Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
8. 7. 2014,
8.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nemčija Joachim Löw Bastian Schweinsteiger

Torek, 8. 7. 2014, 8.32

8 let

Brazilija, kot je ni vajen. Kje so čarovniki?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za nekatere bo to finale pred finalom, za nemške reprezentante pa dvoboj, ki ga doživljajo kot ogromen izziv. Bastian Schweinsteiger pomni drugačne čase Brazilije, selektor Joachim Löw zaupa sodniku.

Nemška reprezentanca v tem tisočletju blesti na svetovnih prvenstvih. Vedno se je uvrstila zelo daleč, a nikoli do konca. Leta 2002 je bila finalistka ter premoč priznala prav Scolarijevi Braziliji, nato je dvakrat izgubila v polfinalu (2006 in 2010) ter se na koncu zadovoljila s tretjim mestom, zvečer pa ima priložnost, da se po dvanajstih letih spet razveseli finala. "To bo zelo pomembna tekma. Vedno je velik izziv, ko igraš proti gostitelju. Še lepše bi bilo igrati proti Braziliji v finalu," sporoča Bastian Schweinsteiger, eden izmed nosilnih stebrov nemške igre v zvezni vrsti.

Dolgoletni as Bayerna pomni drugačne čase Brazilije. Ko je bil mlajši, je Selecao navduševal z bolj atraktivno igro, zdaj pa so se njegove karte po mnenju nemškega reprezentanta nekoliko premešale ter približale trendu, ki vlada svetovnemu nogometu. "Brazilija danes ni taka, kot je bila včasih. Ni več čarovnikov na igrišču, ekipa je spremenjena in igra drugačen slog kot njeni predhodniki. Obeta se fizično zelo naporna tekma. Moramo se dobro pripraviti. Tudi na sodnike," je Schweini opozoril še na delivce pravice.

Neymar, Özil, Götze, Reus in Messi ali pa fizikalci?

Piščalko bo vihtel Mehičan Marco Rodriguez. Nemški selektor Joachim Löw upa, da bo znal zajeziti brutalne prekrške, ki se jih je nagledal na četrtfinalnem srečanju med Brazilijo in Kolumbijo.

"Tista tekma je bila tako nabita s fizično energijo in drznimi prekrški, da je prešla mejo zdravega okusa. V Evropi ob podobnih razmerah vseh 22 igralcev ne bi končalo tekme. Igralci so pretiravali s fizičnim obračunavanjem. Upam, da bo sodnik ustavil brutalne prekrške, sicer sodobnemu nogometu ne bodo vladali Neymar, Özil, Götze, Reus ali pa Messi, pač pa bodo v ospredju igralci, ki uničujejo tekmeca s fizično močjo," je izrazil skrb Jogi. "Včasih sledim le svojemu šestemu čutu," je v pogovor za Nemško nogometno zvezo vpletel še intuicijo. "Seveda, veliko se pogovarjam z igralci in sodelavci v strokovnem vodstvu. A, veste kaj? Na koncu sem jaz tisti, ki podaja končne odločitve," je dodal v povezavi s tem, kdo sestavlja udarno enajsterico.

Ne ve se še, s katero taktiko se bo zoperstavil Brazilcem. Najverjetneje na delu od prve minute ne bo Miroslava Kloseja, ki bi ga lahko čakala prvovrstna zgodovinska priložnost, da prehiti Ronalda na srečanju z njegovimi rojaki sredi Brazilije. In za nameček Selecau prepreči, da bi se 13. julija v Riu potegoval za svetovni naslov. To bi bilo pravo maščevanje za poraz v finalu SP 2002. Na edinem dozdajšnjem medsebojnem srečanju med Brazilijo in Nemčijo na največjih tekmovanjih.

Ne spreglejte