Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
25. 7. 2013,
6.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ante Čačić

Četrtek, 25. 7. 2013, 6.37

8 let

Čačić je vedel, da bi bila lahko to njegova zadnja tekma

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometaši Maribora so preskočili prvo evropsko oviro. Tekma, ki so se je bali, se je razpletla po njihovih željah. Med tistimi, ki jim je najbolj odleglo, je zagotovo trener Ante Čačić.

Pet tekem je do sredine proti Birkirkari vodil s klopi Maribora in le enkrat remiziral, na vseh preostalih je zmagal. Kljub temu je Hrvatu, ki je pri Mariboru nasledil uspešnega Darka Milaniča, visel meč nad glavo. Če ne bi preskočil Birkirkare, bi se skorajda zagotovo moral posloviti od službovanja v Ljudskem vrtu. Da je bilo res tako, je priznal tudi sam. "Seveda se zavedam, da bi bila moja misija na klopi Maribora ob neuspehu na tej tekmi postavljena pod velik vprašaj. Dvomim, da bi se navijači in ljudje v klubu zadovoljili zgolj s slovensko ligo. Toda na kaj takega, da nam ne bi uspelo, nisem želel niti pomisliti. Vseskozi sem bil prepričan, da bomo napredovali. Večer pred tekmo sem mirno spal in verjel v uspeh," je z zadovoljstvom v glasu po tekmi, ki jo je slovenski prvak dobil z 2 : 0, razlagal Ante Čačić. Z goloma Gorana Cvijanovića v prvem in Mitje Vilerja v drugem polčasu so Mariborčani dosegli zmago, ki jih je popeljala v nadaljnje tekmovanje. "Zadovoljen in srečen sem, da se je razpletlo tako. Vseskozi smo bili boljši nasprotnik. Če smo povsem pošteni, bi lahko zmagali tudi z višjo razliko, kar pa zdaj seveda ni pomembno. Pomembno je le to, da smo zmagali in napredovali. Moram priznati, da sem bil prijetno presenečen nad vzdušjem, ki ga je pripravil Ljudski vrt. Hvala navijačem. Brez njih bi nam bilo veliko težje," je priznal Zagrebčan, ki mu je v prvem polčasu načrte skoraj prekrižala poškodba Dejana Mezge. Skoraj zato, ker je bil Damjan Bohar, ki je na igrišče po pol ure igre prišel namesto Hrvata s slovenskim potnim listom, med junaki tekme. "Lahko rečem, da smo enega nogometaša s to poškodbo izgubili, drugega pa dobili. Bohar je igral res dobro in dokazal, da lahko resno računamo nanj," je mladega vezista, ki je v Maribor pred kratkim prišel iz Mure, pohvalil 59-letni trener.

Prepričan, da lahko izločijo Ciprčane

Zdaj so misli Mariborčanov usmerjene v APOEL iz Nikozije, s katerim se bodo vijoličasti pomerili na naslednji evropski stopnici. Že prihodnji teden jih čaka gostovanje na Cipru, potem povratna tekma v Ljudskem vrtu. Navijači seveda verjamejo, da se naskok na elitno evropsko klubsko tekmovanje ne bo končal že proti četrtfinalistu tega tekmovanja pred dvema letoma.

"V žrebu nismo bili nosilci, zato je bilo jasno, da bo katerikoli nasprotnik, ki nam ga bo namenil žreb, zahteven. Tako se je tudi zgodilo. O Ciprčanih do zdaj še nismo razmišljali, od jutri naprej seveda bomo. Najbolj pomembno je, da smo si zagotovili še štiri evropske tekme, kar je bil klubski imperativ. Znebili smo se bremena. Vsem skupaj nam je zdaj veliko lažje," se je razgovoril Čačić, ki pa se seveda kljub temu ne bo predal in verjame v nadaljevanje evropske poti v kvalifikacijah za ligo prvakov. "Natanko tako. Ne bomo se predali. Ne glede na to, kdo nam bo stal nasproti, bomo verjeli, da ga lahko izločimo. To je naša pravica in tako se bomo obnašali. Brez skrbi, da bomo naredili vse, da bomo izločili Ciprčane. Verjamemo, da jih lahko. Zdaj nas čakata nabiranje informacij o nasprotniku in priprava na nadaljevanje sezone. Še vedno rastemo v formi. Najboljši bomo, ko bo najbolj potrebno. Tudi zato sem optimist," je ob koncu druženja z novinarji pristavil nekdanji trener zagrebškega Dinama. Ko je sedel na klop hrvaškega prvaka, je nanizal kar 32 tekem brez poraza. Kako bo v Mariboru? Za zdaj je pri številki pet. Če bi bil niz dolg vsaj pol toliko, kot je bil v hrvaški prestolnici, bi bil Maribor zelo blizu ligi prvakov.

Počutili so se, kot da bi bili doma

Veliko bolj redkobeseden je bil po tekmi trener Birkirkare, ki je izpadla. Čeprav se je tekma v Ljudskem vrtu razpletla drugače od želja gostov, po porazu kljub vsemu niso bili preveč razočarani. Pošteno so priznali premoč nasprotniku in se sprijaznili s koncem evropske sezone.

"Pričakovali smo natanko tak Maribor, kot smo ga videli. Vedeli smo, da bo domači klub zaigral z dvema napadalcema, zato smo postavili taktično inačico s tremi osrednjimi branilci in dvema bočnima igralcema. V prvem polčasu smo se trudili in bili dokaj enakovreden nasprotnik, a nas je potem presekal gol, ki smo ga prejeli," je prvi del igre opisal Paul Zammit. "Ob polčasu smo spremenili taktiko, a potem takoj prejeli še drugi gol, ki nas je 'ubil'. Takrat je bila tekma dokončno odločena, čeprav smo še vedno verjeli v čudež in poskušali priti do preobrata. Toda Maribor je bil preprosto predober nasprotnik in je zasluženo napredoval. Mariborčanom želim vso srečo v nadaljnjem tekmovanju. Verjamem, da lahko v ligi prvakov pridejo zelo daleč," je še povedal trener Birkirkare, ki se ni pozabil zahvaliti za gostoljubje, ki ga je bila njegova ekipa deležna v dneh, ki jih je prebila na Štajerskem. "Vsi v Sloveniji so nas res lepo sprejeli. Počutili smo se, kot da bi bili doma. Hvala vam," je še povedal za konec, si prislužil aplavz in odkorakal.

Ne spreglejte