Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
25. 2. 2015,
19.07

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rapid Dunaj Kevin Kampl NK Maribor NK Maribor

Sreda, 25. 2. 2015, 19.07

5 let, 3 mesece

Deček za milijon evrov, ki na noge dviguje Dunajčane

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Robert Berić je tudi v letu 2015 ostal pri navadi iz prejšnjega leta. Zabijanju golov kot po tekočem traku. Zato ne preseneča, da ima njegovo ime v Avstriji in tudi drugod vse večjo veljavo.

Čeprav je star šele 23 let, se zdi, da je na nogometni sceni že celo večnost. Čeprav sam meni drugače. "Ne zdi se mi, da sem tako zelo mlad. Ne nazadnje bom letos star 24 let, to pa so že zrela leta. Je pa res, da sem izkusil že marsikaj, a nekaj je jasno. Da bom vsak dan boljši, se bom trudil vedno. Ko bom star 26, 27, 28 in tudi 30 let," obljublja Robert Berić.

V slovenski prvi ligi je v dresu ljubljanskega Interblocka debitiral, ko je bil star vsega 17 let. Vmes je njegov razvoj zmotila huda poškodba kolena, potem je sledilo uspešno obdobje v Mariboru. Leta 2013 je za okrogel milijon evrov odšel v graški Sturm, po letu dni je pristopil k najuspešnejšemu avstrijskemu klubu, dunajskemu Rapidu.

V glavnem avstrijskem mestu se je znašel odlično. Je z naskokom najboljši Rapidov strelec, v 19 prvenstvenih tekmah moštva, ki ga s klopi vodi Zoran Barišić, je prispeval že 15 golov. V sistemu 4-2-3-1, ki ga vodi avstrijski trener hrvaških korenin, zaseda mesto edinega napadalca in se znajde odlično. Zadel je tudi na obeh tekmah v letošnjem letu. Najprej pri zmagi nad Riedom s 3:0, ko je poskrbel tudi za tri enajstmetrovke in za nameček še dve izključitvi v nasprotnikovih vrstah, potem še pri remiju proti Admiri z 1:1.

Tekma, ki jo doživiš enkrat v življenju

"Res se ne morem pritoževati nad tem, kako mi gre. Dobro sem se vključil v moštvo, igramo napadalno, počutim se odlično. Upam, da bo tako tudi v nadaljevanju sezone. Za zdaj lahko rečem, da sem zelo zadovoljen in srečen," je povedal napadalec trenutno drugouvrščenega avstrijskega moštva.

"Škoda, da proti Admiri, ki je pri dnu lestvice, nismo zmagali, a ta ekipa nam očitno ne odgovarja. Zadnjih treh tekem, ki smo jih odigrali proti njim, nam ni uspelo dobiti. Kar zadeva obračun z Riedom, pa je bila to tekma, ki se ti zgodi enkrat v življenju. Že v prvem polčasu je sodnik dosodil tri enajstmetrovke v našo korist in izključil dva nasprotnikova nogometaša. Česa takšnega še nisem doživel," je priznal Krčan.

Rapid za Salzburgom, v zadnjih letih nedotakljivim, na lestvici zaostaja osem točk. Berić, tudi on je na lestvici strelcev na drugem mestu, za najbolj učinkovitim napadalcem avstrijskega prvenstva Jonatanom Sorianom zaostaja za šest zadetkov. S tem, da bi bil ob koncu sezone pred Salzburžani in njihovim najboljšim napadalcem, se ne obremenjuje. S soigralci meri predvsem na drugo mesto in pokalno lovoriko. Pri zadetkih si želi, da bi presegel mejo 20 golov.

"Težko verjamem, da bi lahko prehiteli Salzburg, saj gre za res dobro ekipo. Pustimo se presenetiti, a bo težko. Naš cilj sta predvsem drugo mesto in pokal, v katerem smo v četrtfinalu. Kar zadeva lov na strelsko krono, pa je šest golov, kolikor me loči od Španca, ogromno. Ker gre za odličnega nogometaša, se s tem, da bi ga ujel, niti ne obremenjujem. Zanima me predvsem, da bi dosegel 20 golov ali več. Še bolj pa si bom prizadeval za to, da bomo dobro igrali kot ekipa. Če bo tako, se nam ni treba bati niti za moje zadetke," se je razgovoril 188 centimetrov visoki napadalec.

Na Dunaj se je preseli lani poleti. V mestu, ki šteje skoraj toliko prebivalcev, kot jih ima Slovenija, živi sam. V stanovanju blizu središča mesta in štadiona. Kot nogometaš Rapida se počuti odlično. "V Rapidu je res vse urejeno. To je največji avstrijski klub, tudi med navijači je zelo priljubljen. Imamo največ gledalcev, na vsako tekmo pride vsaj 15 tisoč navijačev. Res je, da zdaj igramo na nacionalnem štadionu, ki je prevelik, saj sprejme kar 60 tisoč ljudi, a ko bo leta 2016 odprt nov štadion, bo spet vse po starem. Na vsaki tekmi bo nabito poln," je prepričan Berić.

Rad bi šel v Nemčijo, tamkajšnja liga je najboljša na svetu

"Na Dunaju se počutim odlično. Lepo mesto, v njem je prijetno živeti. Avstrijci so prijazni, urejeni, sem in tja me kdo na ulici prepozna, a niso vsiljivi. Prostega časa nimam prav veliko, a lahko rečem, da sem si vse mestne znamenitosti več ali manj že ogledal. Z veseljem lahko ugotovim, da uživam. Res se ne morem pritoževati. Tudi zato ne razmišljam o tem, kaj bo v prihodnosti. Šele prišel sem na Dunaj, zato sem trenutno povsem osredotočen zgolj na zdajšnji klub. Ko bo čas za to, pa bom razmišljal o novih izzivih. Ne skrivam tega, da bi nekoč rad igral v prvi nemški ligi. Ta je zame trenutno morda celo najboljša na svetu," je razkril naš sogovornik, ki je v Avstriji že skoraj dve leti.

Ko doživiš Maribor, si pripravljen na vse

Na obdobje, ki ga je prebil v Mariboru, vijoličasti dres je nosil med letoma 2010 in 2013, ima lepe spomine. Zdaj lahko z veseljem ugotovi, da je ravnal prav, ko se je pred dobrim letom in pol odločil za selitev v Avstrijo.

"Seveda bi si vsak želel igrati v najmočnejši ligi, a meni je bilo takrat pomembno predvsem, da bom šel nekam, kjer bom igral. Mislim, da sem se odločil pravilno. Hvala tudi Mariboru, ker me je pripravil na nove izzive. V Ljudskem vrtu je vse na tako visoki ravni, da te v tujini ne more nič več presenetiti. Tam sem se naučil pravega profesionalizma, zato mi je bilo, ko sem prvič prišel v tujino, veliko lažje," je za konec nekdanjim slovenskim delodajalcem polaskal Berić.

Ne spreglejte