Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
30. 8. 2014,
11.07

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Domžale Ante Šimundža Prva liga Telekom Slovenije Luka Elsner Glasgow

Sobota, 30. 8. 2014, 11.07

5 let, 8 mesecev

Glasgowski maček je Mariboru že škodoval

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zgodovina se je ponovila, Glasgow ostaja srečni kraj za vijolice. Se bo ponovil tudi scenarij iz 1. SNL? Maribor je pred tremi leti na prvi tekmi po vrnitvi s Škotske visoko izgubil v Ljubljani.

Zvečer bo dogajanje v Prvi ligi Telekom Slovenije oplemenitil obračun vodilnih in v tej sezoni nedotakljivih rekorderjev iz Domžal ter branilcev naslova iz Maribora, ki so pred nekaj dnevi poskrbeli za imeniten uspeh, saj so si zagotovili nastop v skupinskem delu lige prvakov.

Obeta se spektakel, ki ga Športni park v mestu ob Kamniški Bistrici ponavadi ni vajen spremljati, tribune bodo po dolgem času pokale po šivih. Domžale želijo nadaljevati sanjski niz in na kolena spraviti še Maribor, ki velja za najboljši slovenski klub in želi to dokazati tudi na igrišču.

"Igrati na takšni tekmi je privilegij in nagrada za dober začetek letošnje sezone. V prvi vrsti pa mora biti to spodbuda za naše igralce. Če smo bili sposobni pred ne prav velikim občinstvom dati vse od sebe, potem bi morali na dobro zasedenem štadionu proti Mariboru ponuditi še nekaj več. Vesel sem, da bomo del tega spektakla, hkrati pa bodo igralci bogatejši za novo izkušnjo. Za naš razvoj je ključnega pomena, da igramo v takšnih pogojih v Domžalah," opozarja trener vodilnih Domžal Luka Elsner, ki bo ostal na prvem mestu tudi v primeru poraza, saj ima pred tekmeci neulovljivo prednost.

Vijolice so izgubile v Stožicah, a zlahka osvojile prvenstvo

Navijače Mariborčanov lahko skrbi spomin na podoben dogodek, ki so mu bili priče leta 2011. Takrat so si vijolice v Glasgowu z nepozabnim remijem odprle vrata skupinskega dela evropske lige, nogometaši pa so si v slavju dali toliko duška, da so tri dni pozneje razočarali v Ljubljani in ostali brez točk. Zmaji so izkoristili slabšo pripravljenost vijolic in jih v Stožicah premagali kar s 4:1. Mariborčane sta na cedilu pustili fizična moč in nezbranost, veselje po evropskem podvigu je bilo ogromno in naporno. Glasgowski maček je torej pustil posledice, ki jih v tako kratkem obdobju ni bilo mogoče odpraviti.

Poznalo se je, da je dvoboj na Škotskem odigral šele v četrtek, dvoboj v Ljubljani pa je bil na sporedu v nedeljo. Tako je imel na voljo premalo časa za osvežitev, tudi v psihološkem smislu. Poraz pa splošno gledano vseeno ni pustil večjih posledic. Ljubljančani so se resda približali na dve točki zaostanka, a je Maribor hitro nadoknadil izgubljeno ter iz kroga v krog večal prednost, na koncu pa suvereno postal prvak. Čeprav je vzporedno igral v Evropi, je uresničil vse načrte, vezane za domače prvenstvo.

Veliko evropsko nagrado omogoča le naslov slovenskega prvaka

Zdaj bodo imeli Mariborčani, ki jim je v petek na slavnostnem sprejemu na trgu Leona Štuklja zaploskalo dva tisoč meščanov, priložnost, da dokažejo, kako so se na primeru izpred treh let nekaj naučili.

Da bo tako, so pokazala že prva razmišljanja Anteja Šimundže po epski zmagi na Celtic Parku, ko je zatrdil, da je že po nekaj sekundah sreče pomislil na novo nalogo, ki čaka vijolice. Na prvenstveno srečanje z Domžalami. In tako je tudi prav. To je taktika, ki vodi do novega naslova prvaka. In kaj bi bilo slajšega, kot dokazati vsem slovenskim tekmecem, da Domžalčani niso nepremagljivi, njihov vratar Nejc Vidmar pa "le" človek iz mesa in krvi?

Domače prvenstvo nosi preveliko vrednost, da bi ga Mariborčani po evropski senzaciji podcenjevali. Mariborčane do velike evropske nagrade, nastopa v elitni ligi prvakov, namreč pelje le prvo mesto v domačem prvenstvu. Zato morajo hitro zasukati rokave in ostati zbrani. Resda je do konca sezone še ogromno tekem in se lahko še marsikaj spremeni, a evropska jesen v ligi prvakov bo hočeš nočeš zahtevala svoj davek. Dvoboji bodo še na višji zahtevnostni ravni kot so bili v ligi Europa, večja bo tudi želja po uspehu.

Šimundža: Ne smemo se prepustiti evforiji

Kako lahko pomembnost velikih tekem vpliva na zbranost Mariborčanov, je v negativnem smislu pokazalo gostovanje v Celju, ko so vijolice že podzavestno razmišljale o domačem obračunu s Celticom. Maribor mora torej paziti, da nepremagljive Domžale, morda tudi za zdaj presenetljivo solidna Olimpija, nevarna pa sta tudi Zavrč in Celje, ne izkoristijo priložnosti in si na prvoligaški razpredelnici zagotovijo prednosti pred vijolicami ali pa vsaj ohranijo stik z branilci naslova.

"Dosegli smo ogromen uspeh, toda nikakor se ne smemo prepustiti evforiji. Nadaljujemo še z večjo zagnanostjo. Nismo proslavljali, trenirali smo v sredo, četrtek in petek, vse z željo po novi uspešni predstavi," pojasnjuje Šimundža. Prepričan je, da se ne more ponoviti scenarij izpred treh let, ko so vijolice pretiravale v slavju in odigrale derbi v Ljubljani pod svojimi zmožnostmi. To ne bo preprosto, a to so podrobnosti, ki ločijo velike od povprečnih. "Verjamem, da zmore ekipa znova preusmeriti misli na domače prizorišče. Vsi se zavedajo, kakšne so njihove obveznosti. Storili bomo vse, da bi bila podoba ekipe takšna, kot mora biti. Videno na treningih je spodbuden pokazatelj. Domžalčani so nanizali dobre rezultate, ki so jim okrepili samozavest. Šest zmag brez prejetega gola je velik dosežek, toda vse to naših namenov ne spreminja. Nasprotnika spoštujemo, a nas zanima pozitiven rezultat. Tako je vedno in povsod," za klubsko stran pred derbijem 7. kroga Prve lige Telekom Slovenije razmišlja Mariborčan z dalmatinskimi koreninami, ki je zgodovino vijolic v ligi prvakov pisal že kot napadalec (in strelec), zdaj pa še kot zelo uspešen trener. Zvečer ima priložnost, da se v zgodovino vpiše še kot strateg, ki je Domžalam prizadejal prvi poraz v tej sezoni. Mariborčani so tovrstnih presežkov že vajeni …

Ne spreglejte