SiolNET. Sportal Nogomet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fifa izključila Američana, o katerem bosta Ben Affleck in Matt Damon posnela film

1

termometer

Mednarodna nogometna zveza Fifa je dosmrtno izključila nekdanjega ameriškega funkcionarja Chucka Blazerja, ki je s priznanji o prejemanju podkupnin zamajal temelje svetovne krovne organizacije.

Američan Chuck Blazer je na zaslišanju pred leti priznal, da je skupaj s kolegi iz Fife prejemal podkupnine pred glasovanji o gostiteljih SP v nogometu leta 1998 in 2010. Prav pričanje Fifinega skesanca oziroma žvižgača Blazerja je temelj preiskave ameriškega pravosodja in švicarskih oblasti, ki preiskujejo vrsto hudih nečednosti v vrhu krovne svetovne nogometne hiše.

Blazerja so zaslišali 25. novembra leta 2013, ko je privolil v sodelovanje s preiskovalci v zameno za nižjo kazen, ki mu še ni bila izrečena. Blazer je bil od leta 1990 do leta 2011 drugi človek Concacaf, nogometne zveze Severne, Srednje Amerike in Karibov, od leta 1997 do leta 2013 pa še član izvršnega odbora Fife.

Proti predsedniku Fife Seppu Blatterju za zdaj še ni bilo vložene obtožnice. Blatter je bil na čelu Fife od leta 1998. Švicar je šest dni po objavi obtožnic in štiri dni po izvolitvi za svoj peti mandat napovedal odstop s položaja.

Blazer se zdravi za hudo obliko raka

Sedemdesetletni Blazer je sicer trenutno v Združenih državah Amerike, najverjetneje pa zaradi zdravstvenih težav ne bo pristal za zapahi, v eni od newyorških bolnišnic se zdravi za hudo obliko raka. Ameriškim preiskovalcem je sicer priznal, da je v obdobju od 2005 do 2011 prejel skupno 11 milijonov dolarjev oziroma 9,9 milijona evrov podkupnin.

Rok pa si iz organizacije Concacaf ni umazal le Blazer, Združene države zahtevajo izročitev nekdanjega predsednika Jeffreyja Webba s Kajmanskih otokov in člana izvršilnega odbora Eduarda Lija, sicer predsednika kostariške nogometne zveze. Oba sta trenutno v priporu v Švici. Concacaf je v izvršilni odbor namesto Lija izvolil žensko, Sonio Bien-Aime, predsednico nogometne zveze otokov Turks in Caicos, ki so del britanskega čezmorskega ozemlja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin