Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
3. 8. 2018,
6.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

NK Domžale Bojan Jokić

Petek, 3. 8. 2018, 6.00

5 let, 8 mesecev

Slovenec, ki je razveselil Ruse

Bojan Jokić: Zaradi Domžal sem ponosen, da sem Slovenec #video

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
Bojan Jokić | Bojan Jokić je z golom v 87. minuti pokopal Domžale. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Bojan Jokić je z golom v 87. minuti pokopal Domžale.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Bojan Jokić redko zadene nasprotnikovo mrežo, a v četrtek zvečer je bil v Domžalah prav kapetan slovenske reprezentance tisti, ki je z golom tik pred koncem tekme razžalostil Domžalčane in jih izločil iz Evrope. "Žal mi je za Domžale," je ob tem povedal izkušeni nogometaš, ki je tudi kapetan ruskega prvoligaša Ufe.

Domžale Ufa
Sportal Bojan Jokić v 87. minuti razžalostil odlične Domžalčane

Čeprav je v Rusiji manj kot leto in pol, je letos postal kapetan kluba, ki je v prejšnji sezoni v močni ruski premier ligi pristal na šestem mestu in si prvič v zgodovini zagotovil nastop v Evropi. Tam bo še nekaj časa igral prav po zaslugi dolgoletnega slovenskega reprezentanta. Ta je v 87. minuti domžalske tekme zabil enega od redkih golov, ki jih je dosegel, in Ufo popeljal v naslednji krog kvalifikacij za ligo Europa. Kranjčan je prispeval zgodovinski prvi gol svojega kluba v Evropi in v očeh Rusov pridobil še večji ugled, ki ga tam že tako ali tako uživa.

"Domžalčani so pokazali, da so izjemna ekipa," pravi kapetan Ufe. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Domžalčani so pokazali, da so izjemna ekipa," pravi kapetan Ufe. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Napredovali ste po tem, ko ste zabili gol iz edinega strela na tekmi v Domžalah in z izidom 1:1 nasprotnika izločili zaradi zadetka v gosteh.
Da, bilo je težko. Natanko tako, kot sem vedel, da bo. Vedel sem, da bo treba zabiti gol, saj Domžale vedno igrajo napadalno, to so pokazale že v Rusiji. Videlo se je, da nimamo evropskih izkušenj, zato je bilo težko. K sreči nam je uspelo. To, da smo napredovali, je za naš klub velika stvar.

Zdi se, da boste v Evropi igrali še nekaj časa. V naslednjem krogu kvalifikacij za ligo Europa vas čaka nasprotnik iz Luksemburga Niederkorn.
Da, verjetno imamo kar nekaj možnosti za play-off, a vseeno. Tudi Luksemburžani so pokazali, da so dobra ekipa, saj so napredovali. Če jim je uspelo priti do tretjega kroga kvalifikacij, ne morejo biti slabi. Prvo tekmo igramo doma in upam, da bomo zabili več golov, kot smo jih do zdaj.

Simon Rožman
Sportal Trener nesrečnih Domžal priznal: Res je, lahko postanemo prvaki #video

V Domžalah ste imeli precej sreče. Gol ste zabili iz edinega strela v okvir vrat, pri vodstvu z 1:0 pa so imeli Domžalčani nekaj priložnosti za drugi gol.
Res je. Če bi bilo 2:0, bi bilo verjetno vsega konec, saj nam je na koncu zmanjkovalo moči. V ponedeljek smo igrali še v ruskem prvenstvu, potem nas je čakala še dolga pot, ni nam bilo lahko. Toda na koncu smo napredovali, zaradi česar smo zelo zadovoljni.

Česa si v Evropi želite?
Bolj kot z Evropo se obremenjujemo s prvenstvom, a seveda si tudi tukaj želimo čim dlje. Najmanj do play-offa kvalifikacij za ligo Europa lahko pridemo, morda pa tudi dlje. Nam pa ne bo lahko. Čakajo nas tudi tekme v prvenstvu, naporno bo, a se bomo s tem že nekako spoprijeli. Ne bo lahko, a se bomo potrudili.

Veselje nogometašev Ufe po golu v 87. minuti. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Veselje nogometašev Ufe po golu v 87. minuti. Foto: Urban Urbanc/Sportida

V prvenstvu ste bili v prejšnji sezoni šesti, kako visoko merite v tej sezoni?
Bomo videli. Ruska liga bo še močnejša, v njo se vlaga še več denarja. Liga je napredovala. Potrudili se bomo. Tako v prvenstvu kot tudi v Evropi.

Odločilni gol za evropsko napredovanje v Domžalah ste zabili vi, ki niste ravno pogosto med strelci. Morda veste, koliko golov ste do zdaj dosegli?
Da. Pet. Za Ufo pa je bil ta gol tretji (enega je dosegel še v reprezentanci Slovenije in Gorici, op. p.).

Dosegli ste tudi prvi evropski gol Ufe. Nekaj, s čimer ste se za vedno zapisali v zgodovino kluba, katerega barve branite.
Da, tega sem seveda vesel. Resda so to šele kvalifikacije, še bolje bi bilo, če bi zadel za napredovanje iz lige Europa, a tudi tako sem zadovoljen. Bi pa ob tem čestital Domžalam, ki so neverjetna ekipa. Iz leta v leto dokazujejo, da so odlične. V Evropi sem vedno navijal zanje. Smo tudi prijatelji, zato mi jih je malce žal, ampak to je nogomet.

Ste prijatelji, ampak v prvem polčasu se je med vami in Agimom Ibraimijem pošteno zaiskrilo. Kaj se je zgodilo?
Nič takega ni bilo. On je izjemen fant, poznava se. Na igrišču pa smo pač vsi nasprotniki. Zgodil se je trenutek jeze, skočila sva si v lase, ampak to je nogomet. Ko sva šla z igrišča, sva se pogovorila kot prijatelja. Ko si na igrišču, pač želiš narediti vse za zmago svoje ekipe. Jaz za svojo, on pa za svojo.

Takole se je v prvem polčasu zaiskrilo med njim in Agimom Ibraimijem. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Takole se je v prvem polčasu zaiskrilo med njim in Agimom Ibraimijem. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Ste kot Slovenec v tuji ekipi tudi ponosni, ker se je ekipa iz vaše države predstavila v tako dobri luči?
Da, v takih trenutkih sem lahko tudi ponosen, da sem Slovenec. Domžale igrajo res dober, najlepši nogomet v Sloveniji. Imajo izjemnega trenerja in izjemne igralce.

Trener Ufe ga je hvalil na vsa usta

O tokratnem junaku Ufe je na novinarski konferenci po tekmi spregovoril tudi trener gostov. "Bojan Jokić je vodja naše ekipe. Vedno, na vsakem treningu in na vsaki tekmi da vse od sebe. Igra kot pravi kapetan. Vsi mladi nogometaši v naši ekipi si želijo biti kot on. Zelo ga spoštujemo. Je pravi nogometaš. Tak, kakršni ruski ligi samo koristijo. Vesel sem, da je pri nas," je slovenskega reprezentanta pohvalil njegov trener Dmitri Kiričenko, ki je priznal, da je imela njegova ekipa precej sreče, da je napredovala, in ni mogel prehvaliti Domžalčanov.

Vaš trener je imel po tekmi o vas samo lepe besede.
To je lepo slišati. Res je, da nisem dolgo v klubu, ampak sem s svojimi izkušnjami mlajšim soigralcem in vsem v klubu pomagal.

Kako lahko tujec tako hitro postane kapetan?
S trdim vsakodnevnim delom. Treba je dokazati, da si lahko vodja in da lahko pomagaš svoji ekipi. Moraš dati nekaj več.

Se je treba naučiti tudi njihovega jezika. Rusko znate?
Da, potrebno je tudi to.

V Slovenijo se bo vrnil čez en mesec, ko bo aktiven v dresu reprezentance. | Foto: Urban Urbanc/Sportida V Slovenijo se bo vrnil čez en mesec, ko bo aktiven v dresu reprezentance. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Igrali ste tudi v prvi italijanski, francoski in španski ligi. Kako bi jih primerjali s tekmovanjem, v katerem ste zdaj?
Gre za tekmovanja, ki so boljša od ruske lige.

Še malo in v Slovenijo se boste vrnili, ker boste aktivni v reprezentanci. Septembra se začenja liga narodov. V teh dneh vas je obiskal tudi selektor Tomaž Kavčič. O izbrani vrsti, katere kapetan ste, že razmišljate?
Seveda, bliža se nov ciklus. Bližajo se resne tekme. O tem, kaj je bilo v preteklosti, nima smisla razmišljati, treba je gledati samo naprej. Na naslednjo tekmo. Najprej nas doma čaka Bolgarija, ki jo je treba premagati. Treba je osvojiti tri točke. Potem bomo šli naprej.

Lahko tudi tokrat za zmago zadenete vi?
Dobro bi bilo, a to je najmanj pomembno. Pomembno je le to, da zmagamo in da potem zmagujemo še naprej. Da se uvrstimo na naslednje evropsko prvenstvo. To je moja velika želja in želja vseh igralcev.

Maribor Čikura
Sportal Mariborčani in Ljubljančani naprej, Jokić ustavil Domžale, slovo Rudarja

Prvoligaško dogajanje na Planet TV in Sportalu

V sezoni 2018/19 boste štiri tekme #PLTS na vsak krog spremljali v neposrednem televizijskem prenosu na programih Planet in Planet 2. Ob tem bo na Planet 2 vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu še oddaja Goool!, ki jo vodi Dani Bavec. Več o razporedu tekem si lahko preberete TUKAJ.

Ne spreglejte