Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 9. 2019,
11.05

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Natisni članek

FIFA The Best Lionel Messi Lionel Messi FIFA

Petek, 27. 9. 2019, 11.05

4 leta, 6 mesecev

Fifa znova tarča kritik zaradi štetja glasov

Je britanski tabloid nasedel fotošopu ali je Messi prejel glasove, ki mu niso bili namenjeni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Lionel MEssi | Je bil Lionel Messi lani res najboljši nogometaš na svetu? | Foto Getty Images

Je bil Lionel Messi lani res najboljši nogometaš na svetu?

Foto: Getty Images

Mednarodna nogometna zveza Fifa je na družbenih medijih znova postala tarča kritik o domnevnih nepravilnostih pri evidentiranju glasov v izboru za najboljšega nogometaša na svetu. Še šestič je Fifino nagrado, ki je bila pred letom 2016 znana kot zlata žoga, prejel Lionel Messi. A Argentinec naj bi prejel tudi glasove, ki mu niso bili namenjeni. Potem ko se je britanski tabloid Daily Mail na široko razpisal o tem, pa se je izkazalo, da naj bi nasedel fotošopu.

Lionel Messi
Sportal Presenečenje v Milanu. Messi je najboljši igralec leta 2019!

Kapetan Nikaragve Juan Barrera in selektor Sudana Hrvat Zdravko Logarušić sta šokirana nad objavo glasov. Berrera je na Twitterju zapisal, da "so glasovi za nagrado the best prirejeni", češ da ni glasoval za Messija, medtem ko je menda neizpodbiten dokaz o napaki ponudil Logarušić.

"Nikoli ne glasujte za nagrade # TheBest2019, informacija o mojem glasovanju je napačna, hvala."

Sudanski selektor je fotografiral izpolnjeno glasovnico, s katero dokazuje, da je glasove oddal Mohamedu Salahu, Sadioju Maneju in Kylianu Mbappeju, na objavi Fife pa je pisalo, da se je odločil za Messija, Virgila van Dijka in Maneja.

Lionel Messi
Sportal Slaba novica za Barcelono. Messi je kljub vsemu poškodovan.

Upoštevali niso niti glasov egiptovskega selektorja in kapetana

Messi je po dokazilu sudanske nogometne zveze resnično oddal glasove Messiju. | Foto: Reuters Messi je po dokazilu sudanske nogometne zveze resnično oddal glasove Messiju. Foto: Reuters Britanski tabloid Daily Mail je na svojih spletnih straneh objavil podatke Fife, iz katerih izhaja, da glasov egiptovske zveze oziroma selektorja Shawkija Ghareeba in kapetana Ahmeda niso upoštevali, ker glasovnica ni bila veljavno izpolnjena. Podpisa na glasovnicah sta bila izpisana z velikimi tiskanimi črkami, zaradi česar se je sprožil dvom o avtentičnosti podpisov, prav tako obrazca ni bil podpisal generalni sekretar zveze, kar je bilo obvezno. Egiptovska nogometna federacija sicer trdi, da je svoj glas oddala 15. avgusta, štiri dni pred predpisanim rokom.

Le nekaj ur pozneje se je izkazalo, da je britanski tabloid, kot tudi del Twitterja, nasedel fotošopu navijača Cristiana Ronalda, poročajo angleški mediji, med njimi tudi sportbible, metro, rt. Odzvala se je namreč sudanska nogometna zveza, ki je dokazala, da je selektor Logarušić res glasove oddal Messiju, Virgilu van Dijku in Sadiu Maneju, kot je objavljeno tudi na glasovnicah Mednarodne nogometne zveze Fife.

Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin in prijatelji so v Ljubljani sprejeli nekaj pomembnih odločitev. Katere?

Fifa ni prvič osumljena nepravilnosti pri glasovanju

Fifa je že nekaj zadnjih let tarča kritik zaradi nepopolnega sistema glasovanj v vsakoletnem izboru najboljšega nogometaša na svetu. Po vsakem izboru se tako pojavljajo glasovalci, ki trdijo, da so bili njihovi glasovi namenjeni nominirancem, za katere niso glasovali. Najboljšega izberejo na podlagi glasov, ki jih posredujejo selektorji nacionalnih reprezentanc, kapetani moštev in izbrani novinarji iz vsake od držav članic krovne mednarodne nogometne organizacije.

Na medmrežju krožijo sporne glasovnice:

Slovenski kapetan glas namenil Messiju

Kapetan slovenske reprezentance Bojan Jokić je svoj prvi glas najboljšemu namenil zmagovalcu Messiju, na drugo mesto je postavil njegovega nekdanjega tekmeca iz madridskega Reala Cristiana Ronalda, ki je lani poleti prestopil k torinskemu Juventusu, tretji izbor slovenskega kapetana pa je bil Liverpoolov Mohamed Salah.

Selektor slovenske izbrane vrste Matjaž Kek je na prvo mesto postavil branilca zmagovalcev lige prvakov Van Dijka, na drugo in tretje pa favorizirana napadalca Ronalda in Messija, ta po novem Portugalca prekaša za eno osvojeno zlato žogo.

Novinar Primorskih novic Denis Sabadin je svoj prvi glas namenil Messiju, na drugo mesto je postavil Van Dijka, na tretje pa Maneja.

V izboru je zmagal Messi, ki je prejel 46 točk, drugo mesto je zasedel Van Dijk (38 točk), tretji je bil Ronaldo (36 točk). Salah je bil četrti (26 točk), Mane peti (23 točk).

Preberite še:

Sportal Ste zamudili oddajo Goool!? Dušan Kosić je imel marsikaj povedati ... #video
Ne spreglejte