Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 4. 2023,
12.16

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Erling Haaland Manchester City Bayern

Torek, 11. 4. 2023, 12.16

1 leto

Napoved tekme Manchester City - Bayern

Guardiola po maščevanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Pep Guardiola Thomas Tuchel | V četrtfinalu se bosta pomerila prijatelja. | Foto Guliverimage

V četrtfinalu se bosta pomerila prijatelja.

Foto: Guliverimage

V torek zvečer se začenjajo prvi četrtfinalni dvoboji lige prvakov. Na Etihadu bo Manchester City gostil 30-kratne nemške prvake, münchenski Bayern, na klopi katerega bo prvič v ligi prvakov sedel novi strateg Thomas Tuchel, ki tako kot Pep Guardiola že pozna recept za končni naslov v elitnem evropskem klubskem tekmovanju. A Bavarce čaka vse prej kot lahka naloga, saj jim bo zmago poskušal preprečiti stroj za doseganje zadetkov Erling Haaland, ki je v letošnji sezoni angleškega prvenstva na 27 tekmah dosegel že 30 zadetkov.

Real Madrid Karim Benzema
Sportal Real z odločnim korakom proti polfinalu, do prednosti še Milan

Thomas Tuchel v Manchestru ne bo mogel računati na udarno enajsterico. Zaradi težav s kolenom je namreč odsoten Eric Maxim Choupo-Moting, ki je v letošnji sezoni najmočnejšega klubskega tekmovanja na šestih tekmah dosegel štiri gole in je z Leroyem Sanejem predstavljal najmočnejše orožje za zadetke. Bayern bo tako tekmo – za mnoge predstavlja finale pred finalom – odigral brez klasičnega napadalca, težavo pa bo poskušal rešiti s Sergejem Gnabryjem, ki je kot osrednji napadalec igral ob zmagi nad Freiburgom, ali pa morda z izkušenejšim Thomasom Müllerjem. Vsestranski Nemec je vlogo klasične devetke v preteklosti že prevzel.

Ker se pričakuje, da bo tekmo začel tudi Leon Goretzka – na zadnji tekmi nemškega prvenstva ob minimalni zmagi nad Freiburgom je dobil počitek –, se bo Jamal Musiala moral pomakniti še naprej, Bayernova trinajstica Müller pa bo koristen v ospredju.

Verjetna enajsterica Manchester Cityja:

Ederson; Akanji, Ruben Dias, Ake; Stones, Rodri, Bernardo Silva, De Bruyne, Gundondan, Grealish; Haaland

Verjetna enajsterica Bayern Münchna:

Sommer; Pavard, De Ligt, Upamecano, Davies; Goretzka, Kimmich, Sane, Musiala, Coman; Müller

Manjše skrbi glede enajsterice ima Guardiola, ki pogreša le mladega angleškega vezista Phila Fodena, ki še okreva po operaciji slepiča. Strateg Cityja v zadnjih tednih ni veliko spreminjal začetne postave. Ta bi lahko bila nespremenjena od tiste, s katero je v angleški ligi dosegel prepričljivo gostujočo zmago, ko so modri s 4:1 premagali Southampton.

Kot mogoča zamenjava se omenja Bernarda Silvo, saj je Portugalec igral pomembno vlogo na obeh tekmah osmine finala lige prvakov proti Leipzigu in bi lahko nadomestil Riyada Mahreza.

Hvalospevi z obeh smeri

Čeprav sta velika prijatelja, tako Tuchel kot Guardiola računata na zmago svojih ekip. Katalonec ima z Nemcem še neporavnane račune izpred dveh let, ko mu je Tuchel s Chealsejem lovoriko v finalu lige prvakov v Portu speljal pred nosom. Nemec ima v primerjavi s Kataloncem boljšo razliko v zmagah, saj je s Chealsejem dosegel tri zmage na petih tekmah, medtem ko je Guardiola proti Tuchlu s Cityjem zmogel le eno zmago ob šestih remijih. Izkušena trenerja, ki sta delovala skupaj tudi v Nemčiji in kasneje v Angliji, se bosta pomerila še na enajsti tekmi, a med njima kljub rivalstvu vlada spoštovanje.

Leroy Sane in Thomas Müller upata na najboljše. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Leroy Sane in Thomas Müller upata na najboljše. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Res je kreativen," je Guardiola lani povedal o Nemcu. "Eden od redkih strategov, od katerih se nenehno učim, da bi postal boljši trener," je dejal Katalonec, Tuchel pa je za Guardiolo izpostavil, da uživa ob tem, ko ga spremlja, vse od časov, ko je bil sam še trener pri Mainzu. "Uživam, ko gledam njegove tekme, način igranja in njegov pristop," je nekdanji trener Chealseja popihal na dušo 52-letnega stratega Manchester Cityja, ki bo vse moči usmeril v to, da danes proti Bayernu vse tri točke ostanejo doma in naredijo pomemben korak k uvrstitvi v polfinale lige prvakov in lovoriki, ki mu je pri Cityju iz leta v leto spolzela iz rok.

Eric Maxim Choupo-Moting
Sportal Bayern v Manchestru brez Choupo-Motinga

Največja nevarnost kdo drug kot Haaland

Guardiola ima letos ob sebi enega najboljših nogometašev Erlinga Haalanda. Ta skupaj s Kylianom Mbappéjem prevzema vajeti od Lionela Messija in Cristiana Ronalda, ki sta več kot desetletje kraljevala na vrhu najučinkovitejših nogometašev na svetu.

Bo Haaland nadaljeval odlično strelsko formo? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Bo Haaland nadaljeval odlično strelsko formo? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Mladi 22-letni Norvežan navdušuje tudi v ligi prvakov, kjer je letos na šestih tekmah dosegel prav toliko golov. Proti Bavarcem bo svojo statistiko zadetkov poskušal le še nadgraditi in bo predstavljal največjo nevarnost za vratarja Yanna Sommerja. V letošnji sezoni najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja je dosegel šest, v angleški prvi ligi na primer 30 golov, kar daje Bavarcem jasen signal, od kod bo pretila največja nevarnost.

Manchester City Erling Haaland
Sportal Haaland že pri 22 na ravni Messija in Ronalda
Ne spreglejte