Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
5. 9. 2015,
17.27

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Pavel Kralovec Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca David Alaba Zlatan Ibrahimović

Sobota, 5. 9. 2015, 17.27

3 leta, 4 mesece

Ibrahimoviću je pogledal skozi prste, bo tudi Sloveniji? (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kvalifikacijski dvoboj med Švico in Slovenijo bo sodil Čeh Pavel Kralovec, ki ne bo prvič delil pravice Katančevi četi. V središču zanimanja se je znašel lani na tekmi med Avstrijo in Švedsko.

Ko se je Srečko Katanec "vrnil" na slovenski selektorski stolček in začel drugo obdobje, se je javnosti najprej predstavil na domači prijateljski tekmi z Bosno in Hercegovino. Slovenija je v zasneženih Stožicah 6. februarja 2013 ostala praznih rok. Gostje, ki jih je tedaj vodil Safet Sušić, so nadigrali Katančeve izbrance in zmagali s 3:0. Dvoboj je sodil Čeh Pavel Kralovec, ki bo po poltretjem letu ponovno delil pravico na tekmi, na kateri bodo nastopili najboljši slovenski nogometaši. Slovenija bo zvečer gostovala v Baslu pri Švici, srečanje pa bo neposredno odločalo o drugem mestu, ki pelje neposredno na EP 2016.

Maribor je remiziral, Gorica je izgubila

Kralovec, 38-letni inženir, ki govori tekoče nemško in angleško, je začel soditi mednarodna srečanja pred desetimi leti. Ni še sodil na največjem tekmovanju, leta 2012 pa je pridobival izkušnje na olimpijskem turnirju, ki je potekal v Veliki Britaniji. Tudi v Glasgowu, od koder je doma Celtic. Škotski velikan je lani v odločilnem krogu kvalifikacij za ligo prvakov priznal premoč Mariboru.

Po prvi tekmi v Ljudskem vrtu je bil v boljšem položaju, saj se je na Štajerskem s slovenskim prvakom razšel brez zmagovalca (1:1). Ta dvoboj je sodil Kralovec, to pa ni njegova edina izkušnja s slovenskimi klubi. Pred devetimi leti je v kvalifikacijah za ligo prvakov delil pravico tudi Gorici, ki je na gostovanju pri Steaui v Bukarešti izgubila z visokim rezultatom 0:3.

Češki sodnik je že sodil srečanje na štadionu St. Jakob Park. Leta 2013 mu je Evropska nogometna zveza (UEFA) namenila odgovorno vlogo na polfinalni tekmi lige Europa med Baslom in Chelseajem, ki so jo modri iz Londona dobili z 2:1. Če se bo zgodovina ponovila in bodo na objektu v Baslu ponovno slavili zmago gostje, bo to predstavljalo imenitno popotnico Sloveniji za uvrstitev na Euro 2016 v Franciji, saj bi na lestvici na drugem mestu prehitela Švico in imela usodo pred zadnjimi tremi tekmami (doma z Estonijo in Litvo ter v gosteh s San Marinom) spet v svojih rokah.

Ibrahimović: Zaslužil bi si prepoved igranja na 40 tekmah

Sodnik, ki bo danes sodil švicarski in slovenski izbrani vrsti, se je na naslovnicah znašel pred letom dni, ko sta se Avstrija in Švedska na kvalifikacijski tekmi za EP 2016 razšli z remijem (1:1). V 22. minuti je največjemu švedskemu zvezdniku Zlatanu Ibrahimoviću, ki je takrat odigral jubilejno stoto tekmo za svojo domovino, prizanesel z milo kaznijo, saj mu je za oster udarec s komolcem, po katerem se je Avstrijec David Alaba zgrudil na tla, pokazal le rumeni karton. Slovenski severni sosedi so ostro protestirali, saj so bili mnenja, da bi si Ibrakadabra, znan po muhastem in nepredvidljivem vedenju, zaslužil izključitev.

Sodniku so očitali, da je cenjenemu švedskemu napadalcu zaradi veličine pogledal skozi prste in mu ni hotel pokazati rdečega kartona. Avstrijski mediji so poročali o tem, da je bil Zlatan deležen ''zvezdniškega kredita'', Ibrahimović pa je v svojem slogu na obtožbe pojasnil, da ga je Alaba pred tem dvakrat napadel, zato se je tretjič obvaroval. ''Ker je visok le 150 oziroma 160 centimetrov, je bil zato njegov obraz v višini mojega komolca,'' se je obregnil ob branilca Bayerna in v posmehljivem tonu dodal: ''Za takšno dejanje bi si zaslužil prepoved igranja na 40 tekmah.''

Kralovec je znan po sorazmerno milem kriteriju, saj je število rdečih kartonov in kazenskih strelov na mednarodnih tekmah, ki jih je sodil (reprezentančnih in klubskih) sorazmerno majhno. Na 92 srečanjih je na belo točko pokazal le 14-krat, vsega skupaj pa je izključil le 16 nogometašev.

Ne spreglejte