Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
18. 5. 2014,
17.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Čile Siniša Anđelković Arturo Vidal Alexis Sanchez

Nedelja, 18. 5. 2014, 17.51

8 let

Ima zvezdnika, o katerem govori vsa Italija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V italijanski serie A si nogometni kruh služi kar nekaj čilskih reprezentantov. Dobro jih je spoznal tudi Siniša Anđelković, ki si je nekaj časa delil slačilnico Palerma tudi z Mauriciom Pinillo.

Čile je država, ki je bila starejšim slovenskim ljubiteljem nogometa dolgo časa znana po tem, da je leta 1987 gostila mladinsko svetovno prvenstvo, na katerem se je na prestol povzpela Jugoslavija. Nadarjen rod igralcev, v katerem so izstopali Davor Šuker, Robert Prosinečki, Zvonimir Boban, Predrag Mijatović, Robert Jarni in drugi, bi bil lahko v Južni Ameriki zastopan tudi s slovensko udeležbo, a je vratarju Marku Simeunoviću preprečil nastop vpoklic v jugoslovansko vojsko. Ostal je spomin na znamenite "Čilence", ki so se pozneje preselili v najmočnejše klube na svetu.

Vidal se je pri Juventusu odlično ujel

V tistem obdobju je reprezentanca Čila doživljala manjšo krizo, saj se ni znala odlepiti od povprečja. Vrhunskih rezultatov ni bilo veliko, nastopili so šele z uveljavitvijo vrhunskih napadalcev, recimo Ivana Zamorana in Marcela Salasa. "Seveda se jih spominjam, tudi zaradi njunih pričesk. To sta bili legendi, odlična nogometaša," je iz Palerma sporočil Siniša Anđelković. Branilec rožnatih, ki se vračajo v najvišji kakovostni klubski razred na Apeninskem polotoku, se je v zadnjih sezonah srečeval z nekaterimi Čilenci.

V Italiji jih ne manjka, najbolj pa je cenjen Arturo Vidal, gonilna sila prvaka Juventusa. "On je zvezdnik, o katerem govori vsa Italija. Hočejo, da tudi drugi klubi, kar ni nič presenetljivega, saj je res dober. Pred kratkim je bil na manjši operaciji kolena, a naj bi bil do svetovnega prvenstva že nared," je sporočil Kranjčan, ki je tudi sam navdušen nad predstavami čilskega asa. "Je izjemno samozavesten in fizično močan igralec. Dobro igra, vse mu gre kot po maslu. V ekipi Juventusa se je odlično ujel, našel je okolje, ki mu ustreza. Pri prvakih izstopa, tu je eksplodiral, vedno ga je polno igrišče, prihaja iz drugega plana, nato pa skoraj vedno naredi višek, kot da bi igral v konici napada. Vedno se najde pri žogi, krasi ga odličen občutek," je pohvalil prvega čilskega zvezdnika, ki je pri stari dami deležen pomoči rojaka, bočnega branilca Mauricia Isle.

Reprezentanca, ki je južnoameriške kvalifikacije končala na tretjem mestu, pa premore še enega nogometaša, dobro znanega svetovni javnosti. To je napadalec Alexis Sanchez. "Odličen je. Igral sem proti njemu in predstavlja največjo nevarnost Čila. Odlikuje ga imenitna tehnika. Pri Čilu je zanimivo, da najprej pomisliš, da sploh nima kakšne posebne ekipe, ko pa prebereš seznam, hitro vidiš, da je to reprezentanca izjemne kakovosti."

Čile je lahko na prvenstvu pred Nizozemsko

Izmed vseh, ki jih selektor Jorge Sampaoli namerava popeljati v Brazilijo, najbolje pozna napadalca Mauricia Pinillo, s katerim si je šest mesecev delil slačilnico na Siciliji. "Dober napadalec je, neugoden v skoku in zna zadržati žogo. Zanj so se že zanimali nekateri večji klubi, tudi Inter. Ni kaj, tu je še Vargas iz Valencie, Čile ima res nevaren napad," je ocenil občasni slovenski reprezentant.

Glede na to, da bo Čile svojo srečo iskal v skupini B, kjer bodo nastopile še Španija, Nizozemska in Avstralija, so mnogi že odpisali možnosti rdečih (la roja) za preboj med 16 najboljših. Anđelković se s tem ne strinja. "Čilu bo v Braziliji lažje od drugih, saj bo vendarle igral na svoji celini. Veliko bo navijačev, verjetno mu bodo prizoršča bolj ustrezala kot tekmecev. Lahko preseneti. S Španci bo težko, to je res, a z drugimi bi se lahko enakovredno kosal. Tudi z Nizozemsko, ki ni več tako močna kot prej. Svetovno prvenstvo je takšno tekmovanje, na katerem je mogoče vse, zato ne bi odpisal niti Avstralije," ocenjuje nekdanji branilec Maribora, ki že komaj čaka prihodnjo sezono, ko bo s Palermom nastopal v prvi italijanski ligi. Tako se bo lahko iz oči v oči srečal tudi z nekaterimi izmed najboljših Čilencev, ki jih bo prihodnji mesec z veseljem spremljal na delu na SP 2014 v Braziliji.

Glede na to, da bo Čile svojo srečo iskal v skupini B, kjer bodo nastopile še Španija, Nizozemska in Avstralija, so mnogi že odpisali možnosti rdečih (la roja) za preboj med 16 najboljših. Anđelković se s tem ne strinja. ''Čilu bo v Braziliji lažje od ostalih, saj bo vendarle igral na svoji celini. Veliko bo navijačev, verjetno mu bodo prizoršča bolj ustrezala kot tekmecev. Lahko preseneti. S Španci bo težko, to je res, a z ostalimi bi se lahko enakovredno kosal. Tudi z Nizozemsko, ki ni več tako močna kot prej. Svetovno prvenstvo je takšno tekmovanje, na katerem je možno vse, zato ne bi odpisal niti Avstralije,'' ocenjuje nekdanji branilec Maribora, ki že komaj časa prihodnjo sezono, ko bo s Palermom nastopal v prvi italijanski ligi. Tako se bo lahko iz oči v oči srečal tudi z nekaterimi izmed najboljših Čilencev, ki jih bo prihodnji mesec z veseljem spremljal na delu na SP 2014 v Braziliji.

Ne spreglejte