Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
19. 4. 2016,
19.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

NK Rudar Prva liga Telekom Slovenije Mitja Kamenik Jernej Javornik

Torek, 19. 4. 2016, 19.48

6 let, 7 mesecev

Ko bi bilo v Sloveniji vsaj še več takšnih zgodb

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Velenjskemu Rudarju v zadnjih tednih ne gre dobro le na igrišču, kjer je dobil štiri zaporedne tekme, ampak tudi na finančno-poslovnem področju. "Prejeli bomo licenco," ne skriva sreče predsednik Mitja Kamenik, trener Jernej Javornik pa dodaja, da se v športu splača biti vztrajen.

Zadnji krogi Prve lige Telekom Slovenije so postregli z odmevnim rezultatskim nizom Rudarja. V zadnjem mesecu je lepo biti nogometaš in navijač velenjskega kluba. Smeji se tudi predsedniku Mitji Kameniku, ki ob prevzemu odgovorne funkcije ni pričakoval, da bo imel opravka s tako žgočimi težavami. Klubska blagajna je bila tako prazna, da se je v njej nabirala pajčevina, dolgovi do nogometašev so se povečevali iz meseca v mesec. Položaj je bil med zimskim nogometnim premorom že skoraj brezizhoden, ko je nad Šaleško dolino vendarle posijalo sonce.

Takrat, ko se je klub skoraj dotaknil najnižje mogoče točke, je ekipo pred razpadom držala skupaj značilna knapovska trma. Potrpežljivost se je obrestovala, saj so v klub začela pritekati sredstva, nujna za delovanje kluba, in osrečila igralce, ki so vseskozi verjeli v srečen konec stresne velenjske zgodbe.

Odpravljene težave za pridobitev tekmovalne licence

Knapi so poskočili na šesto mesto. | Foto: Knapi so poskočili na šesto mesto.

Klubsko vodstvo jim je poravnalo večino dolgov, jih s tem osvobodila pritiska in ustvarila temelje za navdušujoč rezultatski niz. Nogometaši so zaigrali kot prerojeni in v zadnjih štirih krogih osvojili maksimalnih 12 točk, s tem pa se tudi približali osnovnemu cilju, zagotovitvi obstanka v druščini najboljših.

"Igralci so prejeli tri plače za nazaj, klub je začel sodelovali z novimi sponzorji, denar je prispevala tudi občina. Lahko potrdim, da smo rešili vse težave, ki so ovirale pridobitev licence za prihodnjo sezono. Zdaj nam ne preostane nič drugega, kot da se še naprej bojujemo in kmalu pristanemo na zeleni veji," je iz Velenja sporočil Kamenik, ponosen na kolektivni duh nogometašev in to, da se niso predali malodušju v obdobju, ko so bile njihove denarnice kronično prazne.

Dogandžić in Rajevac spremljata Velenjčane

Klub je igralcem poravnal vse dolgove, ki so segali v leto 2015, v kratkem pa bo izplačan še del sredstev, ki jim pripada za začetno obdobje letošnjega leta. Preporod velenjskega kluba sovpada z začetkom sodelovanja z nekdanjim nogometašem Olimpije Slobodanom Dogandžićem, ki sodeluje s strokovnim štabom in bi lahko v prihodnosti prevzel vlogo športnega direktorja.

Srbski trener Milovan Rajevac je pred šestimi leti blestel na svetovnem prvenstvu z Gano. | Foto: Srbski trener Milovan Rajevac je pred šestimi leti blestel na svetovnem prvenstvu z Gano.

Z Rudarjem se v zadnjem času druži tudi Milovan Rajevac. Izkušeni srbski strokovnjak, ki se je najbolj proslavil leta 2010, ko je na svetovnem prvenstvu na jugu Afrike popeljal Gano v četrtfinale, tam pa nesrečno izpadel proti Urugvaju, rad obiskuje dvoboje Velenjčanov. Njegovo življenje je razpeto med Zlatiborjem v Srbiji, Frankfurtom in Miamijem, občasno pa se ustavi tudi v slovenski prestolnici lignita.

Rajevac, ki je aktivno nogometno vlogo nazadnje opravljal leta 2011 kot selektor Katarja, se ne meša v delo zdajšnjega trenerja knapov Jerneja Javornika. Na klopi Rudarja sedi že skoraj tri leta in pol, kar je za slovenske razmere, kjer je usoda trenerjev skrajno nepredvidljiva, podatek, ki izstopa po nenavadnosti. Trener Rudarja želi ostati tudi v prihodnje. "Lepo je biti zdaj trener Rudarja. V bistvu je vedno lepo biti trener," se je popravil nekdanji napadalec knapov, čustveno navezan na velenjski klub.

Predsednik Rudarja: Ne smemo biti prevzetni

Mitja Kamenik išče najbolj primernega kandidata za prevzem vodje mladinske šole. | Foto: Mitja Kamenik išče najbolj primernega kandidata za prevzem vodje mladinske šole.

Po skromni sezoni, ki je Rudar pahnila v družbo najslabših slovenskih klubov in jih obremenjevala z mislijo o krčevitem boju za obstanek, so si Velenjčani s štirimi zaporednimi zmagami (2:0 proti Celju, 5:1 proti Krki, 1:0 proti Gorici in 2:0 proti Zavrču) močno izboljšali položaj.

"Potrebovali smo dober rezultat. Že zaradi dviga samozavesti. Nekaj pa je zagotovo povezano tudi s tem, da so nam za nazaj izplačali tri plače. Zlagal bi se, če bi rekel, da to nima vpliva na zadnje rezultate," je Javornik poudaril, da ni vse v denarju, vseeno pa kar veliko.

"Za nami je turbulentna sezona, v kateri smo poskušali ostati čim bolj mirni in obdržati ekipo skupaj. Želel sem, da bi dogajanje povzročilo čim manj negativnih posledic. Zdaj smo na dobri poti, da ostanemo v ligi," je vesel, da se lahko trenerskih nalog loti bolj sproščeno kot v prejšnjih mesecih, ko so Velenjčani pogrešali več točk. "V športu se vztrajnost še kako izplača," je pohvalil izbrance. Rudar je po vseh mogočih težavah z dna razpredelnice splezal do šestega mesta, stanje pa lahko v prihodnjih krogih še izboljša, saj ima enako število točk kot Zavrč.

"Ni še konec sezone. Lahko se uvrstimo še na višje mesto, a ne smemo biti prevzetni. Cilj smo ustvarili, potrebujemo še nekaj točk, da si zagotovimo obstanek, največji cilj pa je sanacija kluba," sporoča predsednik Kamenik.

Napadalec Mate Eterović se je v zadnjih krogih prebudil z zadetki v dresu Rudarja. | Foto: Napadalec Mate Eterović se je v zadnjih krogih prebudil z zadetki v dresu Rudarja.

V prihodnjo sezono želi oditi tudi z najbolj nadarjenimi mladinci, hkrati pa išče novega kandidata za delo z mlajšimi ekipami. Po odhodu Roberta Pevnika v Celje je položaj stratega, ki bi bedel nad razvojem klubskega podmladka, prost.

Velenjčani imajo prijetne spomine na Celje. Ko ga je Rudar 2. aprila premagal z 2:0, je zakoličil pot nizu štirih zaporednih zmag, po katerih diha velenjske moštvo neprimerno lažje. Kaj bi šele bilo, če bi nogometašem izplačali dolgove že prej …

Ne spreglejte