Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
8. 6. 2013,
12.26

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca

Sobota, 8. 6. 2013, 12.26

8 let, 2 meseca

Bo Slovenija septembra že druga?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kako hitro se vse obrne na bolje. Še pred tednom dni je bil utrip javnosti, kar se tiče slovenske nogometne reprezentance, klavrn. Zdaj je povsem drugače.

Po katastrofalnem začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 in porazih proti Švici, Norveški in Albaniji je moral selektorski stolček zapustiti Slaviša Stojanović, ki je do treh točk prišel le na domači tekmi proti skromnemu Cipru. Srečko Katanec je prvo kvalifikacijsko tekmo v drugem mandatu vodil v Ljubljani proti Islandiji in nesrečno izgubil. Takrat se je zdelo, da so sanje o morebitnem drugem mestu v skupini E le še plod domišljije. Ne le zaradi rezultatov, tudi zaradi igre slovenskih reprezentantov. Zdaj je povsem drugače. Najprej so prejšnji teden v prijateljski tekmi suvereno premagali spoštovanja vredno Turčijo in poskrbeli za dvig zanimanja v slovenski nogometni javnosti, potem so v petek v Reykjaviku v kvalifikacijski tekmi odpravili še Islandijo in se spravili v položaj, ko lahko spet razmišljajo o drugem mestu in dodatnih kvalifikacijah za nastop v Braziliji.

Cesta do drugega mesta je odprta

Pa poglejmo, kaj bi se lahko zgodilo v naslednjih tekmah. Malce smo špekulirali in se poigrali z napovedmi naslednjih tekem v skupini E. In z veseljem ugotovili, da je povsem realen scenarij tisti, po katerem bi bila Katančeva četa osamljena na drugem mestu svoje kvalifikacijske skupine. Po avgustovski prijateljski tekmi proti Finski jo najprej čaka domača tekma z Albanijo, ki so jo Boštjan Cesar in soigralci seveda sposobni premagati, potem še gostovanje na Cipru, kjer tri točke ne bi smele biti vprašljive. Če bi Švica ob tem premagala Islandce in Norvežane, kar je realno, tekma med Islandijo in Albanijo v Reykjaviku pa bi se končala z remijem, kar je prav tako povsem mogoče, bi bila Slovenija že septembra na drugem mestu. Tistem, ki ob koncu rednega dela kvalifikacij vodi v dodatne kvalifikacije. Potem jo oktobra čakata še tekmi proti Norveški pred domačimi navijači, ko bo lahko odkrito napadla novo zmago, in za konec še gostovanje pri Švici. Ta naj bi takrat že imela zagotovljeno prvo mesto, zato prav gotovo ne bi bila preveč motivirana, kar bi močno povečalo možnosti Katančeve vrste. Cesta do drugega mesta je odprta, Brazilija je spet veliko bližje.

Grozi, da bodo najslabši drugouvrščeni

Žal se lahko zgodi tudi scenarij, po katerem bi Slovenija kljub drugemu mestu v svoji skupini ostala brez dodatnih kvalifikacij. Le osem od devetih drugouvrščenih reprezentanc bo namreč našlo mesto v dodatnih kvalifikacijah. Najslabša bo ostala brez. Ker se bodo pri tem točkovanju upoštevale le točke, osvojene proti prvo, tretje, četrto in petuvrščenim reprezentancam, izkupiček proti najverjetneje ob koncu zadnjemu Cipru, ki je edini, proti katerim naj bi Slovenija osvojila šest točk, ne bodo štele. Zato se prav lahko zgodi, da bodo slovenski nogometaši tisti, ki bodo ob koncu kljub drugemu mestu potegnili krajšo. Kakorkoli že, možnosti Slovenije so zdaj veliko boljše, kot so bile. Navijači so spet optimistični, nekateri tudi evforični. To pa je tisto, kar najbolj šteje.

Ne spreglejte