Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
17. 2. 2015,
10.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Josep Guardiola Šahtar Doneck Mircea Lucescu Darijo Srna Bayern München

Torek, 17. 2. 2015, 10.34

8 let

Guardiola spoštuje ukrajinske "brezdomce", zlasti Hrvata

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvi dvoboj osmine finala lige prvakov med ukrajinskim in nemškim prvakom bo odigran v Lvivu, daleč od vojnega žarišča v Donecku. Bayern je izrazit favorit, a Šahtarjevi Brazilci snujejo maščevanje.

"Če bi premagali Bayern in se uvrstili v četrtfinale, bi postali junaki. Bayern je velik favorit, še posebej po zadnji zmagi v prvenstvu z 8:0," poudarja Mircea Lucescu. Romunski strateg, ki ostaja zvest Šahtarju in je v zadnjem desetletju prerasel v enega izmed prepoznavnih simbolov najboljšega ukrajinskega kluba, je opozoril na zadnjo Bayernovo predstavo.

Bavarci so z 8:0 ponižali HSV in mu prizadejali najhujši poraz v zgodovini nemškega prvenstva. Dokazali so, da so od spomladanskega uvoda, ko jih je med spanjem ujel Wolfsburg in opozoril na številne ranljivosti v obrambi, naredili velik korak naprej. Zdaj je to spet trden, nedotakljiv stroj, ki melje pred vrati tekmecev in si priigra ogromno priložnosti, nevarnost pa preti z vseh strani. "Bayern je v tem letu odigral že štiri uradne tekme, mi pa smo igrali le prijateljske. Bayern je velik favorit. Imamo pa v naših vrstah 13 Brazilcev, ki hrepenijo po maščevanju šestim nemškim svetovnim prvakom," je Romun spomnil na poseben motiv, ki ga je zaznati v slačilnici Šahtarja, kjer prevladujejo nogometaši iz domovine sambe, še vedno razočarani in jezni na katastrofo v Belo Horizonteju. Selecao je izgubil proti elfu z 1:7, Šahtar pa proti Bayernu čaka nekoliko drugačna izkušnja, saj so Bavarci po mnenju Lucescuja pod vodstvom katalonskega stratega spremenili slog, ki zdaj bolj spominja na latinskega, skoraj južnoameriškega.

Kapetan Srna bi za mir žrtvoval tudi svojo hišo

Nogometaši Šahtarja v dvoboj vstopajo z nekaterimi nenadomestljivimi pomanjkljivostmi. Zadnjo uradno tekmo so za točke igrali pred desetimi tedni. To pa še ni najhujše. Že vso sezono so namreč zdoma in nemočno spremljajo novice o vojnih grozodejstvih v Donecku in preostalih kritičnih delih Ukrajine. Ne morejo se vrniti domov, domače tekme igrajo v Lvivu, ki leži v varnem delu Ukrajine ter skoraj meji na Poljsko. Ukrajinci podpirajo Šahtar in so ponosni na njih, misli igralcev, še posebej tistih, ki so zelo navezani na Doneck, pa so zbegane.

Kapetan Darijo Srna živi v Donecku že več kot desetletje in se je zaljubil v to mesto. Čeprav spada med najboljše desne branilce na svetu, je odklonil nekatere atraktivne priložnosti za prestop k evropskih zahodnih velikanom. Ostaja zvest Šahtarju, pred dnevi je v pogovoru za hrvaški časnik Sportske novosti priznal, da bi, če bi bilo potrebno, žrtvoval tudi svojo hišo v Donecku. Želi si le, da bi se končala vojna in bi ponovno zaživel normalno življenje. Za zdaj ne kaže dobro.

V nedeljo naj bi začelo veljati premirje, a so se zgodile številne kršitve. Ogenj ni ustavljen, še vedno so žrtve na obeh sovražnih straneh. Ko je divjalo nasilje med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki, jo je skupil tudi moderni štadion Donbass Arena, ki se je Evropi na EP 2012 predstavil v izjemno lepi luči.

Guardiola se je v preteklosti že mučil s Šahtarjem

Šahtar se bo torej pomeril z Bayernom, enim izmed največjih favoritov za osvojitev evropske krone. Josep Guardiola dobro pozna ukrajinskega prvaka. S Šahtarjem je imel pogosto opravka, ko je vodil Barcelono. Z njim se je srečal kar petkrat in se vedno namučil, da je dosegel želeni rezultat. Ukrajinci so mu v evropskem superpokalnem srečanju skoraj prekrižali načrte, a so nato Katalonci le zadeli v polno v podaljšku. Bi bilo lahko v Lvivu drugače? "Spoštujem Šahtar in trenerja Lucescuja. Imajo odličnega napadalca Luiza Adriana, posebne besede pa bi namenil kapetanu Srni. Veliko sem spremljal njegove nastope za klub in državo. Srečo bi prinesel vsakemu klubu na svetu," je pohvalil kapetana Ukrajine in hrvaške reprezentance, ki si bo prizadeval, da bi jo Šahtar zagodel bavarskemu favoritu in naredil povratni dvoboj v Münchnu še bolj zanimiv.

Ne spreglejte