Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
30. 4. 2013,
7.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Real Madrid Borussia Dortmund Jürgen Klopp Jose Mourinho

Torek, 30. 4. 2013, 7.57

8 let

Borussia, pozor: Real poklical na pomoč "remontado"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Drevi bo znan prvi finalist lige prvakov. Borussia Dortmund bo v španski prestolnici branila prednost treh golov, Real Madrid pa dviguje moralo z vračanjem spomina na številne preobrate v preteklosti.

"Remontada" je španski izraz, ki je v zadnjih dneh obnorel Madrid in širšo okolico. Predstavlja preobrat, vrnitev. Nekaj, kar nogometaši Reala močno potrebujejo, če želijo ohraniti sanje o "decimi", legendarnem desetem naslovu evropskega prvaka. Zgodba o "remontadi" je v bogati zgodovini Reala poskrbela za številne preobrate. Ogromno visokih porazov v gosteh se ni izkazalo za usodne, saj so beli baletniki zapravljeno nadoknadili na štadionu Santiago Bernabeu. Težava je le v tem, da je od zadnjega takšnega podviga minilo še skoraj 30 let. Je pa za mit o "remontadi" in čarobni energiji v Madridu zaslužen nekdanji zvezdnik Juanito. Spominjajo se ga tudi ljubitelji nogometa na tem delu Evrope, saj so ga leta 1977 na kvalifikacijski tekmi v Beogradu (na Marakani) zadeli s steklenico v glavo.

Dolgoletni napadalec madridskega Reala je aprila 1986, tik pred povratnim srečanjem pokala UEFA z Interjem, izrekel znameniti stavek: "Devetdeset minut na Bernabeuu je zelo dolgih." S tem je posvaril Milančane, ki so branili prednost s 3:1, a nato izpadli. Izgubili so z 1:4. Šest let kasneje je Juanito izgubil življenje v prometni nesreči, ostal pa je spomin na njegove predstave in … čaroben izrek, ki ga navijači kot srake ponavljajo pred povratno polfinalno tekmo lige prvakov z Borussio Dortmundom. Radi bi, da se ponovi zgodovina. Spomin na preobrate nad Anderlechtom (6:1 po 0:3), Borussio Mönchengladbach (4:0 po 1:5) in Derby Countyjem (5:1 po 1:4) nudi skupen imenovalec. Panične reakcije gostujočih obramb, ki niso našle recepta, kako se v madridskem vrelišču zoperstaviti agresivni igri Reala. Lahko duh o "remontadi" po treh desetletjih oživi in pripelje Real, ki mu po visokem porazu v Dortmundu skorajda nihče več ne pripisuje možnosti za napredovanje, v veliki finale?

Mourinho: Najbolj pomembna tekma Reala zadnjih deset let

Da bo Real drevi pretočil zadnjo kapljico atoma, ni treba poudarjati. "Moramo igrati do zadnje sekunde. Minuto po minuto, zadetek po zadetek. Če bomo igrali tako kot v Dortmundu, ne bomo imeli možnosti. A težko je verjeti, da bi igrali še enkrat tako slabo. Od mojih izbrancev želim psihično trdnost. Morajo uživati na igrišču, pa čeprav smo v zahtevnem položaju. To je najbolj pomembna tekma Reala v zadnjih desetih letih. To čutim. A to sem čutil pred tekmo v Dortmundu, na kateri smo igrali, kot da bi šlo za prijateljski dvoboj," meni Jose Mourinho, ki naskakuje tretjo evropsko krono s tretjim različnim klubom. V soboto je v generalki za spopad, na katerem bo potreboval 90 minut brez napak, hkrati pa ogromno podporo navijačev, ki bodo morali preglasiti gostujoče (v Španijo je odpotovalo 8.000 privržencev Dortmunda), ugnal Atletico. In to v gosteh. Zmaga je še bolj dragocena, saj jo je Real dosegel brez Cristiana Ronalda. Portugalec je preskočil srečanje zaradi poškodbe, v ponedeljek pa že normalno treniral, tako da naj bi igral od prve minute.

To je potrdil tudi Mourinho ter napovedal nekatere spremembe v ekipi. Alvaro Arbeloa in Marcelo sta na seznamu poškodovanih, Michael Essien pa se vrača po poškodbi mišice in bo najverjetneje zaigral na bočnem mestu. V zvezni vrsti naj bi na mestu Samija Khedire zaigral Luka Modrić.

Klopp zadel bistvo: Tekma bo zgodovinska

Borussia se je v Španijo odpravila v tipičnem nemškem slogu. Brez podcenjevalnih besed, pa čeprav je na prvi tekmi nadigrala sloviti klub. Na nemočne Mourinhove zvezdnike ne gleda zviška, pač pa opozarja, da je v svetu okroglega usnja še vse možno. "Real bo za dosego cilja poizkušal vse, kar je v njegovi moči. Zavedamo se, da lahko olepšamo sanje našim navijačem, zato moramo odgovoriti na pravi način. Potrebujemo disciplino in čvrstost, hkrati pa ne smemo pozabiti na drznost. V nogometu je vse možno. Zgodilo se bo nekaj zgodovinskega. Če bomo šli v finale, bo to zgodovinsko. Če bomo izpadli, bo tudi to zgodovinsko," posrečeno razmišlja 45-letni Jürgen Klopp, ki je na pragu največjega evropskega uspeha, odkar v rokah drži trenersko paličico. Pred tekmo se bo odločil, ali je Lukasz Piszczek pripravljen za nastop. Ilkay Gündogan in "izdajalec" Mario Götze sta. Rumeno-črni so prednost treh zadetkov v evropskem tekmovanju iz rok izpustili le enkrat. V sezoni 1987/88 so po domači zmagi s 3:0 nad Club Bruggom doživeli šok v Belgiji (0:5). Kaj bi dal Real za tak scenarij …

Ne spreglejte