Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
19.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dejan Djuranović

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 19.19

8 let

Dejan Djuranović: Druga liga je siromašna in nezanimiva

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekdanji slovenski reprezentant Dejan Djuranović se je kot igralec podpisal pod ogromno klubskih lovorik. Osvaja jih tudi kot trener. Z Radomljami je postal drugoligaški jesenski prvak.

Jesenski del v 2. SNL je pripadel nogometašem Radomljam. V prejšnji sezoni so igrali v najmočnejšem klubskem tekmovanju, se nato hitro poslovili, zdaj pa so na dobri poti, da se spet vrnejo med najboljše. Trener Dejan Djuranović je zadovoljen z opravljenim, manj pa je zadovoljen s tistim, kar opaža kot strateg v dveh različnih tekmovanjih. Počuti se, kot da druga liga ob prisotnosti prve lige, v katero so usmerjeni vsi žarometi medijskega zanimanja, sploh ne bi obstajala. To mu ni všeč, a se je moral na to navaditi. Morda bo prihodnjo sezono že bolje, saj se mu nasmiha vrnitev v 1. SNL, kjer po zaslugi Olimpije in Maribora ne manjka pozornosti.

Nogometaši Radomelj so v nedeljo v drugi ligi zapravili priložnost, da bi odšli na zimski premor s prednostjo šestih točk pred najbližjim zasledovalcem. Doma so izgubili s kranjskim Triglavom, tako da ostaja prednost pred ptujsko Dravo do nadaljnjega +3. Če po koncu jesenskega dela potegnemo črto in naredimo hitro analizo, smo v klubu vseeno zadovoljni z doseženim. To velja tudi zame. Vse čestitke gredo fantom, ki so dosegli ta rezultat. Kljub negotovosti pred sezono, ko nismo dobro vedeli, kam lahko dejansko sežemo, smo se izkazali. Imamo mešanico igralcev, ki so že občutili igranje v slovenski prvi ligi in svoje izkušnje prenesli v letošnje tekmovanje, ter novih mladih igralcev, ki dejansko prvič okušajo tekmovanje v drugi ligi in so se prvič srečali z resnim tekmovanjem. Prve tekme so pokazale, da lahko upravičeno ciljamo na najvišja mesta. Veseli me, da so si fantje z dobrim delom in predvsem s kakovostnimi predstavami zaslužili vodilno mesto.

Bo težko ubraniti prvo mesto? Za zdaj smo v dobrem položaju. Pogoji za trening so v našem pripravljalnem centru zelo dobri, moramo pa še odigrati 11 tekem. Vemo, da je težje braniti visok položaj kot pa ga osvajati. Dosti dela je pred nami, a verjamem, da smo sposobni dobro igrati tudi spomladi ter osvojiti zadovoljivo število točk. Zdaj smo upravičeno prvi favoriti prvenstva. Z jesenskim naslovom smo pokazali željo. To vlogo favorita moramo sprejeti, ne pa od nje bežati.

Med posamezniki, ki so zaznamovali jesenski del 2. SNL, izstopa tudi Liridon Osmanaj. Nekdanji veliki up mariborskega kluba je v kratkem času odigral le šest srečanj, a dosegel kar šest zadetkov. Posamezniki so pomembni v vsaki ekipi, so pa dejansko odvisni od celotnega moštva. Zasluga gre vsem fantom. Imamo kar nekaj mladih igralcev, ki veliko obetajo. S pravilno miselnostjo in z dobrim delom lahko postanejo v prvi vrsti prvoligaški igralci na naši sceni, od njih pa bo odvisno, ali lahko naredijo še korak več. Osmanaj nas je okrepil v zadnjem delu jesenskega dela, ko smo že bili na prvem mestu. Dokazal je svojo kakovost in nam dal tisto, kar smo pričakovali, tako da je dodana vrednost ekipi. V kratkem času je dal piko na i našim igram.

Dosegel je šest zadetkov in tudi neposredno odločal tekme. Bil je zelo talentiran igralec, a tega prej – žal – ni znal izkoristiti v pravi meri. Zdaj je nakazal, da zmore. Verjamem, da bo to potrdil spomladi in izkazal kakovost, potrebno za prvo ligo, s tem pa se tudi vrnil na nogometni zemljevid.

Se bojite, da bi lahko pozimi ostali brez najboljših igralcev, saj bo nastopil čas za zimski prestopni rok?? Smo v nehvaležnem položaju, ker so naši igralci brez pogodb in nas lahko ob predpostavki, da podpišejo profesionalno pogodbo z drugim klubom, v vsakem prestopnem roku zapustijo. Na žalost je tako. Skušali bomo zadržati vse igralce, če pa bo treba, tudi še koga pripeljati in dodati svežo kri, da bi spomladi potrdili to pozicijo. Če se bomo pač odločili, da gremo v 1. SNL bolje pripravljeni, kot smo šli v prejšnji sezoni.

Pa bi šli radi v 1. SNL? Eno je želja, drugo ambicija. Želja vsekakor obstaja, ambicije pa so povezane s financami, s katerimi si lahko omogočiš boljše delo, pa tudi prihod kakšnega kakovostnega igralca.

V drugi ligi nastopa nekaj znanih imen. Med njimi sta tudi nekdanja reprezentanta Nastja Čeh in Borut Semler, kar je dobrodošla stvar za promocijo 2. SNL. Druga liga je odličen poligon zlasti za razvoj mladih igralcev, ki trkajo na klube v prvi ligi. V tej ligi imajo priložnost igrati z znanimi igralci, kot sta Nastja Čeh in Borut Semler, nastopa pa še ogromno igralcev, ki imajo izkušnje tako iz tujine kot tudi prve lige. To je dobro.

Drugače pa je 2. SNL izredno siromašna, medijsko nepokrita in nezanimiva. Po moji oceni je to zelo slabo za slovenski nogomet. Iz druge lige, ki bi morala črpati tudi najboljše igralce iz tretje lige, bi se moralo dobivati igralce, ki bi predstavljali prihodnost slovenskega nogometa. Na žalost ni tako. Dobro poznam razmere v prvi in drugi ligi. Vidim, kakšna je razlika.

Dokler se kaj ne bo spremenilo, bo napredek težko izvedljiv. Če bi primerjali obe tekmovanji, sem pridobil tak občutek, kot da druga liga ob prvi sploh ne bi obstajala.

Vam je zaradi tega v vlogi trenerja še težje, saj se morate ubadati z dodatno motivacijo izbrancev? Ni mi težko. Imam to srečo, da delam s fanti, ki so ambiciozni in gojijo neke želje in cilje, da bi v nogometu uspeli. Skušam jih pripravljati in usmerjati, imam pa skoraj stoodstotno udeležbo na treningih, kar me kot trenerja neizmerno veseli in osrečuje. V drugih klubih ni tako. In če gledamo na prihodnost slovenskega nogometa, to res ni dobro. Nenavadno zemljepisno zanimivost v drugi ligi ponazarjajo trije klubi iz Kranja oziroma neposredne okolice. Res je. Na dobrih 20 kilometrih igra kar polovica druge lige (Radomlje, Dob, Zarica, Triglav in Šenčur, op. p.). Ljubljana nima klubskega predstavnika v drugi ligi, tako da imajo vsi bližnji klubi priložnost, da iz njenega bazena dobijo kakovostne mlade igralce. Lahko pridejo iz mladinskih šol ljubljanskih klubov, kot so Olimpija, Interblock, Bravo in Ilirija, ali pa tudi Domžal. Če tam mladinci ne pridejo v prvo ekipo, se lahko razvijejo drugje. V drugi ligi ne manjka kandidatov, ki bi jih želeli.

Do začetka spomladanskega dela so še skoraj štirje meseci. Kdaj boste začeli s pripravami? December bo minil brez večjih aktivnosti, priprave na spomladanski del pa bomo začeli podobno kot prvoligaški klubi v začetku januarja. Predvsem zato, da lahko s prvoligaškimi ekipami igramo pripravljalne tekme. Tako se lahko privajamo na to, kaj nas čaka v prihodnji sezoni, če se bomo izkazali v tej.

Ne spreglejte