? Milivoje Novaković je po trojčku na dvoboju z Norveško na lestvici najboljših strelcev evropskega dela kvalifikacij za SP 2014 poskočil na delitev osmega mesta. Ljubljančan je postal najboljši strelec v skupini E, na drugem mestu je Islandec Gylfi Thor Sigurdsson, ki je slovenski izbrani vrsti zagrenil življenje z dvema prekrasnima zadetkoma v Stožicah. Švicarji imajo manj uspešne verižne strelce. Tri zadetke je v švicarskem državnem dresu dosegel le branilec Basla Fabian Schär. Edini slovenski reprezentant, ki je poleg Novakovića zatresel mrežo več kot enkrat, je Tim Matavž. Dvakrat se je vpisal med strelce na domačem srečanju s Ciprom. Morda se mu po dvoboju v Bernu priključi še kdo …

Ne spreglejte