Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
10. 5. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NNC Brdo Nogometna zveza Slovenije Aleksander Čeferin Aleš Zavrl Gianni Infantino Davor Šuker Zvonimir Boban Dejan Savičević Euro 2016 liga prvakov Atletico Madrid Real Madrid Sevilla Liverpool Jan Oblak Jan Oblak Samir Handanović

Torek, 10. 5. 2016, 13.00

6 let, 6 mesecev

Hrvaška legenda: Oblak je pravi vratar, a navijam za Real

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Med visokimi gosti, ki so se udeležili slavnostnega odprtja Nacionalnega nogometnega centra Brdo (NNC Brdo), ni manjkalo znanih nogometnih obrazov. Predsednika hrvaške in črnogorske zveze, nekdanja nogometna zvezdnika Davor Šuker in Dejan Savičević, sta projektu NZS namenila le pohvale.

Pripravljalno nogometno središče na Brdu pri Kranju spada med najlepše v Evropi. Takšne ocene ni podalo le vodstvo Nogometne zveze Slovenije, ampak tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino, ki je v petek na Gorenjskem pohvalil slovenske prireditelje za opravljeni projekt.

Visoke goste je očaral nov dom NZS na Brdu pri Kranju. | Foto: Visoke goste je očaral nov dom NZS na Brdu pri Kranju.

 

 

Švicar se je na Brdu srečal s številnimi funkcionarji, veliko časa pa je prebil tudi v pogovoru z Zvonimirjem Bobanom, nekdanjim kapetanom hrvaške reprezentance in klubsko ikono Milana, ki po novem opravlja vlogo svetovalca predsednika Fife.

V njuni družbi ni manjkalo starih nogometnih znancev. Rade volje sta pristopila Davor Šuker in Dejan Savičević. Nekdanja zvezdnika, ki sta z Realom in Milanom osvojila ligo prvakov, opravljata predsedniško vlogo.

Na Brdu sta bila navdušena nad tistim, kar sta videla v razkošnem pripravljalnem centru, obkroženim z naravnimi lepotami očarljive Gorenjske.

Hrvati prišli po slovenske nasvete

Šuker, najboljši strelec SP 1998 v Franciji, je bil očaran in priznal, da bi rad podoben center pozdravil tudi na Hrvaškem. V kratkem se bo začela gradnja v zagrebškem predelu Svetice, Hrvati pa bodo pri delu uporabili tudi izkušnje in napotke, ki jim jih bodo dali Slovenci.

Predsednik hrvaške nogometne zveze Davor Šuker je bil pred 18 leti v Franciji najboljši strelec svetovnega prvenstva. | Foto: Predsednik hrvaške nogometne zveze Davor Šuker je bil pred 18 leti v Franciji najboljši strelec svetovnega prvenstva.

"S predstavniki hrvaške zveze smo imeli sestanek, saj imajo svoje načrte. Zanima jih, kako je bil projekt izveden v praksi," je potrdil generalni sekretar NZS Aleš Zavrl in dodal, da so prihode, povezane z ogledom načrtov NNC Brdo, najavile še nekatere zveze. Pri tujcih, ki so obiskali naš trening center, je bilo občutiti pozitivno zavist. Tako meni predsednik NZS Aleksander Čeferin: "Tudi sami si želijo, da bi imeli nekoč tak trening center, hkrati pa ga privoščijo Sloveniji," je pojasnil.

"Imate prekrasen kompleks v čudoviti okolici. Igrišča so odlična, upravna stavba NZS je med najlepšimi v Evropi. Sami smo pred kratkim dokončali našo, ki smo jo postavili poleg dveh igrišč za trening. Zgradili smo reprezentančni kamp, ki ga bomo slavnostno odprli 21. maja," je poudaril Savičević, predsednik črnogorske nogometne zveze.

Srce Šukerja bo utripalo za Real

Zvonimir Boban, Dejan Savičević (nekdanja soigralca pri Milanu) in Davor Šuker so si imeli na Gorenjskem marsikaj za povedati. | Foto: Zvonimir Boban, Dejan Savičević (nekdanja soigralca pri Milanu) in Davor Šuker so si imeli na Gorenjskem marsikaj za povedati.

 

 

Teden dni po odprtju novega doma črnogorske krovne zveze bo velik dogodek za evropski nogomet. V Milanu se bosta v finalu lige prvakov pomerila madridska velikana Atletico in Real.

"Igral sem za Real, tako da bo moje srce bilo zanj. Pri njem igrata tudi dva hrvaška reprezentanta, Luka Modrić in Mateo Kovačič, ocenjujem pa, da so možnosti finalistov 50 : 50," je napovedal nekdanji napadalec belih baletnikov Šuker, ki je pred prihodom na Santiago Bernabeu nekaj let navduševal v dresu Seville, letošnje finalistke lige Europa.

"Edino, kar bi me zadovoljilo, bi bili zmagi mojih nekdanjih klubov. Da bi Real osvojil ligo prvakov, Sevilla pa evropsko ligo. Čaka jo zelo zahtevno delo proti Liverpoolu. V Baslu bo velik spektakel, pričakuje se zelo zanimiva tekma," se je dotaknil tudi finala evropske lige, ki bo v Baslu teden dni pred finalom lige prvakov.

Savičević kritičen do igre Atletica

Savičeviću, ki se ga je med igranjem za Milan zaradi lucidnih zadetkov in podaj oprijel vzdevek Genij (Il genio), je žal, da v finalu ne bo nastopil Bayern.

Dobre predstave Jana Oblaka odmevajo po vsem svetu. | Foto: Dobre predstave Jana Oblaka odmevajo po vsem svetu.

"Žal mi je zanj, imel je priložnost, a je ni izkoristil. To je pač nogomet. V finale ne potujejo najboljši, ampak tudi najsrečnejši klubi. Če bi Müller pri vodstvu z 1:0 zadel enajstmetrovko, bi se tekma med Bayernom in Atleticom končala s 3:1 ali pa 4:1. Tako pa je Atletico vstal od mrtvih. Njegova igra v prvem polčasu (Bayern ga je dobil z 1:0, Jan Oblak pa z odličnimi posredovanji preprečil višje vodstvo Bavarcev, op. p.) ni bila primerna za status polfinalista lige prvakov. Zato v finalu ne pričakujem všečne tekme, saj se bo Atletico branil z desetimi igralci in svoje priložnosti iskal v protinapadih," Savičević v Milanu pričakuje taktičen boj Atletica in Reala, pri kateri naj bi rdeče-beli težili k strogo obrambni igri, s katero so v tej sezoni poželi veliko uspehov.

Oblak je odličen, prav tako Handanović

Savičević je postal evropski prvak s Crveno zvezdo in Milanom. | Foto: Savičević je postal evropski prvak s Crveno zvezdo in Milanom.

 

 

 

Velike zasluge za evropski podvig Atletica ima tudi slovenski reprezentant Oblak. "Brani odlično. Je dozorel vratar, a ne smemo pozabiti niti na Handanovića. Ta ne bo več igral za reprezentanco, kajne? Slovenci imate dva svetovna vratarja, oba spadata v vrh," je legendarni Črnogorec, ki se je na evropski prestol povzpel tudi z beograjsko Crveno zvezdo (v sezoni 1990/91 še ni bilo lige prvakov, ampak pokal državnih prvakov), pohvalil najboljša slovenska čuvaja mreže.

"Oblak je vrhunski vratar. Lahko ste ponosni nanj. Proti Bayernu je branil odlično, saj ste videli, koliko obramb je zbral. Želim mu veliko sreče v finalu, a bom navijal za Real," se je pohvalam na račun Oblakovih predstav pridružil Šuker, nekdanji soigralec Savičevića v dresu nekdanje Jugoslavije, ki nestrpno čaka začetek evropskega prvenstva v Franciji.

V deželi, kjer je pred 18 leti dosegel največ zadetkov na svetovnem prvenstvu in pomagal Hrvaški do senzacionalnega tretjega mesta, ga čakajo novi izzivi. Na letošnjem evropskem prvenstvu, na katerega se Slovenija ni uvrstila, bo opravljal vlogo predsednika hrvaške zveze in skušal "kockastim", ki jih vodi nekdanji trener Maribora Ante Čačić, pomagati do čim višjega mesta.

Želje Hrvaške segajo v evropski vrh. NNC Brdo s svojo lepoto in funkcionalnostjo tja že spada.

Ne spreglejte