Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
30. 1. 2014,
17.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Chelsea Juan Mata

Četrtek, 30. 1. 2014, 17.50

7 let, 12 mesecev

Chelsea za zdaj kralj prestopnega roka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Petek, zadnji dan zimskega prestopnega roka, bo pri klubih v največjih nogometnih državah poskrbel za (brezglavo) nakupovanje. Do zdaj so največ trgovali pri Chelseaju. Bo Juan Mata ostal rekorder?

Angleški klubi kraljujejo na vrhu zimskih nogometnih kupčij z najvišjimi odškodninskimi zneski. Otočani že tako največ zapravljajo, tako da to ni presenečenje. Lani so po podatkih Mednarodne nogometne zveze (FIFA) za nakupe porabili kar 674 milijonov evrov, kar je več kot 51 odstotkov več kot leta 2012. To omogoča masten zaslužek od prodaje pravic televizijskih prenosov. Premier League bo v treh sezonah za televizijske užitke prejela skoraj 3,5 milijarde evrov. To je za 70 odstotkov višji znesek, kot je bil prej, zato otoški klubi ne skoparijo z odmevnimi prestopi.

Chelsea je posredno povezan kar s štirimi od petih največjih zimskih prestopov. Za zdaj ostaja rekorder Juan Mata. Španec je zapustil modre in odšel na Old Trafford. Manchester United je zanj odštel skoraj 45 milijonov evrov. Na Stamford Bridge je iz Lizbone prišel Srb z zelo podobnim priimkom, Nemanja Matić. Na igralnem položaju Mate si bo mesto v začetni enajsterici Chelseaja skušal zagotoviti Egipčan Mohamed Salah, donedavni zvezdnik Basla, v nemško bundesligo pa se seli Belgijec Kevin de Bruyne. Želi redno igrati in si zagotoviti mesto v reprezentanci na svetovnem prvenstvu. Pri Chelseaju to ni bilo mogoče. Na stopničke zimskih prestopov se je povzpel tudi Francoz Yohan Cabaye, ki se vrača v domovino. Prepričala ga je bogata ponudba Parižanov, ki je obogatila klubsko blagajno srak iz Newcastla.

Med desetimi največjimi le dva, ki nista povezana z otoškimi klubi

V petek lahko pričakujemo še nekaj odmevnih sporazumov, ki bodo spadali med največje tudi po finančni plati. Številni klubi še oklevajo, čeprav že dalj časa iščejo primerne okrepitve – na primer Arsenal, Liverpool, Manchester United, tudi Chelsea naj bi še iskal napadalca, čeprav je to že nekajkrat zanikal. Tudi drugod še zdaleč ni vse končano, omenja se tudi nekaj slovenskih reprezentantov. Največ hvalospevov je deležen Kevin Kampl, ki pa bo najverjetneje do konca sezone ostal v Salzburgu. Med desetimi največjimi zimskimi prestopi sta za zdaj le dva takšna, ki nimata nič opraviti z otoškimi klubi. Pri obeh sta v glavnih vlogah Brazilca. Zdajšnji reprezentant Leandro Damiao odhaja k Santosu, ki si je opomogel z Neymarjevimi milijoni, nekdanji član izbrane vrste Nilmar pa ostaja zvest Katarju, le da drugemu klubu. Ima 29 let, v Evropi se je najbolj proslavil pri Villarrealu, nato pa se odpravil na Arabski polotok. Zanimiva je tudi usoda napadalca Slonokoščene obale. Lacina Traore je zapustil potapljajočo se barko v Mahačkali in odšel v Monaco, bogati klub iz kneževine pa ga je do konca sezone posodil Evertonu.

Ne spreglejte