SiolNET. Sportal Nogomet
5,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Hakan Sükür

Kruta preobrazba: bil je idol naroda in milijonar, zdaj kot prebežnik vozi za Uber

5,61

termometer

Hakan Sükur
Hakan Sükür je pred leti v Turčiji veljal za nogometnega boga. Foto: Getty Images

Nogometni svet že dalj časa pretresa usoda nekdanjega zvezdnika Hakana Sükürja. Bil je največji turški zvezdnik, ljubljenec navijačev in vzor mladim, nato pa je drago plačal odhod v politiko. Zaradi spora s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom je ostal brez vsega. Označili so ga za terorista, zato si je reševal kožo s prebegom v ZDA. Danes se preživlja kot voznik podjetja Uber in prodajalec knjig.

Hakan Sükur Sportal Hakan Sükur: najboljši turški nogometaš vseh časov, ki je čez noč postal terorist

Ko je 48-letni Hakan Sükür pred kratkim odprl dušo in svojo zgodbo zaupal nemškim novinarjem časnika Welt am Sonntag, se je lahko svet še enkrat prepričal, kako se je pravljica najboljšega turškega nogometaša zaradi političnih razlogov čez noč spremenila v pekel. Leta 2002 je bil veliki turški junak. Turčiji je na svetovnem prvenstvu pomagal do nepozabnega brona, na tekmi za tretje mesto je zatresel mrežo Južne Koreje že po slabih 11 sekundah in se vpisal v zgodovino. Zanj sta se cedila med in mleko. Imel je vse. Priljubljenost, spoštovanje, denar. Bil je vzor turški mladini, vsi so ga hoteli posnemati.

Uničevali ženin butik in zastraševali otroke

Z Galatasarayem je leta 2000 osvojil pokal Uefa. Z Galatasarayem je leta 2000 osvojil pokal Uefa. Foto: Reuters Ko se je po koncu bogate kariere, v kateri je blestel zlasti v dresu Galatasaraya in turške izbrane vrste, kruh pa si služil tudi v Italiji in Angliji, odločil za skok v politiko, se je njegovo življenje hitro spremenilo. Bil je izvoljen v turški parlament, "idila" pa je trajala le do leta 2013, ko se je zaradi različnih pogledov na politiko sprl z avtoritativnim turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Zapustil je njegovo vladajočo stranko AKP (Stranka za pravičnost in razvoj). "Takrat se je začelo. Postal sem žrtev sovražnih dejanj. V butik, ki ga je vodila moja žena, so metali kamne, moje otroke so zastraševali na ulicah. Po vsakem stališču, ki sem ga predstavil v javnosti, sem prejemal grožnje," je povedal za nemški časnik.

Študent se je z njim fotografiral, nato moral v zapor

Bil je izbran za najboljšega turškega nogometaša vseh časov, po skoku v politiko pa so ga označili za državnega sovražnika. Bil je izbran za najboljšega turškega nogometaša vseh časov, po skoku v politiko pa so ga označili za državnega sovražnika. Foto: Guliverimage/Getty Images Obdobje zastraševanja se je nadaljevalo. Po neuspešnem državnem udaru leta 2016 se je znašel na seznamu obtoženih. Bil je označen za terorista, najboljšega turškega nogometaša vseh časov je čakala zaporna kazen. Ni mu preostalo drugega, kot da pobegne v ZDA. Brez vsega bogastva, ki ga je nakopičil v nogometni karieri, je začel iz nič. Sprva je vodil lokal v Kaliforniji, a je zato, ker se je v njem začela zbirati čudna družba, opustil tovrstni posel.

Ko ga je prepoznal turški študent na šolanju v ZDA, se je z njim fotografiral. Ko so za to izvedele turške oblasti, je moral turški študent za 14 mesecev za zapahe. Sükür se je močno zamislil, zapustil Kalifornijo in se preselil v Washington, kjer vozi za Uber in prodaja knjige.

Ljubi turško zastavo, ljubi Turčijo

Sprva je sodeloval s turškim predsednikom, nato pa sta se njuni mnenji o tem, v katero smer bi morala stopati Turčija, vidno razhajali. Sprva je sodeloval s turškim predsednikom, nato pa sta se njuni mnenji o tem, v katero smer bi morala stopati Turčija, vidno razhajali. Foto: Getty Images "Ko sem zapustil Turčijo, so zaprli mojega očeta. Ko so mu v zaporu diagnosticirali raka, so mu odredili hišni pripor. Težko mu je. Vsak, ki je bil povezan z menoj, se je znašel v finančnih težavah. Odtujili so mi vse moje premoženje. Ostal sem brez vsega. Erdogan mi je vzel vse. Pravico do svobode, pravico do svobode govora, pravico do dela," je potožil nekdanji junak SP 2002, jezen na početje turške vlade, ki ga je označila za izdajalca in terorista.

"Ali mi lahko dokažejo, da sem sodeloval v kriminalnih dejanjih? Ne. Nikoli nisem storil ničesar nezakonitega. Turška oblast me ima za sovražnika, nikakor pa nisem sovražnik države, turškega naroda. Ljubim našo zastavo, našo državo," je prepričan, da se Turčija pod vodstvom predsednika Erdogana ne razvija v pravo smer.

"Ko sem se leta 2011 pridružil stranki AKP, je bila Turčija država, ki se je približevala standardom Evropske unije. Nato pa se je Erdoganova politika obrnil v drugo smer. Bolj proti Bližnjemu vzhodu kot pa Evropi," je namenil kritiko vladajočemu režimu in politični usmeritvi turškega predsednika.

Turške oblasti vzele v precep tudi zvezdnika lige NBA

Boli ga tudi odnos turških medijev. "Zastrašujejo nas. Skrbijo, da tako čutijo tudi drugi turški športniki," se je navezal tudi na druge športnike, ki so prišli v navzkrižje s turškim predsednikom Erdoganom. Lep primer je turški košarkar v ligi NBA, center Boston Celtics Enes Kanter. Turek, rojen v Švici, po odlični predstavi proti New Orleans Pelicans (22 točk in 19 skokov) ni skrival začudenja nad tem, da so ga turški mediji na družbenih omrežjih Twitter in Instagram cenzurirali.

Njegovo podobo so prekrili z napisom Sansür. Vse zaradi njegovih javnih kritik na račun vladajočega turškega režima, ki mu predseduje Erdogan. Leta 2017 je bil označen za terorista, od takrat se ni vračal v Turčijo. Zaradi tega je tudi opustil mednarodna potovanja. Turške oblasti so tudi razveljavile njegov potni list, ob tem pa od njegovega očeta, ki je profesor na eni izmed univerz v Istanbulu, zahtevale, da se opraviči predsedniku in se javno odreče svojemu sinu. To je Kanterjev oče tudi storil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin