Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
23. 4. 2015,
22.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bayern München Barcelona Juventus Real Madrid Luis Suarez Josep Guardiola Carlo Ancelotti

Četrtek, 23. 4. 2015, 22.04

8 let

Enega je ugriznil, drugega žalil. Se jima bo danes izognil?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Klubski velikani Barcelona, Bayern, Juventus in Real so skupaj osvojili že 21 naslovov evropskega prvaka. Danes jih čaka žreb polfinalnih parov, nato pa bo eden izmed njih 6. junija vriskal od sreče.

V igri za evropski naslov so ostali le še štirje preverjeni velemojstri. Z rekordnimi desetimi evropskimi kronami izstopa branilec naslova Real Madrid. Želi postati prvi klub, ki bi ubranil naslov v ligi prvakov. V zgodovino bi se vpisal tudi trener Carlo Ancelotti. Italijan je magnet za osvajanje evropskih naslovov. Kot nogometaš Milana si je dvakrat podjarmil Evropo, nato je dvakrat na prestol z rdeče-črnimi stopil kot trener, lani pa je do evropskih nogometnih nebes popeljal še Real. Če bi ponovil podvig še 6. junija v Berlinu, kjer bo finalno srečanje lige prvakov, bo postal prvi Zemljan, ki je kot trener osvojil štiri evropske naslove. Usoda se lahko na današnjem žrebu z njim poigra tudi do te mere, da mu za tekmeca dodeli Juventus, ki ga je v karieri vodil dve leti. "Glede na to, kdo so mogoči tekmeci, nisem preveč radoveden, da bi spremljal žreb," je iskreno dejal izkušeni italijanski vratar Gianluigi Buffon, ki je pred 12 leti branil za Juventus v zadnjem finalu lige prvakov. Izgubil ga je proti Milanu, ki ga je takrat vodil Realov strateg Ancelotti.

Guardiola se kot trener Bayerna še ni pomeril z Barcelono

To pa ne bi bil edini primer, ko bi strateg v polfinalu lige prvakov naletel na nekdanji klub, ki mu je ostal pri srcu ... Največ težav z nadzorovanjem čustev bi imel Josep Guardiola. Leta 2012 je prekinil veličastni niz osvajanja lovorik na klopi Barcelone in se za eno leto umaknil proč od medijskega pritiska. Nato se je vrnil in prevzel Bayern. Odkar Pep vodi bavarski stroj, s katerim kot za stavo osvaja nemške lovorike, se še ni pomeril z Barcelono. Če bi žreb združil kluba, ki sta v sredo zasenčila PSG in Porto, bi Evropa dočakala spektakularna dvoboja.

Katalonci neradi priznavajo, da jih statistika opozarja na majhne možnosti za napredovanje, če na drugi strani stoji Bayern. Ne toliko zaradi tega, ker ga vodi Guardiola, odličen poznavalec razmer v katalonskem klubu, ampak zaradi klavrnega spomina na leto 2013, ko so Münchenčani v polfinalu lige prvakov pomendrali katalonski ponos z bolečim rezultatom 7:0. Barcelona je brez Guardiole doživela brodolom, še ne povsem zaceljen Lionel Messi pa takšno ponižanje in nemoč, kot že dolgo ne.

Bayern je z Barcelono odigral vsega skupaj osem evropskih tekem in izgubil le eno, dobil pa kar pet. To je veliko opozorilo Kataloncem, ki so na dobri poti, da postanejo španski prvaki.

Suarez je zaradi ugriza Italijana počival štiri mesece

Ogromno prahu bi v medijih dvignil morebitni polfinalni par Barcelona in Juventus. Žarometi bi se v trenutku usmerili na Luisa Suareza. Urugvajec, ki je v zadnjih mesecih ujel pravo formo in se v napadu Barcelone odlično dopolnjuje z Messijem ter Neymarjem, ima v karieri, polni izjemnih dosežkov in prekrasnih zadetkov, tudi nekaj temnih poglavij. Najraje bi jih izbrisal iz spomina, saj so pustili velik pečat v zgodovini nogometa in ga predstavili v manj prijazni podobi. Če bi kroglica Barcelone na žrebu trčila ob Juventusovo, bi se Suarezu za trenutek stemnilo pred očmi, saj bi to pomenilo, da se bo moral dvakrat pozdraviti, nato pa še pomerili z nogometašema, s katerima je imel opravka v odmevnih aferah. Prvič po svetovnem prvenstvu 2014 v Braziliji bi se srečal z italijanskim branilcem Giorgiom Chiellinijem. Ko ga je na tekmi med Italijo in Urugvajem ugriznil v ramo, je poskrbel za prvovrsten škandal. Ker si takega nešportnega dejanja na velikem nogometnem odru ni privoščil prvič, mu je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) dala ostro kazen in je moral za štiri mesece pozabiti na tekme. Izpustil je tudi tri srečanja skupinskega dela lige prvakov.

Chiellini pa ne bi bil edini nogometaš Juventusa, ki bi ga Suarez težko pogledal v oči, saj črno-beli dres nosi tudi Patrice Evra. S Suarezom ima neporavnane račune še iz časov, ko sta oba nastopala v angleškem prvenstvu. Urugvajec je nosil dres Liverpoola, Francoz pa Manchester Uniteda in bil ogorčen, ko naj bi ga Suarez zasul s kupom rasističnih žaljivk, ki so na Otoku sprožile ogromno nelagodja. Južnoameričan je moral prisilno počivati kar na osmih srečanjih.

Kroos in Alonso sta zamenjala dresa

Če bi žreb povezal Barcelono in Real, bi v ligi prvakov spremljali prvi "el clasico" po letu 2011. Takrat je več sreče in zadovoljstva prinesel Kataloncem, ki so pod vodstvom Guardiole izločili varovance Joseja Mourinha. Ko je Portugalec z belimi baletniki naskakoval evropski naslov, je po Barceloni (2011) trčil tudi ob bavarsko čer (2012). Bayern je bil srečnejši po loteriji kazenskih strelov. Ko je bele baletnike prevzel Ancelotti, je bilo v ligi prvakov takoj drugače, saj je Real v prejšnji sezoni raztrgal Bayern. V polfinalu ga je odpravil s skupnim rezultatom 5:0, v Münchnu pa je zmagal kar s 4:0. Če bi se velika tekmeca ponovno spoprijela v polfinalu, bi bila še kako motivirana Toni Kroos (Real) in Xabi Alonso (Bayern), ki sta pred začetkom sezone zamenjala dresa. Beli baletniki bi morali biti pozorni tudi na napadalca Bayerna Roberta Lewandowskega, ki jih je leta 2013 v polfinalni tekmi v Dortmundu torpediral kar s štirimi zadetki.

To je le nekaj zgodb, povezanih s polfinalisti ... Žreb polfinalnih parov v Nyonu se bo začel ob 12. uri.

Ne spreglejte