Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2024,
16.00

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Domenico Tedesco ruska nogometna reprezentanca Srbija Matjaž Kek Dragan Stojković Euro 2024 Euro 2024

Četrtek, 14. 3. 2024, 16.00

1 mesec, 2 tedna

Srbija prihaja v Moskvo

Dragan Stojković po stopinjah Matjaža Keka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Dragan Stojković | 59-letni Dragan Stojković bo vodil Srbijo tudi po Euru 2024. | Foto Reuters

59-letni Dragan Stojković bo vodil Srbijo tudi po Euru 2024.

Foto: Reuters

Slovenski nogometni selektor Matjaž Kek je nedavno podaljšal sodelovanje z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) do SP 2026, za podoben korak pa naj bi se odločil tudi njegov stanovski kolega iz Srbije Dragan Stojković, s katerim se bo Mariborčan pomeril 20. junija na evropskem prvenstvu v Münchnu. Legendarni Piksi vodi Srbijo od leta 2021. Prihodnji teden se bo pomeril z Rusijo in Ciprom. Srbija bo tako prva evropska nogometna reprezentanca, ki se bo v času suspenza ruske izbrane vrste na tekmovanjih pod okriljem Fife in Uefe, pomerila z Rusijo. Prijateljske tekme namreč ne potekajo pod pristojnostjo največjih krovnih zvez.

Matjaž Kek
Sportal Kek se zaveda, da ga bo bolela glava: Portugalska ni le Ronaldo! #video

Srbski mediji poročajo o tem, kako bo Dragan Stojković vodil srbsko nogometno reprezentanco tudi po koncu Eura 2024. Nekdanji zvezdnik jugoslovanskega in srbskega nogometa, čeprav na krovni zvezi še niso potrdili informacije, naj bi podobno kot Matjaž Kek podaljšal sodelovanje do SP 2026, ki bo čez dobri dve leti potekalo v ZDA, Kanadi in Mehiki, na njem pa bo prvič v zgodovini največjega tekmovanja tekmovalo kar 48 ekip.  

Dragan Stojković je s Srbijo leta 2022 gostoval v Ljubljani in remiziral z 2:2. Takrat je Slovenijo zaradi bolezni Matjaža Keka vodil njegov pomočnik Boštjan Cesar. | Foto: Grega Valančič/Sportida Dragan Stojković je s Srbijo leta 2022 gostoval v Ljubljani in remiziral z 2:2. Takrat je Slovenijo zaradi bolezni Matjaža Keka vodil njegov pomočnik Boštjan Cesar. Foto: Grega Valančič/Sportida

Stojković, ki si je ogromno priljubljenost kot nogometaš in trener prislužil tudi na Japonskem, je star 59 let. Srbsko reprezentanco je prevzel leta 2021, se uvrstil na SP 2022 v Katarju, kjer pa je pustil bled vtis in končal tekmovanje že po skupinskem delu. Srbe je, čeprav je v skupini z Madžarsko, Črno goro, Litvo in Bolgarijo naletel na kar nekaj težav, popeljal tudi na Euro 2024. To je sploh prva uvrstitev Srbije na največje evropsko tekmovanje v času državne samostojnosti. Pred tem so najboljši srbski nogometaši podobno kot Slovenci nazadnje nastopili na Euru 2000, a še kot člani ZR Jugoslavije.

Srbija bo 21. marca kot prva evropska reprezentanca odigrala prijateljsko tekmo z izolirano Rusijo. | Foto: Guliverimage Srbija bo 21. marca kot prva evropska reprezentanca odigrala prijateljsko tekmo z izolirano Rusijo. Foto: Guliverimage

Srbija ima velike načrte na Euru v Nemčiji, kjer se bo pomerila z Anglijo, Dansko in Slovenijo. Stojković in Kek se 20. junija na sloviti Allianz Areni v Münchnu ne bosta pomerila prvič. Leta 2022 sta se srečala v ligi narodov. Srbi so takrat zmagali doma s 4:1, dvoboj v Ljubljani, na katerem je Slovenijo namesto obolelega Keka vodil njegov pomočnik Boštjan Cesar, pa se je končal brez zmagovalca (2:2).

Ruski ljubitelji nogometa so zadnjič spremljali svoje ljubljence na tekmi proti članici evropske nogometne družine leta 2021, ko so izgubili na gostovanju v Splitu (0:1) s Hrvaško. Po tem so se na prijateljskih srečanjih merili le še s tekmeci iz Azije, Afrike in Karibov. | Foto: Reuters Ruski ljubitelji nogometa so zadnjič spremljali svoje ljubljence na tekmi proti članici evropske nogometne družine leta 2021, ko so izgubili na gostovanju v Splitu (0:1) s Hrvaško. Po tem so se na prijateljskih srečanjih merili le še s tekmeci iz Azije, Afrike in Karibov. Foto: Reuters

Srbska reprezentanca bo podobno kot Slovenija ta mesec odigrala dve prijateljski tekmi. Pot jo bo najprej vodila v Moskvo, kjer se 21. junija obeta zgodovinski trenutek za rusko reprezentanco, saj se bo prvič, odkar sta jo Fifa in Uefa zaradi vojaškega napada na Ukrajino suspendirali z njihovih tekmovanj, pomerila z evropsko reprezentanco. Pred tem se je Rusija na prijateljskih tekmah merila le s tekmeci iz Azije, Afrike in Karibov (Kirgizistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Iran, Irak, Egipt, Katar, Kamerun, Kenija in Kuba).

Valerij Karpin je v kvalifikacijah za SP 2022 premagal Kekovo četo v Ljudskem vrtu. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Valerij Karpin je v kvalifikacijah za SP 2022 premagal Kekovo četo v Ljudskem vrtu. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Selektor Rusije ostaja Valerij Karpin, ki je vodil izbrano vrsto prevzel med kvalifikacijami za SP 2022 in med drugim v Mariboru premagal Slovenijo z 2:1. V skupini je zaostal le za Hrvaško, a nato zaradi suspenzije ni mogel sodelovati v dodatnih kvalifikacijah za nastop na spektaklu v Katarju. 

Srbe 25. marca čaka še gostovanje na Cipru.

Selektor Dragan Stojković bo na tekmah proti Rusiji in Cipru računal na vratarje Vanjo Milinkovića Savića, Predraga Rajković in Đorđeja Petrovića, branilce Milana Gajića, Nikolo Milenkovića, Erhana Mašovića, Strahinjo Erakovića, Matijo Nastasića, Strahinjo Pavlovića in Alekso Terzića, veziste Sašo Lukića, Sergeja Milinkovića Savića, Sašo Zđelarja, Srđana Mijailovića, Andrijo Živkovića, Mijata Gaćinovića, Filipa Kostića, Dušana Tadića in Lazarja Samardžića ter napadalce Sameda Baždarja, Dušana Vlahovića, Luko Jovića in Aleksandra Mitrovića.

S širšega spiska na zadnjem ni več Mileta Svilarja, Jan-Karla Simića, Srđana Babića, Filipa Mladenovića, Nemanje Maksimovića in Petra Ratkova.

Pogodbo podaljšal tudi selektor Belgije

Domenico Tedesco ostaja na selektorskem stolčku Belgije vsaj do leta 2026. | Foto: Reuters Domenico Tedesco ostaja na selektorskem stolčku Belgije vsaj do leta 2026. Foto: Reuters Belgijska nogometna zveza je podaljšala pogodbo s selektorjem Domenicom Tedescom za nadaljnji dve leti, so potrdili pri zvezi. Tedesco je dobil potrebno zaupanje odgovornih, da bo Belgijo popeljal na svetovno prvenstvo, ki bo leta 2026.

Tedesco je prevzel vodenje belgijske selekcije od Roberta Martineza po svetovnem prvenstvu 2022 v Katarju. Belgija je neporažena na 10 tekmah, ki jih je vodil 38-letni italijanski strateg, ki je sicer večino življenja preživel v Nemčiji, kamor so se preselili njegovi starši, ko je bil star komaj dve leti. Ima italijansko in nemško državljanstvo.

Belgija je bila prepričljiva v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo in je z 20 od 24 točk osvojila prvo mesto v svoji skupini. Belgija ima ta mesec dve prijateljski tekmi, in sicer bo 23. marca v Dublinu igrala z Irsko, tri dni pozneje pa z Anglijo na Wembleyju.

Belgija, čeprav je na SP 2022 izpadla že po skupinskem delu, še vedno spada med najmočnejše evropske izbrane vrste. | Foto: Guliverimage Belgija, čeprav je na SP 2022 izpadla že po skupinskem delu, še vedno spada med najmočnejše evropske izbrane vrste. Foto: Guliverimage

Tedesco je 8. februarja lani podpisal pogodbo do konca evropskega prvenstva letos v Nemčiji. A so se pri belgijski zvezi odločili, da bodo s selektorjem že pred iztekom pogodbe podaljšali sodelovanje. Tedesco je pred tem vodil nemška Schalke in Leipzig ter ruski Spartak iz Moskve. Poznan je po napadalno naravnanem nogometu in ustvarjanju pritiska na tekmečevo zadnjo linijo.

Belgija je v zadnjih letih z generacijo okoli Edena Hazarda, Kevina De Bruyneja, Romela Lukakuja in drugih na SP v Rusiji osvojila tretje mesto, v Braziliji leta 2014 je izpadla v četrtfinalu, na tej točki pa je izpadla tudi na zadnjih dveh evropskih prvenstvih. V Katarju se ni prebila iz skupinskega dela. Ko je bil pri rdečih bikih iz Leipziga, je pod taktirko Tedesca igral Slovenec Kevin Kampl.

Josip Iličić
Sportal Selektor Kek se je izjasnil glede Iličića #video
Cristiano Ronaldo
Sportal Vstopnice za stoženski spektakel s Cristianom Ronaldom pošle v hipu
Ne spreglejte