Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
14. 6. 2016,
10.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

1

Natisni članek

Joseph Blatter FIFA UEFA

Torek, 14. 6. 2016, 10.15

6 let, 6 mesecev

Nekdanji predsednik Fife o nečednostih na žrebih

Blatter razkril, kako se je goljufalo na žrebu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

1

Blatter | Foto Reuters

Foto: Reuters

Dolgoletni predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fife) Joseph Blatter je zaupal, da je bil priča žrebu pod okriljem Uefe, na katerem se je goljufalo. Z nečednim dejanjem, ki naj bi ga odobraval nekdanji predsednik Uefe Artemio Franchi, se je okoristil italijanski klub.

"Pri Fifi se to ni dogajalo, pri Uefi pa," je 80-letni Joseph Blatter, ki zaradi suspenza še slabih šest let ne sme opravljati nogometnih dejavnosti, argentinskemu časniku La Nacion zaupal podrobnost, ki se je kmalu znašla na naslovnicah. Priznal je nekaj, o čemer se je vrsto let le govorilo in ugibalo.

Gianni Infantino je vrsto let bdel nad potekom žrebov največjih tekmovanj pod okriljem Uefe. | Foto: Reuters Gianni Infantino je vrsto let bdel nad potekom žrebov največjih tekmovanj pod okriljem Uefe. Foto: Reuters Južnoameriški novinarji so mu postavili vprašanje, ali je mogoče goljufati na žrebih za velika tekmovanja, ki jih pred televizijskimi zasloni spremlja na milijone radovednežev. Odgovor dolgoletnega predsednika Fife je bil pritrdilen. "Da. V to sem se prepričal na lastne oči. Šlo je za evropsko tekmovanje, okoristila pa se je italijanska ekipa. To lahko narediš, če izbiraš med hladnimi in toplimi kroglicami. Pred žrebom jih daš v hladilnik, nato pa jih lahko ločiš na otip," je Švicar, ki ga je na položaju predsednika nasledil mlajši rojak Gianni Infantino, hladnokrvno pojasnil skrivnost, s katero naj bi se pred leti okoriščali vodilni nogometni funkcionarji.

Zanimivo je, da je novi predsednik Fife Infantino nogometni javnosti postal medijsko prepoznaven zaradi javnih sodelovanj na žrebih, ko je opravljal položaj generalnega sekretarja Uefe.

Blatterjeva vest glede poštenosti žrebov Fife je čista

Blatter je namignil, da je bil priča goljufiji v obdobju med letoma 1973 in 1983, ko je bil predsednik Uefe Italijan Artemio Franchi. Žreb ni potekal v duhu poštenosti, s tem pa je le še dodatno razplamtel domišljijo nogometnih ljubiteljev, ki so v zadnjih letih zaradi neprestanih afer ogorčeni nad delovanjem največjih nogometnih zvez. Priznanje Blatterja je omajalo že tako krhko zaupanje v osnovno poslanstvo žreba, ki bi moralo veljati za moralno neoporečen dogodek, pri katerem prevladujeta le poštenost in naključje.

Suspendirani Švicar ne sme opravljati nogometnih dejavnosti vsaj še slabih šest let. | Foto: Reuters Suspendirani Švicar ne sme opravljati nogometnih dejavnosti vsaj še slabih šest let. Foto: Reuters

Švicar se je branil z besedami, da je to doživel le na žrebu pod okriljem Uefe. "Nikoli nisem goljufal. Nisem se niti dotikal kroglic, nekateri drugi predsedniki pa so se jih in izbirali tiste, ki so jim ustrezale. Moja vest je čista," je dal častno besedo, da v obdobju od leta 1998 do 2016, ko je predsedoval Fifi in so opravlili mnogo žrebov za velika tekmovanja (nazadnje za SP 2014 v Braziliji), ni bilo omenjenih nepravilnosti.

Ne spreglejte