Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
5. 6. 2014,
13.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bayern München Manchester United Barcelona serie A Real Madrid

Četrtek, 5. 6. 2014, 13.48

8 let

Če že ni evropski prvak, je pa vsaj kralj SP 2014

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Neverjetno, ampak skoraj vsak sedmi nogometaš, ki bo del SP 2014 v Braziliji, si služi kruh v najmočnejšem angleškem prvenstvu. Med klubi prevladuje Bayern, ki je za las prehitel Manchester United.

Matematika veleva, da bo na SP 2014 nastopilo 32 reprezentanc. Vsaka je izbrala 23 kandidatov, tako da bo nogometni spektakel v Braziliji štel natanko 736 udeležencev. S pomočjo nogometnega portala goal.com se je hitro našel klubski delodajalec, ki bo na prvenstvu občudoval največ lastnih igralcev. To je Bayern.

Bavarci so osvojili dvojno nemško krono, evropska pa se jim je izmuznila. Uteho lahko najdejo v podatku, da so se na lestvici klubov, kjer igra največ udeležencev svetovnega prvenstva v Braziliji, znašli povsem na vrhu. Bayern bo lahko na SP 2014 ponosno spremljal predstave kar 15 izbrancev. Takoj za najboljšim nemškim klubom se je na lestvici zvrstil Manchester United. Čeprav mu v prvenstvu ni šlo najboljše in je ostal brez Evrope, je njegova slačilnica prepolna reprezentantov. Na letošnjem SP jih bo kar 14. Manj jih ima Barcelona, a še vedno dovolj (13), da se je na seznamu posebne vrste uvrstila na tretje mesto.

Bayern zaostal za Chelseajevim rekordom

Kaj pa evropski prvak Real Madrid? Zasedel je četrto mesto, ki si ga deli z dvema italijanskima (Juventus in Napoli) ter angleškim klubom (Chelsea). Modri iz Londona so bili rekorderji pred štirimi leti, ko je na jug Afrike in SP 2010 odpotovalo kar 16 njegovih nogometašev, tokrat je bera njihovih udeležencev SP nekoliko manjša. Bayern bi lahko letos izenačil (ali celo presegel) Chelseajev izkupiček, a nekateri njegovi igralci niso imeli sreče z zdravjem (denimo Thiago Alcantara in Holger Badstuber).

Skupino klubov, ki imajo dvomestno število udeležencev SP 2014, z delitvijo osmega mesta zaključujejo trije otoški (prvak Manchester City, Arsenal in Liverpool) ter najboljši francoski klub PSG, ki pa bo v Braziliji na delu pogrešal prvega zvezdnika, Šveda Zlatana Ibrahimovića. Najboljši španski klub Atletico Madrid (in nesrečni evropski podprvak) jih ima devet ...

Kar zadeva ligaška tekmovanja, kjer igra največ udeležencev SP 2014, je z veliko prednostjo na vrhu angleški premierleague. Zastopan je z več kot stotimi nogometaši, še najbližje je Italija. Španija, čeprav je imela oba finalista lige prvakov, ligo Europe pa je osvojila Sevilla, jih ima le 62, kar zadošča le za četrto mesto. Več od španskega prvenstva jih ima tudi nemška bundesliga, na čelu z vodilnim Bayernom (15), ki mu sledita Borussia Dortmund ter Wolfsburg (oba sedem). Zelo visoko je tudi rusko prvenstvo, kar ne preseneča, saj se je ruski selektor Fabio Capello kot edini na svetu odločil, da bo v Braziliji dal priložnost le nogometašem, ki branijo barve domačih klubov. Vsi drugi udeleženci imajo v svojih vrstah vsaj enega legionarja. Zanimivo je, da je skromno zastopano brazilsko prvenstvo. Pozdravilo bo le enajst igralcev, ki se iz tedna v teden potegujejo za točke in pri tem razveseljujejo občinstvo na brazilskih štadionih.

Edina država neudeleženka, ki se je uvrstila na lestvico najbolj zastopanih desetih lig, je Turčija. Njena reprezentanca si ni priborila vstopnice na svetovno prvenstvo, vseeno pa v njenem prvenstvu igrata kar dva ducata udeležencev.

Ne spreglejte