Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
23.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Branko Oblak Zlatko Zahović Luka Zahović Dare Vršič Srečko Katanec NK Maribor NK Maribor Schalke liga prvakov

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 23.26

6 let, 6 mesecev

Branko Oblak je zavrnil vabilo Zlatka Zahovića

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Maribor lahko zlahka zmaga," pred današnjo tekmo lige prvakov med Schalkejem in Mariborom pravi Branko Oblak, nekdanji zvezdnik slovitega nemškega kluba in legenda slovenskega nogometa.

"Schalke je ekipa, ki lahko igra zelo dobro, se pogosto tudi približa najboljšim ekipam v Nemčiji, a potem vedno izpade iz boja za naslov. Preprosto zato, ker vsakega nogometaša, ki se izkaže, proda. Na nov naslov nemškega prvaka čaka že več kot 50 let. Še najbližje mu je bil takrat, ko sem zanj igral jaz in smo boj z Borussio Mönchengladbachom izgubili zaradi slabše razlike v zadetkih," je kratek opis o tokratnem nasprotniku Maribora v ligi prvakov podal Branko Oblak.

Ta je majico kluba iz Porurja, ki na nov naslov nemškega prvaka – do zdaj jih je osvojil sedem – čaka že od leta 1958, nosil med letoma 1975 do 1977 in navdušil do te mere, da ga je po dveh izjemnih sezonah v dresu Schalkeja kupil z naskokom najboljši nemški klub Bayern München.

"Schalke je v zadnjih dveh tekmah dvakrat zmagal, bil je boljši od Borussie Dortmund in Werderja, remiziral je tudi pri Chelseaju v Londonu, a to ne pomeni, da bo boljši še od Maribora. Veliko sem gledal tudi Maribor in moram reči, da me je proti Sportingu navdušil. Maribor lahko Schalke danes premaga. Pravzaprav ga lahko tudi razbije!" je v nekoliko presenetljivo optimističnem tonu nadaljeval uradno najboljši slovenski nogometaš vseh časov.

Če ne bi igrali z Daretom Vršičem oziroma z desetimi ...

"Maribor bi lahko zmagal že proti Sportingu, če bi imel kaj od Dareta Vršiča. Ta je sicer odličen nogometaš, toda proti Portugalcem je bil katastrofalno slab. Pravzaprav je igral tako slabo, da Maribor od njega ni imel prav nobene koristi. Z desetimi igralci se pa v ligi prvakov seveda ne da zmagati. Če bo tokrat igral dobro, Maribor lahko zmaga," je povedal danes 67-letni Ljubljančan.

"Schalke ima zelo hitre nogometaše in je nevaren predvsem v protinapadih, teh pa proti Mariboru ne bo dočakal. Mariborčani se bodo seveda branili. Oni bodo tisti, ki bodo na priložnosti prežali iz protinapadov," je nadaljeval sogovornik, ki je vedno brez dlake na jeziku. "Schalke napada s šestimi, včasih tudi sedmimi nogometaši, zato bo imel Maribor prav gotovo nekaj priložnosti za gol," je dodal.

Zdajšnjo zasedbo Schalkeja dobro pozna, opozarja predvsem na štiri nogometaše. "Z naskokom najboljši so nizozemski napadalec Klaas Jan Huntelaar, nemški reprezentant Julian Draxler, ki je najboljši pri Schalkeju, ter vezista, Ganec Kevin Prince Boateng in Švicar Tranquilo Barnetta. To so nogometaši, ki lahko odločijo tekmo v vsakem kančku sekunde. Nanje bodo morali biti Mariborčani še posebej pozorni," opozarja Oblak in hkrati hvali Mariborčane.

"Že večkrat so dokazali, da so zreli in pripravljeni za najbolj zahtevne evropske izpite. Verjamem, da bodo tudi tokrat. Sem optimist," je dodal.

"Prednost Schalkeja vidim le v domačem štadionu. Veltins-Arena je vedno nabito polna, tako bo tudi proti Mariboru, pa čeprav ta za Nemce seveda ni preveč atraktiven nasprotnik. Schalkejevi navijači so med najboljšimi, če ne celo najboljši v Nemčiji. Tudi ko ekipi ne gre, ji vedno stojijo ob strani. Na deset tisoče jih gre tudi na gostovanja. Prav gotovo bodo dali veter v jadra domačih nogometašev. Ko začne več kot 60 tisoč navijačev bodriti domače nogometaše, je gostom vedno težko. Upam, da bodo Mariborčani zdržali pritisk," je slovenskim prvakom zaželel nekdanji selektor slovenske reprezentance.

Za vabilo se je Zlatku Zahoviću vljudno zahvalil

V Gelsenkirchnu ga ne bo, pa čeprav bi lahko bil. Ne, klub, katerega član je bil pred časom, ga ni povabil – z ljudmi, ki so zdaj v Schalkeju, nima stikov, sem in tja se nanj spomnijo nemški novinarji –, v Nemčijo so vabili pri Mariboru.

"Da, na pot v Gelsenkirchen me je povabil Zlatko Zahović, ki je želel, da bi bil tam gost Maribora. Vsekakor lepa gesta, hvala za vabilo, a Zlatka sem zavrnil," je potezo, ki Mariboru in njegovemu športnemu direktorju vsekakor služi na čast, razkril Oblak - prav on je bil tisti, ki je Zlatka leta 2004 nekoliko nepričakovano odpisal iz reprezentance -, in dodal, da si bo današnjo tekmo prav gotovo ogledal.

"Upam na ugoden rezultat. Naj bo 2:1 za Maribor," si je ravno obratnega rezultata, kot ga je pred tekmo napovedal legendarni nekdanji napadalec Schalkeja Klaus Fischer, z njim sta bila dve leti soigralca, napovedal Oblak. Iz njegovih ust …

Ne spreglejte