Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
24. 10. 2013,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mate Eterović Jernej Javornik

Četrtek, 24. 10. 2013, 14.21

8 let

Eterović: Nikjer mi ni bilo tako lepo kot v Sloveniji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Velenjskim nogometašem gre v zadnjem času vse kot po maslu. V prvenstvu so tretji, v pokalu se jim nasmiha polfinale, Mate Eterović pa je najboljši strelec 1. SNL. Knapi resno razmišljajo o Evropi.

Rudar je v sredo v sosedskem obračunu brez milosti obračunal s Celjani, ki so po sladki zmagi v Stožicah doživeli hud udarec v pokalu, tekmovanju, kjer so v zadnjih sezonah naravnost blesteli. Velenjčanom se po zmagi s 4:0 nasmiha preboj v polfinale, v prvenstvu so na visokem tretjem mestu, ki je bil pred začetkom sezone le pobožna želja, glas o razigrani Javornikovi četi, ki neguje napadalen in všečen slog, pa se je že razširil po domovini. Skupni imenovalec velenjskih podvigov sliši na ime Mate Eterović. Hrvaški napadalec, ki prihaja iz Postire na Braču, je stari znanec slovenskih zelenic (igral je tudi pri Mariboru in Muri), tako pogosto, kot dosega zadetke v tej sezoni, pa v karieri še ni tresel mrež. V tej prvenstveni sezoni jih je dosegel že devet in je prvi strelec Prve lige Telekom Slovenije, stalnost zadetkov pa ga kar malce preseneča. "Ekipa je pomembnejša," je skromno odvrnil 29-letni Dalmatinec, ki si noče pripisovati večjih zaslug za nogometni preporod Rudarja. "Želim si le, da smo čim višje na lestvici. Za zdaj nam gre dobro. Ker pa se zavedam, da bo enkrat nastopilo obdobje, ko bomo padli in osvajali manj točk, toliko bolj držim pesti, da v tako dobri formi ostanemo čim dlje ter zadržimo priključek z najboljšimi," je predstavil cilje vsaj do konca jesenskega dela.

Jalušič: Pozna se, da je ekipa dolgo časa skupaj

Rudar pred sezono ni kandidiral za mesta tik pod vrhom razpredelnice. Kje tiči skrivnost, da je ujel tako uspešen ritem? "V energiji med izkušenimi in mlajšimi igralci. Sproščeni smo, vsi dajemo vse od sebe. Ne smemo prezreti zaslug trenerja Javornika, ki nas zna sprostiti. Potem na igrišču lažje pokažemo tisto, kar zahteva od nas. Sliši se zelo preprosto," se je nasmejal in pohvalil trenerja. "Pozna se, da je ekipa dolgo skupaj. Dve leti že imamo skoraj isto ekipo," je pripomnil direktor Rudarja Miran Jalušič in predstavil svoj pogled na dejstvo, da so Velenjčani na razpredelnici od vodilnega Maribora (ima še tekmo manj) oddaljeni le štiri točke. Z zadetki, Mate jih je v 1. SNL v 136 nastopih dosegel že 48, strmo narašča tudi pozornost branilcev. "Pozna se, da vedno bolj pazijo name. Se pa zaradi tega odpre več prostora za moje soigralce v napadu. Če potegnem črto, je najpomembneje, da ekipa dobro deluje na igrišču in da smo odkriti prijatelji. To prinaša rezultat," je še enkrat izpostavil pomembnost moštvenega duha.

Vesel je, da gre dobro tudi splitskemu Hajduku. Simpatij do kluba, kjer je storil prve nogometne korake, nikoli ni skrival, zdaj lahko uživa ob prvem mestu Hajduka v hrvaškem prvenstvu, pa tudi ob izjemnih predstavah Rudarja v slovenskem prvenstvu. "Pomembno je, da se borimo za Evropo. Do nje priti prek pokala ali prvenstva? To bomo še videli. Najpomembneje pa je, da imamo srečo z zdravjem," pravi najboljši strelec Rudarja, ki se ne obremenjuje z nazivom kralja prvoligaških strelcev. Bolj se trudi, da njegovi zadetki Velenjčanom prinašajo točke. Ima pa še eno željo. Kot pravi knap v kratkem obiskati rudnik. "O tem se že dva meseca pogovarjam s kapetanom (Aleš Jeseničnik, op. p.). Bilo bi krasno, če bi obiskali rudnik, to me res zanima. V rudnik naj bi se šlo največkrat, ko so boljši rezultati. Zato bi morali iti v kratkem," napoveduje Eterović.

Velenjčani (25 točk) bodo v soboto v 15. krogu Prve lige Telekom Slovenije gostovali v Domžalah. Z zmago bi se lahko povzpeli na drugo mesto, saj bosta Maribor (29) in Luka Koper (27) na delu šele v nedeljo.

Ne spreglejte