Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
12. 9. 2014,
21.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Bojan Ban Zlatko Zahović Ljudski vrt liga prvakov

Petek, 12. 9. 2014, 21.45

7 let, 12 mesecev

Bojan Ban: Od države dobimo 1.500 evrov na mesec, plačujemo pa več kot 200 tisoč na leto

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Počitek? Ni časa zanj. Odkar smo se uvrstili v ligo prvakov, nihče v klubu ne spi," nam je na začetku pogovora povedal Bojan Ban, od leta 2006 poslovni direktor nogometnega kluba Maribor.

Za intervju s človekom, ki je v najuspešnejšem slovenskem športnem klubu zadolžen za finance, smo se dogovarjali več kot teden dni. Sestanki, poti v tujino in preostale obveznosti, ki jih je prinesla liga prvakov, ta se je v Maribor vrnila po dolgih 15 letih, so močno krojili termin pogovora. "Iskreno se opravičujem. Pokličite čez pet minut, trenutno sem zaseden. Takoj bom," nam je, ko smo ga ob dogovorjenem času poklicali, sprva dejal. "Dobro. Lahko začneva. Bodo tri, štiri minute dovolj? Časa namreč ni," nas je nekaj minut pozneje, ko smo upoštevali njegova navodila, malce presenetil – seveda smo načrtovali veliko daljši pogovor –, a nam pozneje ni dal niti enkrat vedeti, da bi pogovor rad končal. Ko smo se poslovili, smo krepko presegli časovni okvir, ki ga je predlagal ob začetku pogovora. Minila je debela ura. Ta pa je v trenutnem vsakdanu Bojana Bana vredna zlata. Odgovarjal je mirno in preudarno. Le pri enem vprašanju je povzdignil glas in kar štirikrat odgovoril nanj. Ko smo ga vprašali, ali se lahko Mariboru ponovi črni scenarij izpred 15 let.

Je Maribor nekaj dni pred njenim začetkom pripravljen na ligo prvakov? V našem klubu je dela vedno veliko, zdaj ga je ogromno. Delamo noč in dan, v klubu skorajda nihče ne spi, a bomo pripravljeni oziroma smo že. Časovne okvire, ki so bili postavljeni pred nas, smo celo prehiteli. Več ali manj je delo opravljeno v 95 odstotkih.

Ali v klubu dela dovolj ljudi, da lahko Maribor mirno pospremite v tako veliko tekmovanje, kot je liga prvakov? Premalo nas je. V velikih klubih je zaposlenih od 100 do 250 ljudi, nas je v ožjo organizacijo vključenih približno 20. Mislim, da sem s tem povedal dovolj. Malce so nam zdaj pomagali tudi ljudje od zunaj, a prav dosti nam pri bistvenih zadevah ne morejo, saj ne poznajo načina našega dela.

Očitno je naporno, a verjetno tudi sladko. Pripravljate se za največje nogometno tekmovanje. Seveda je sladko, to je velik privilegij. Čeprav ne spimo skorajda nič, to ni pomembno. Naše družine v tem času od nas nimajo prav veliko, a so razumevajoče, saj so tega vajene. Tudi mi smo navajeni, zato nam ni težko. Sicer pa je matematika preprosta. Delo mora biti opravljeno in pika.

Kaj vse je bilo treba postoriti? Joj, o tem bi lahko govoril ves dan. Teh stvari je tisoč in jih je težko naštevati. Uefa ima protokol, ki ga je treba upoštevati in zadovoljevati kriterije. Je pa tako, da se vse skupaj ne razlikuje veliko od zahtev, ki so bile pred nas postavljene v zadnjih dveh letih, ko smo igrali v play-offu za ligo prvakov. Nekaj malega nadgradenj je, a ne veliko. Največ težav je glede infrastrukture za medije in posebne goste. To smo uredili z dodatnimi prostori v objektu, v katerem je telovadnica, pa tudi s šotori, ki bodo postavljeni okoli štadiona. Preostale zadeve so več ali manj podobne, kot so bile v play-offu.

Koliko denarja ste zaslužili z uvrstitvijo v ligo prvakov? Do skupinskega dela smo zaslužili 2,1 milijona evrov, za uvrstitev v ligo prvakov pa še osem milijonov evrov in ne več, kot so pisali nekateri mediji, ti so seštevali nagrado za naslov državnega prvaka, za uvrstitev v ligo prvakov in tako naprej. Skupaj je torej 10,1 milijonov evrov. Največji del tega denarja od Uefe je iz njenih prihodkov od televizijskih pravic in sponzorskih pogodb. Pravice trženja vseh klubov v ligi prvakov so v njenih rokah in so centralne. Uefa ima že vrsto let več ali manj iste sponzorje. Ti imajo pogodbo z Uefo, ta pa potem denar razdeljuje klubom. Drugih sponzorjev ne smemo imeti. Ves denar, ki smo ga in ga bomo zaslužili, bomo tako kot vedno pametno porabili. Igralci bodo tako kot vedno zadovoljni, vlagamo v klub. Ves denar bo šel v poslovanje kluba.

Je denar že na računu? Obstajajo termini, kdaj mora biti denar na računu. In takrat seveda je.

Kolikšen delež nagrade bodo dobili nogometaši? Me resno sprašujete, da vam izdam številke?

Da. Pojavljajo se namreč takšne in drugačne številke. Nogometaši so neposredni izvajalci na igrišču. Kot taki so najbolj pomembni in tudi najbolj zaslužni za denar, ki smo ga zaslužili. Z nagrado so zadovoljni. Mi smo dolžni državnim institucijam dajati vse podatke o tem, koliko zaslužimo, ter plačevati davke na dobiček in v primeru, če v kaj investiramo. Ne pa pričakovati, da bom povedal, koliko zaslužijo nogometaši. Tudi jaz bi lahko vprašal vas, koliko zaslužite, pa si tega ne bom dovolil. Ne, na to vprašanje ne bom odgovoril.

Ste bili nagrajeni tudi drugi ljudje v klubu? To bomo še videli. O tem bomo razglabljali pozneje.

Plače nogometašev so prav tako skrivnost. Pa vseeno, kakšen je znesek, ki ga v Mariboru letno zasluži njegov najboljši nogometaš? Tudi tukaj so v javnost prišle zelo nasprotujoče si številke. Nekatere skorajda neverjetne. Resni mediji več ali manj ne namigujejo in natolcujejo. "Slišali smo, govori se" in podobno gre zaslediti marsikje. Vemo, da so nekatere številke, ki se pojavljajo, močno pretirane. Zlatko (Zahović, op. p.) je že večkrat izjavil, da nihče v Mariboru ne zasluži več kot 100 tisoč evrov. Ko gre za denar, pa so mediji … Saj veste. Če je na Uefi vse lepo napisano, te potem pokličejo in jim številke potrdiš, na koncu pa je znesek, ki ga objavijo, nekaj povsem drugega. Potem to ni več naša težava. Potem je to težava resnosti medija.

Dejstvo je, da nihče v našem klubu ne bo obogatel. Imajo pa naši nogometaši priložnost delovati v klubu z dobrim delom. O čem drugem kot o tem, kako bodo igrali nogomet, jim ni treba razmišljati. Vseskozi tudi igrajo v Evropi in so na ogled tujim klubom. Če dobijo ponudbo, da lahko nekje bolje zaslužijo, seveda gredo. Hvala bogu. Nihče pa ne bo obogatel zaradi tega, ker bo delal v Mariboru. Ne nogometaši ne funkcionarji.

Kakšen je bil lanskoletni proračun NK Maribora? Prihodki so bili okrog 9,3 milijona evrov, odhodki pa okrog osem milijonov.

Kakšen bo letos? Na koncu leta bomo videli, kakšen bo. Mi se vedno prilagajamo glede na to, kakšni so rezultati. Proračuna pred začetkom sezone nismo večali, zato ker je to v Sloveniji praktično nemogoče. Naš proračun je, ko ga pogledamo na koncu, sestavljen 20 odstotkov iz sponzorskega denarja, preostalo moramo ustvariti sami na trgu. Da, zdaj nam je uspelo priti v ligo prvakov, a zato še zdaleč nismo evforični.

Sicer pa mediji včasih mešate proračun in prihodke. Naše poslovanje je vsako leto razvidno na Ajpesu, tako stroškovni kot tudi dohodkovni del. Seveda se bodo zdaj dohodki povečali, to je jasno, a povečali se bodo tudi stroški. Marsikdo pogosto pozabi, da je v Evropi ogromno stroškov potovanj, nagrad in seveda tudi investicij, ki se že dogajajo. Na primer, zdaj smo naredili nekaj dodatnih parkirišč. Niso samo milijoni, ki prihajajo v klub, so tudi odhodki. Ti pa so precejšnji.

Kar 80 odstotkov prihodkov ustvarite sami. Kako polnite proračun? Preostale dohodke ustvarjamo z nastopi v Evropi, prodajo vstopnic in prestopi.

Če ni uspeha v Evropi, sledi prodaja igralcev, torej? Imamo filozofijo, ki je ne bomo spreminjali. Ne bomo porabili več denarja, kot smo ga sposobni ustvariti. Imamo več možnosti, kako napolniti račun, a tega ne bi izdajal. To je naše poslovanje. Naj vam bo jasno le eno. Klub ne bo propadel, tudi če ne bo uspehov v Evropi. Evropa je le češnja na vrhu torte.

Koliko je Maribor zanimiv sponzorjem v Sloveniji? Slovenija je majhna država. Vemo tudi, v kakšnem položaju je. Zavedamo se tudi tega, da nogomet ni edini šport na svetu. Veseli pa me, da nismo več v obdobju, ko je bilo res težko. Zdaj smo v drugačnem položaju. Zdaj sponzorjev ne prosimo, ampak jim predlagamo sodelovanje. Povemo jim, kaj jim lahko Maribor ponudi za določeno ceno.

Naš interes je, da sta obe strani zadovoljni. Sponzorjem želimo pokazati, da je NK Maribor razmeroma velika blagovna znamka. Da lahko tisto, kar vložiš, dobiš povrnjeno nazaj oziroma celo podvojeno ali še več. Ne pričakujemo, da bo nekdo dal denar zato, ker Bojan Ban nekoga pozna. Tega ni več.

Ne, zdaj si želimo, da sponzorji vidijo, kaj si lahko od sodelovanja z nami obetajo. Da bodo povečali prodajo, povišali marketinški delež ali kaj tretjega. Če so za sodelovanje, super. Podpis pogodbe pa je tako ali tako šele začetek dela.

Ste v zadnjih letih postali bolj zanimivi? Če bi gledali na to, kakšno je povpraševanje po kartah za ligo prvakov, smo najbolj iskano blago daleč naokoli. Če gledamo na to, koliko bi kdo vložil, pa bolj malo. Želim si in upam, da je zdajšnji uspeh velika prelomnica. Da bodo podjetja videla priložnosti v sodelovanju z nami in to, da bodo skozi naš klub lahko naredila nekaj dobrega zase.

Nekaj klicev in dogovorjenih sestankov je že bilo. Počasi bi moralo iti na bolje. Odprti smo za vsakršno sodelovanje in pripravljeni delati. Da znamo, smo že dokazali. Mislim, da smo lahko za sponzorje zelo zanimivi.

Koliko denarja pride od prodaje vstopnic? Tukaj sta dve ločeni zgodbi. Slovenska liga in Evropa. Ko v Maribor prihajajo klubi zvenečih imen, smo seveda zanimivi vsem. Pri nas žal ni tako razvita športna kultura, kot je v Angliji in v Nemčiji, kjer ni pomembno, kdo je nasprotnik in kdaj je tekma, ker prideš gledat svoj klub. Slovenci pa smo taki, da pridemo gledat tuje. Zdaj je seveda največji naval na tekmo proti Chelseaju. Želimo pa si, da bi ljudje prihajali zaradi Maribora. Da bi šli gledat tudi tekme proti Zavrču, Domžalam in tako naprej.

Pred leti ste kot prvi klub v Sloveniji odprli trgovino z uradnimi navijaškimi artikli. Kako ste zadovoljni s prodajo? V to smo šli z namenom, da ne krepimo le igralskega kadra in tistega, kar se dogaja na igrišču, ampak vzporedno dvigujemo tudi prepoznavnost kluba. Po svetu hodimo z odprtimi očmi. Vemo, kako je s tem v tujini. Ko smo pred petimi, štirimi leti odprli Vijol'čno bajto, smo želeli navijačem omogočiti, da kupujejo navijaške artikle. Rekli smo si, da bo odlično, tudi če le pokrijemo njeno poslovanje. Zdaj je z vsemi rezultati, ki smo jih dosegali, to preraslo vsa pričakovanja. Zato smo z našo navijaško trgovino zelo zadovoljni.

Vstopnice za ligo prvakov so šle za med. Vam je zdaj žal, da cene niso bile višje? Verjetno bi jih lahko krepko dvignili, pa bi jih vseeno v hipu razprodali. Ne, saj se zavedamo, da živimo v Mariboru. Vemo, v kakšnem stanju je tukajšnje gospodarstvo, kakšna je stopnja brezposelnosti. Ravno zato smo želeli priti maksimalno nasproti našim zvestim navijačem. Najprej imetnikom letnih kart, da lahko po dokaj dostopni ceni kupijo te vstopnice, in potem drugim. Cilj je bil, da našim navijačem v čim večjem številu omogočimo spremljanje tekem lige prvakov.

Verjetno je bila tudi zavestna odločitev, da niste šli v prodajo vstopnic prek spleta. Pravzaprav na tak način nikoli ne delujete. Definitivno. Mi dobro vemo, da za našim klubom v prvi vrsti stojijo Mariborčani. Ne dvomim o tem, da tudi drugje po Sloveniji marsikdo navija za Maribor, ampak za tiste za preostale, manj pomembne tekme že poskrbimo, da pridejo do kart. Zdaj pa smo si želeli predvsem tega, da do kart pridejo Mariborčani, saj so oni tisti, ki so duša kluba. Da bodo na tribuni ljudje, ki pridejo na vsako tekmo, in ne le enkrat na leto.

Koliko denarja NK Maribor dobi od države in mestne občine? Od države nič, od občine prav tako ne. Nogometna šola kluba Maribor dobi nekaj denarja po ključu, kot ga dobijo vsi preostali športi. Za vzgojo mladih igralcev dobimo 1500 evrov na mesec. Preostalega denarja ni. Plačujemo pa mi občini, da smo lahko tukaj, kjer smo. Plačujemo vsak kvadratni meter štadiona, plačujemo, da lahko igramo tekme, tudi vse energente in tako naprej. To na leto znese krepko čez 200 tisoč evrov.

Verjetno ne morete biti zadovoljni. Sploh glede na to, da je vaš klub brez dvoma največja reklama za mesto Maribor. Tako pač je. Mislim, da smo mi edini klub v Sloveniji, pri katerem je tako, kot je. Preostali klubi nimajo velikih stroškov, kar se mi zdi pravilno. Toda če je tako, je pač tako. Mi smo se s tem sprijaznili. Vemo, da danes nič več ni zastonj. Druge izbire nimamo.

Bi si pa nogometaši v naši mladinski šoli zaslužili, da bi jim občina dala pet hektarjev za štiri igrišča in bi naredili trening center. To, kar je zdaj, ko vseh enajst selekcij trenira na enem igrišču z umetno travo, ki je neprimerno, je katastrofa. V tujo lastnino pa seveda ne moremo vlagati. To je tako, kot da bi sosedu zgradil hišo. Do zdaj nismo dobili zemlje, a verjetno nekje obstaja nek kos zemlje, ki je občinski in bi se ga dalo dati v najem. Da bi mi tam kaj postavili in naredili nekaj v tej smeri.

Želimo omogočiti boljše pogoje mladim, ki prihajajo. Prav tako želimo pustiti tudi nekaj zanamcem. Neki pogovori z občino so se začeli, ampak o tem boste morali povprašati ljudi, ki delajo tam. Oni so lastniki objektov. Mi več kot opozarjati ne moremo. Nam pa ti ljudje vseskozi priznavajo, da smo največja reklama za mesto Maribor in da večamo prepoznavnost mesta. To ni sporno.

Kako zdaj, ko ste na vrhuncu, gledate na obdobje, ko ste začeli pisati zelo uspešno zgodbo? Takrat je bil klub v povsem drugačnem stanju, kot je danes. Še vedno se dobro spominjamo, kako je bilo, ko smo prišli. Nismo čarovniki, nismo si izmislili česa novega, ampak smo se dela lotili zelo odgovorno. Ko je v klub prišel Zlatko, je začel prodajati igralce. S tem smo poplačali dolgove. Bilo jih je za okrog tri milijone in pol evrov.

Zdaj že nekaj časa nismo dolžni niti evra. Nimamo nobenega kredita. Nogometni klub Maribor je zdaj zdrav in upam, da bo tako ostalo za vedno. Ekipa, ki je v klubu, je krasna in ima rada Maribor. Govorim o sodelavcih, ki so na voljo 24 ur na dan. Znajo delati, nekaj je bilo tudi sreče z rezultati, igrati trikrat zapored v ligi Europa in zdaj še v ligi prvakov je, vsaj za slovenske razmere, čudež.

Ko predstavnikom tujih klubov govorimo, s kakšnim denarjem razpolagamo, kar ne morejo verjeti. Ampak očitno se da tudi z manj denarja. Ni pomemben samo denar, ampak tudi srce, pripadnost in borbenost. Tako na igrišču kot zunaj njega.

Se scenarij izpred 15 let, ko je klub po velikem uspehu pristal na beraški palici, ne more ponoviti? Ne. Ne. Ne! Ne more se!

Kakšen je vaš osebni delež pri uspešni zgodbi, ki jo piše Maribor? V klubu se nikoli ne delimo na bolj in manj zaslužne. Vsi skupaj smo ena velika, dobra ekipa. Od strokovnega vodstva, igralcev, funkcionarjev in vseh v klubu. Seveda tudi navijači in vsak pogodbeni delavec, vsak sponzor. Vsi smo enako pomembni. Vsi smo enako zaslužni za uspehe, ki jih dosegamo.

V očeh javnosti je verjetno najbolj zaslužen Zlatko Zahović. Športnega direktorja enačijo z uspehi, ki jih dosega Maribor na igrišču. To koga moti? Ne, Zlatko Zahović je največje ime slovenskega nogometa. Je človek, ki ima odprta vrata po vsem svetu. Zato ker je kredibilna oseba in ker zna. Logično, da je on najbolj prepoznavna osebnost našega kluba, in prav je tako. Med nami ni nobene zavisti. Le velik ponos. V klubu vsi natančno vemo, kaj delamo.

Kako z Zlatkom sodelujeta? Odlično. Ne nazadnje sta najini pisarni ena zraven druge. Jaz se ne vmešavam v ekipo, saj v tem primeru ne bi bili tam, kjer smo. On se ne vtika v moje delo.

Se pred nakupi in odločitvami, ki zadevajo poslovanje, posvetuje tudi z vami? On je v prvi vrsti izredno sposoben in tudi zelo odgovoren človek. O poslu, ki ga opravlja, ve vse. V njegovo delo se ne meša nihče. Saj ga nihče ne pozna tako dobro, kot ga pozna on. Zakaj bi se jaz mešal v njegovo delo? Iz dneva v dan dokazuje, da mu gre odlično.

Govorim o številkah, ki jih porabi za nakupe. Brez skrbi. To je vse usklajeno.

Jasno je, da je Zlatko veliko znanja pridobil v velikih evropskih klubih, za katere je igral, ko je bil še profesionalni nogometaš. Pa se tudi od vas v Mariboru želi učiti kdo iz slovenskega športa? Mene ni sram vprašati nekoga, če česa ne vem. S tem nimam nobene težave. Če je nekdo boljši od mene, potem ga bom seveda vprašal za nasvet. Moram pa priznati, da določeni klubi in ljudje sprašujejo po načinu dela, ki nas je pripeljal do tam, kjer smo. Jaz sem tukaj povsem odprt. Podobno velja tudi za Zlatka.

Kakšna je prihodnost kluba? Svetla. Zelo svetla.

Kako rasti naprej? Kaj je naslednji cilj? Vsak dan se je treba učiti. Treba je spremljati in videti, kaj navijači potrebujejo. Oni so najpomembnejši. Moramo ugotavljati, kaj je dobro za klub, za rast blagovne znamke in tako naprej. Novi projekti so že na vidiku. Nekaj jih je že pripravljenih. Prav gotovo ne bomo spali na lovorikah. Gremo dalje. Dali bomo vse od sebe, da bo klub še naprej rastel.

Koliko časa bo ta zasedba, ki je zdaj v klubu, še skupaj? Trenutno vsi v klubu uživamo v poslu. Kaj bo jutri, ne ve nihče. Mogoče nas že danes pokliče nekdo iz Arsenala in bomo šli tja. Imamo pa še veliko ciljev in bi radi nekaj naredili tudi za tiste, ki bodo prišli za nami. Pred nami je še veliko izzivov. Še veliko ciljev, ki bi jih radi izpolnili. Zato je motivacija še vedno na zelo visoki ravni. In dokler je tako, je dobro.

Ne spreglejte