Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
13. 5. 2016,
18.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije Milovan Rajevac Jernej Javornik Ramiz Smajlović NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija NK Rudar Damjan Trifković

Petek, 13. 5. 2016, 18.26

6 let, 7 mesecev

Nekdanji zmaj opozarja Olimpijo, da ne bo popusta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Nogometaši Olimpije si lahko v soboto z zmago v Velenju priigrajo naslov državnega prvaka. Damjan Trifković, izkušeni zvezni igralec, ki je v 1. SNL odigral skoraj 250 tekem, jim bo skušal z Rudarjem otežiti nalogo. Da misli resno, je s knapi dokazal že v sredo, ko je padel Ljudski vrt.

Knapi se po sredini zmagi v Mariboru (3:2) počutijo fantastično. "Vsaka zmaga je dobrodošla, ta pa je bila še toliko bolj, saj smo si z njo zagotovili obstanek. Do konca sta še dve tekmi, a bomo dali vse od sebe. Želimo ju odigrati pošteno," sporoča 29-letni Velenjčan, ki je v Ljudskem vrtu odigral 63 minut, nato pa se preselil na klop in spremljal knapovsko rapsodijo. Njegovi soigralci so dva kratrat (u)lovili zaostanek, nato pa v črno zavili štajersko prestolnico z zadetkom v zadnjih sekundah sodnikovega podaljška za končnih 3:2.

"Po našem preobratu sem bil vesel, kot že dolgo ne. Vsi na klopi smo poskočili, stekli 20 ali 30 metrov v igrišče. Sodnik nas je opozarjal, da tega ne smemo, a smo bili res veseli. Vsaka zmaga v Ljudskem vrtu je nekaj posebnega, kaj šele, ko ti gledalci na koncu zaploskajo. Tega v Mariboru še nisem doživel. Prepoznali so, da smo se borili do konca in dali vse od sebe. Čeprav je Maribor izgubil, so to opazili in nas nagradili z aplavzom. Res lepo," je bil ganjen, ko so praznovali sredi igrišča, nato pa se je zaslišal glasen aplavz, oči razočaranih gledalcev v Ljudskem vrtu pa uperjene prav vanje.

Olimpija si zasluži naslov

Dve sezoni se je dokazoval v dresu Olimpije. | Foto: Dve sezoni se je dokazoval v dresu Olimpije.

 

Velenjčani so Mariboru zadali tako boleč udarec, da vijolice na slovenski prestol lahko vrne le še čudež. "Maribor ima teoretično še možnosti, a ne verjamem, da bi Olimpija do konca sezone lahko izgubila na obeh tekmah. To je dejstvo (Olimpija bo v zadnjem krogu doma pričakala zadnjeuvrščeno Krko, op. p.). Verjamem, da bo prva, saj si je glede na jesenski del zaslužila naslov. V drugem delu nista bila niti ona niti Maribor suverena," je pojasnil Trifković, ki v prvi ligi nastopa že deveto sezono zapored. Zbral je 246 nastopov, tako da spada v skupino najbolj izkušenih zveznih igralcev.

V sezonah 2012/13 in 2013/14 je branil barve Olimpije. Ko se je preselil v Ljubljano, je pričakoval večji kakovosten preskok, a ostal razočaran. Olimpija ni osvojila niti ene lovorike. Trifković se je po koncu turbulentne sezone 2013/14 poslovil. Nekaj časa je čakal, da bi se o svojem statusu posvetoval s kom iz kluba, a mu ni bil nihče na razpolago.  

"Takrat sem se odločil, da odidem. Ko sem odšel, ni bilo prihodnjo sezono pri Olimpiji nič bolje. Ni mi žal, da sem se tako odločil. Duševno zdravje je pomembnejše kot pa želja po športnem uspehu. Zdaj je, kar je. Kaj bi bilo, če bi bilo, o tem res ne razmišljam. Nisem razočaran, saj sem v Rudarju zadovoljen. Rad bi bil uspešen s klubom, ki ga nosim v srcu že od otroštva. Upam le, da se bodo stvari popravile finančno. Tako bi bila pred menoj lepa prihodnost," ne bi imel nič proti, če bi kariero nadaljeval v slovenski prestolnici lignita, ki se lahko v tem trenutku pohvali s petim najboljšim klubom na sončni strani Alp.

Po Mariboru želijo premagati še Olimpijo

Ramiz Smajlović je povedel knape do velike zmage. | Foto: Ramiz Smajlović je povedel knape do velike zmage.

 

 

"Veselim se že tekme in pozornosti, ki je je deležna zaradi velikega vložka, saj bi se lahko nogometaši Olimpije na štadionu Ob jezeru že veselili državnega naslova. Obeta se prihod številnih ljubiteljev nogometa iz Ljubljane, tako da v soboto pričakujemo rekorden obisk. Vsaj v sklopu te sezone. Tudi med našimi gledalci vlada veliko zanimanje, tako da bo res lepo vzdušje. Pomembno je, da damo vse od sebe in poskušamo tako kot v Mariboru zmagati. Zato se igra nogomet. V nogometu ni nič podarjenega," je odločen, da po vijolicah k padcu prisili še klub, kjer si je pred leti služil nogometni kruh.

Bo zaradi tega kaj bolj obziren do Olimpije, ki bi si z zmago že zagotovila tako želen naslov? "Nikakor. Vsi smo profesionalni, vsi igramo za svoj klub. Sem otrok Rudarja, ki mi pomeni največ. Jutri z moje strani ne bo popustov. Olimpiji ne bomo popuščali, ampak igrali na zmago. Dejansko nismo pod pritiskom. Obstanek imamo že v žepu, želimo pa ostati na petem mestu. Olimpija je velika in odlična ekipa, a nogomet je nogomet. V sredo ste videli, kaj vse je mogoče. Povem lahko, da bo v soboto pestro in zanimivo," je pozval gledalce, da se udeležijo srečanja, na katerem bi lahko padlo veliko zadetkov.

Pred Smajlovićem je lepa kariera, Rajevac vleče niti iz ozadja 

Na štadionu bo prisoten tudi Jernej Javornik, ki po treh letih in pol ne bo vodil Rudarja proti ljubljanskemu tekmecu. "Z njim smo še v stiku. Ni odšel, ampak ostaja v klubu kot svetovalec. Vedno nas pride pozdravit, v delo na treningih pa se ne vpleta," je priznal, da je tudi njega presenetila odločitev dolgoletnega trenerja knapov o selitvi s trenerskega stolčka. Javornik se je za omenjeno potezo odločil iz osebnih razlogov, nogometašem pa odločitev zaupal na zadnjem treningu pred gostovanjem v Mariboru.

Veselje Velenjčanov po nepričakovani zmagi v Ljudskem vrtu, s katero so si zagotovili obstanek. | Foto: Veselje Velenjčanov po nepričakovani zmagi v Ljudskem vrtu, s katero so si zagotovili obstanek.

Na velenjski klopi je Javornika nadomestil donedavni pomočnik Ramiz Smajlović in navdušil. "Je še mlad trener, a je svoje delo opravil odlično. Ni kaj dosti spreminjal postavitev. Med polčasom, ko smo zaostajali z 0:1, nam je povedal veliko pozitivnih besed in ogromno pripomogel k preobratu. Kot trener bo naredil še veliko lepega," je prepričan otrok velenjskega kluba, ki je priznal, da si kdaj pa kdaj kakšnega od treningov ali tekem ogleda tudi srbski strokovnjak Milovan Rajevac.  "On vleče niti iz ozadja. Pozitivno je, da prihajajo izkušeni ljudje, ki se razumejo v nogomet. To je dobrodošlo za vsak klub."

Prvoligaške izkušnje je začel pridobivati pred desetimi leti. | Foto: Prvoligaške izkušnje je začel pridobivati pred desetimi leti.

Zdaj je ozračje pozitivno

 

 

Leto 2016 se za velenjski klub ni začelo obetavno. Nekaj časa je knapom grozila celo možnost, da bi klub doživel finančni polom, igralci pa so lahko le sanjali o tem, da bi prejeli pošteno prislužene prejemke, ki so zamujali za ogromno mesecev.

"Stvari so se v zadnjem mesecu spremenile na bolje. Prišli so novi vlagatelji, zdaj je ozračje pozitivno. Ne bom rekel, da je že idealno, saj plače še vedno zamujajo, a se klub trudi in plačuje za nazaj. Stvari se izboljšujejo, sploh zdaj, ko smo si zagotovili obstanek. Obetajo se lepši časi, čeprav je tudi res, da mnogim izmed igralcev po koncu sezone poteče pogodba in še ne vemo, kako naprej," se zaveda, da se bliža konce sezone. Zato bi rad zadnji tekmi oddelal profesionalno in vodstvu kluba dokazal, da lahko Rudarju pomaga tudi v prihodnje.

Ne spreglejte