Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
22. 6. 2015,
20.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dejan Zavec

Ponedeljek, 22. 6. 2015, 20.43

7 let, 12 mesecev

Dejan Zavec: Malokdo ve, da sem bil najprej nogometaš, šele potem boksar

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najuspešnejši slovenski boksar vseh časov Dejan Zavec je bil eden izmed glavnih zvezdnikov dobrodelnega nogometnega spektakla v Biljah pri Novi Gorici, zato smo ga hitro pocukali za rokav.

Boksar je dokazal, da se ne znajde samo v ringu, temveč tudi na čisto pravem, velikem nogometnem igrišču. Ni mu bilo nerodno, da bi se pomeril s takšnima nogometnima kalibroma, kot sta slovenska reprezentanta Valter Birsa in Tim Matavž. Tako kot to uspešno počne v svojem športu, je tudi na dobrodelni nogometni tekmi v Biljah izbral napadalno taktiko in navdušil. Videlo se je, da uživa v nogometu, čeprav sam pravi, da ga je včasih zelo težko gledati in da mu je žoga velikokrat v napoto. Dejan Zavec nam je tudi razkril, da ni veliko manjkalo, da bi postal nogometaš. A je usoda pač hotela drugače. Jekleni mož iz Trdobojcev je velik podpornik nogometnega šampiona Maribor in strastno navija za slovensko nogometno reprezentanco, ki se bo skušala prebiti na evropsko prvenstvo 2016.

Boksar je prišel brcat žogo. To se ne zgodi ravno vsak dan … Ne, to se res ne zgodi vsak dan. A sem najprej brcal žogo, šele potem sem začel boksati. Upam, da sem se na tej nogometni tekmi pokazal v dobri luči.

Kje ste igrali, pri Dravi? Ne, nisem bil član nobenega kluba, igral sem samo rekreativno. Profesor športne vzgoje me je poslal na nogometni trening. Ker pa ga takrat ni bilo, sem šel v dvorano, kjer se je odvijal boks. Tako sem tudi vzljubil ta šport.

Ste profesionalni boksar. Se morda vsaj rekreativno ukvarjate z nogometom ali pa ste mogoče strasten nogometni navijač? Bolj sem rekreativni nogometaš kot pa nogometni navijač, ampak me je zelo težko gledati. Žoga mi je velikokrat v napoto. Kljub temu uživam, ko igram nogomet. Lahko pa rečem, da je nogomet ob košarki moj najbolj priljubljeni šport.

Izhajate iz vasi Trdobojci. Manj kot 20 kilometrov stran je Zavrč, ki igra v prvi nogometni ligi. Hodite na tekme, navijate zanj? Navijam zanj, na tekme pa ravno ne hodim. Res pa je, da se s klubom, ki je v tvoji bližini, veliko lažje poistovetiš.

Kaj pa Maribor, vam je bil kdaj pri srcu? Seveda, Maribor mi je zelo blizu. Maribor me kot nogometni klub zelo podpira, tudi veliko njegovih igralcev. Tako tudi jaz navijam zanj in ga podpiram.

Ko ste boksali v razprodani mariborski dvorani Tabor, so vsi skandirali vaše ime. Isto bi se zgodilo, če bi bili nogometaš Maribora in bi zabili gol v Ljudskem vrtu. Je mariborsko občinstvo res nekaj posebnega? To je kristalno jasno. To je nemogoče opisati. Takšnega vzdušja ni nikjer. To je energija, ki kroži. Jaz tudi verjamem, da smo športniki nenehno povezani, čeprav se ne srečujemo. Drug za drugega stiskamo pesti tudi takrat, ko ne povemo.

Veliko časa ste preživeli v Nemčiji, kjer na nogomet gledajo drugače kot pri nas. So bolj evforični, je ta šport še bolj popularen? Vsi vemo, da je v Nemčiji nogomet številka ena, potem dolgo ni nič in nato sledijo vsi drugi. Nemci imajo kakovostnejši nogomet, navijači so super organizirani. Lahko govorimo o neki drugi dimenziji. In o povsem drugačnih številkah, saj jih je okoli 80 milijonov, nas pa dva.

Ste si morda v Nemčiji izbrali kakšen klub, za katerega ste navijali? Bayern München ali Borrussio Dortmund? Nisem bil pristaš nobenega nemškega kluba.

Zagotovo pa ste strasten navijač naše nogometne reprezentance, ki je sposobna združiti vse Slovence? Ne navijam samo za nogometno, temveč za vse slovenske reprezentance oziroma za vse slovenske športnike in športnice. Slovenija je zelo uspešna športna država tako v posamični konkurenci kot tudi v ekipnih športih. To je treba izpostaviti. Če naš majhen bazen rekreativnih športnikov, iz katerega pride ogromno vrhunskih športnikov, primerjamo z drugimi državami, je to res nekaj izjemnega.

Ste najuspešnejši slovenski boksar vseh časov, lahko pa bi bili najboljši slovenski nogometaš vseh časov, če bi se zgodil tisti vaš prvi nogometni trening? So me že prehiteli. Danes se s tem več ne ukvarjam. Prepričan sem, da ti življenje nameni trenutek sreče, ki ga moraš izkoristiti. Jaz sem vesel, da je to boks. Tam sem sam, vse je odvisno od mene samega, v nogometu pa jih je enajst.

Kot boksar morate biti hitri, natančni, močni, vzdržljivi … To pa so tudi kakovosti vsakega modernega nogometaša, če hoče biti uspešen … Vsak vrhunski športnik mora imeti vse te naštete kakovosti. Le tako lahko izstopa iz množice. Vemo, da danes tudi vsak rekreativec zelo dobro igra nogomet, ker je tudi zelo dostopen šport.

Imate dve hčerki, Tijo in Ivono. Bosta boksarki ali nogometašici? Glede na to, kako zdaj kaže, nič od tega. Trenutno se ukvarjata s košarko, odbojko in jahanjem. Deklici sta še majhni. Poskušali jima bomo ponuditi čim večji spekter športov, potem pa naj ostaneta tam, kjer ju bo najbolj veselilo.

Ta dobrodelna tekma v Biljah se je v šestih letih razvila v vseslovenski fenomen, ki je poleg vas pritegnil takšna slovita imena, kot so Tina Maze, Anže Kopitar, Srečko Katanec in še dolgo bi lahko naštevali … Zame je velika čast, da sem lahko sodeloval na tej dobrodelni nogometni tekmi. To je poslanstvo nas športnikov, ki ga z veseljem izpolnjujemo. Na tak način morda pripomoremo, da še kdo kupi vstopnico, ki je sicer ne bi. Ker nas družba podpira, je tudi prav, da damo družbi nekaj nazaj.

Ne spreglejte